Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232955 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Pasta miedziana montażowa (bo 11 lat temu kupiłem, stosuję, działa i wciąż jest).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Ładuję ogniwo, ładowarka jest ustawiona na 0.2A. Napięcie zwiększyło się w kilka sekund z 1040V na 2200V - czy to znaczy, iż ogniwo jest kiepskim stanie?
2200 V... Wow!

Podstępna autokorekta! Poprawiłem już.

Online Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Mam w miarę nową przeżuwaczkę Sory chyba R3000, która działa badziewnie, a gdzieś w szafie mi zalega używana Deore 591 - czy można przeszczepić między nimi kółka? I po czym poznam, że pasują, bądź nie? ;P

W sumie mam też dobrze wyglądające kółka po Tiagrze 4700 ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przede wszystkim powinny być na zbliżoną liczbę biegów. Szerokość kółek musi być dostosowana do szerokości łańcucha. Liczba ząbków też pewnie ma jakieś znaczenie, się tym bym się mniej przejmował.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Jak będzie zła ilość zębów to przeżuwaczka będzie źle przeżuwać 🤷
"Never argue with idiots"

Liczba zębów się zgadza, rozmiarowo jest różnica milimetra w średnicy. Sora i Deorka są dla 9 biegów, więc jakiś szanse mam ;P
No to dzięki za info, jutro będę walczył  8)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Problem: od czasu do czasu spada łańcuch z dolnego kółka tylnej przerzutki (Shimano 105 5800).

Fakty: Dzieje się to raczej przy przerzucaniu z największej tarczy niżej, chociaż zdarzyło się też przy zwykłym pedałowaniu po wyboistej drodze, gdzieś w okolicy środka kasety. Przerzutka chodziła bez zarzutu, do momentu dokładnego wyczyszczenia łańcucha (kąpiel w benzynie), kasety i samych kółek. Z początku myślałem, że za problem odpowiada śnieg (bo wcześniej tak się to zdarzyło), ale dzisiaj problem jakby się nasilił, a było raczej sucho. Łańcuch nie jest może świeży, ale przymiar 0.75 "nie wpada" - czyli teoretycznie jest okay.

Jakieś sugestie? Może same kółka do wymiany? Ale po czym to sprawdzić? Kółka nie majątek, ale zanim kupię, wolałbym mieć pewność, że to pomoże.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
ŁT 43 reaguje z wodą, wypłukuje go szybko.
chyba święconą
daj trochę ŁT 43, dokręć łapami, tyle wystarczy

Jakieś sugestie? Może same kółka do wymiany? Ale po czym to sprawdzić? Kółka nie majątek, ale zanim kupię, wolałbym mieć pewność, że to pomoże.

Dolne kółko ma zwykle standardowe luzy - pytanie czy u Ciebie się nie powiększyły do tego stopnia, iż zrzucają łańcuch?

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014

Dolne kółko ma zwykle standardowe luzy - pytanie czy u Ciebie się nie powiększyły do tego stopnia, iż zrzucają łańcuch?
A czy kółka nie zamieniły się miejscami?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mam w miarę nową przeżuwaczkę Sory chyba R3000, która działa badziewnie, a gdzieś w szafie mi zalega używana Deore 591 - czy można przeszczepić między nimi kółka? I po czym poznam, że pasują, bądź nie? ;P

Nie lepiej przeszczepić całą przerzutkę? Deore działa OK, sam mam taką z manetkami szosowymi na 9b.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Problem: od czasu do czasu spada łańcuch z dolnego kółka tylnej przerzutki (Shimano 105 5800).

Fakty: Dzieje się to raczej przy przerzucaniu z największej tarczy niżej, chociaż zdarzyło się też przy zwykłym pedałowaniu po wyboistej drodze, gdzieś w okolicy środka kasety. Przerzutka chodziła bez zarzutu, do momentu dokładnego wyczyszczenia łańcucha (kąpiel w benzynie), kasety i samych kółek. Z początku myślałem, że za problem odpowiada śnieg (bo wcześniej tak się to zdarzyło), ale dzisiaj problem jakby się nasilił, a było raczej sucho. Łańcuch nie jest może świeży, ale przymiar 0.75 "nie wpada" - czyli teoretycznie jest okay.

Jeśli chodzi o kólka przerzutki, to nie sądzę by one były dedykowane do konkretnej liczby biegów.
Wymieniałem z przerzutki 8S do 9S i nie było z tym problemu.
Ilość zębów?
Jeżeli kólko się zmieści w wózku, można spróbować.
Górne kółko ma z reguły większy luz, lepiej zostawić na swoim (górnym) miejscu, przy przekładkach.

Spada z dolnego kólka i się zakleszcza pomiędzy blachami napinacza? I blokuje łańcuch?
Kółko ma zbyt duży luz, ew. blachy napinacza są zbyt oddalone od siebie, można trochę dogiąć.

Poza tym objawy (spadanie z kólka przy drganiach ) wskazują na zbyt luźny łańcuch.
Może sprężyna napinacza jest już zbyt słaba.
Można też skrócić łańcuch, może był źle dobrany (długość).

Jeżeli chodzi o kólka, to większy luz ma górne kólko, tzn. może przesuwać się minimalnie wzdłuż osi. Nawet łozyskowanie jest trochę inne (kólko ma metalową panewkę). Lepiej go nie zamieniać z dolnym. Dotyczy to shimanowskich kółek na panewkach.
« Ostatnia zmiana: 8 Lut 2021, 05:07 sinuche »

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Dzięki za podpowiedzi - sprawdziłem szybko, czy aby faktycznie nie zamieniłem miejscami kółek, ale nie - g-pulley jest u góry, tak jak być powinno. Może faktycznie to dolne po przeczyszczeniu dostało za duży luz.
Sam łańcuch raczej nie jest zbyt długi - zresztą, do momentu oczyszczenia napędu wszystko działało prawidłowo.

Nie lepiej przeszczepić całą przerzutkę? Deore działa OK, sam mam taką z manetkami szosowymi na 9b.

No taki jest plan, wsadzić kółka Sory do Deore - co właśnie poczyniłem. W sensie przykęciłem Deore i będę w niej wymieniać kółka, zwłaszcza to dolne. By było śmieszniej, z zużytym kółkiem występuje aktualnie ta sama dolegliwość, o której pisze Bubu - łańcuch zeń spada i się klinuje między blachami. I to na sucho, w wieszaku, a nie podczas jazdy ;P

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Przez pomyłkę zamówiłem do Awola suport HTII w wersji pod dłuższą mufę MTB. Wyszło w praniu, więc już nie zwrócę. Da radę to jakoś dopasować? Tę tuleję w środku już zniszczyłem, ale mogę zostać bez. Problem w tym, że linia łańcucha mi się zmieniła patrząc na pozycję blatu korby względem przerzutki.

Linię łańcucha wyregulujesz podkładkami (fi 24mm), dokładająć je,  lub ujmując, po stronie korby. Tak wg. mojej wiedzy suport na dłuższą mufę różni się tylko długością tulei (jest dłuższa). Wystarczy założyć starą tuleję, lub ująć podkładek spod korby, i przełożyć je na drugą stronę (pod korbę nienapędową).

Miałem świadomość że to się reguluje podkładkami, ale w moim przypadku musiałbym ująć podkładek, ktorych nie dokładałem. Ale... zacząłem się przyglądać mojej korbie i odkryłem, że mam tam przyklejony kawałek plastiku ze starego suportu. Ten, który normalnie osłania łożysko :) sprytnie się zakamuflował i wyglądał jak integralna część korby. W każdym razie dzięki, bo jeszcze raz się pochyliłem nad tym, byłem przekonany że muszę zamawiać nową, właściwą część.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum