Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232951 razy)

Offline Mężczyzna Jerzy R

• Miasto: Polska Kraków
  • Na forum od: 06.08.2020
Może bateria słaba, kiedy zmieniłeś ?

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Miałem "snake" czyli symetryczne przebicie na bocznych ścianach dętki. Zalepiłem łatkami samoprzylepnymi z Dekatlonu (pierwszy raz sprawdzałem to rozwiązanie). Dałem godzinę wyschnąć. Lekko nabijam powietrzem dętkę, by złapała kształt i daję godzinę na sprawdzenie czy nie schodzi powietrze. Nie schodzi. Test "wodny" i nie ma bąbelków. Powietrze nie ucieka. Wkładam w oponę. Pompuję i już przy 2-3barach syk uchodzącego powietrza. Opona jest do 6,5bara. Zdejmuję dętkę. Częściowo odklejone łatki. Biorę jedyny klej do gumy jaki miałem w domu (klej do butów się nazywa), podklejam łatki tym klejem. Daję wyschnąć 6h. Test samej dętki rano - trzyma powietrze. Wkładam dętkę do opony i znów 2-3bary syk uchodzącego powietrza. Łatki odklejone. Co ja robię nie tak? Kleje dętki od kilkunastu lat i takiej upartej jeszcze nie miałem. Jeżeli to kwestia kleju do dętek to jaki polecacie ?

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Sprawdzę. Wymienię i dam znać.
Ogólnie cyfry wyświetlają się dobrze i wyraźnie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
@Diver, może dętka nie jest z gumy a z wyrobu gumopodobnego? Chociaż ja dętek po obustronnym snaku nie kleję. Lekki hardcore.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
@Diver, może dętka nie jest z gumy a z wyrobu gumopodobnego? Chociaż ja dętek po obustronnym snaku nie kleję. Lekki hardcore.

Łatki to mają sens przy drobnych dziurkach, i z tym może być różnie. Ja na początku roku miałem mini dziurkę, naklejłem łatkę parktoola i niestety po tygodniu puściła.

Jak napisał Sedymen, na większe rozcięcia takie łatki się nie nadają.

P.s. w ogóle te łatki samoprzylepnę to są raczej rozwiązania awaryjne. Co innego przy latkach na klej do gumy. Na takich można już spokojnie jeździć.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Sprawdzę. Wymienię i dam znać.
Ogólnie cyfry wyświetlają się dobrze i wyraźnie.

Gdyby chodziło o baterię to i naliczany dystans byłby zapewnie nieprawidłowy, chyba że opcja termometru ma oddzielne zasilanie:)

Chociaż spróbować nie zaszkodzi.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Chociaż ja dętek po obustronnym snaku nie kleję.
Nikt normalny po snejku nie klei, w ogóle do takiej sytuacji dojść nie powinno. Jeszcze lepiej kupić dobre opony dętki dziurawić wyłącznie w wyjątkowych sytuacjach ;) Sam sporo takich dętek kleiłem, o i ile przy szerszych jeszcze da się to zrobić, to przy szosowych często się to nie udaje - coś się rozkleja, łatka zaczyna odchodzić itp.

Aha. Samoprzylepnych nie używam - trzymam tylko w porfelu. Ponoć same w sobie puszczają minimalną ilość powietrza. Używam wyłącznie łatek z klejem. Klej do butów to raczej marny pomysł.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Pompuję i już przy 2-3barach syk uchodzącego powietrza.

Swój chłop  ;D
Dętki nie sposób pampompować po załataniu, nie ważne jak skromna dziura to była - i tak łata puści.

Swój chłop  ;D
Dętki nie sposób pampompować po załataniu, nie ważne jak skromna dziura to była - i tak łata puści.
Kup łatki dobrej jakości i skończą się problemy - tu są za 7 zł z wysyłką
https://allegro.pl/oferta/latki-do-detek-roweru-opon-48-szt-najtaniej-klej-7385641398

Ja zawsze po zaklejeniu jeszcze ściskam kluczem francuskim. W warunkach polowych można stanąć na klejonej dętce.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nikt normalny po snejku nie klei,
Normalny to ja nie jestem, ale jeżdżę sobie obecnie na dętce po 3 snejkach. Działa.
Kluczowe w klejeniu łatek jest matowienie powierzchni. Bez tego klej trzymać nie będzie.

My home is where my bike is.

W mtb faktycznie da się te łatki zmieścić. W szosie jest problem, że albo łatka jest za mała, albo zajmuje ponad 50% obwodu i nie ma jak przykleić.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Kluczowe w klejeniu łatek jest matowienie powierzchni. Bez tego klej trzymać nie będzie.

Dodałbym jeszcze cierpliwe wyczekanie aż odparuje rozpuszczalnik.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
tu nie trzeba czekać, wystarczy mocno chuchać ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Takie łatki samoprzylepne (zrywa się folię i zalepia dziurkę), to testowałem.
Trzymią dobę, czasami więcej.
To tak, wrócić do domu i wymienić dętkę.
Porządne klejenie, to tylko łatki i klej kauczukowy (łatki nowe, miękkie, nie stwardniałe)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
tu nie trzeba czekać, wystarczy mocno chuchać ;)
Ale się nie zaciągać  ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum