Cytat: kolega_na_fullu_;-) w 7 Lut 2021, 16:16Ładuję ogniwo, ładowarka jest ustawiona na 0.2A. Napięcie zwiększyło się w kilka sekund z 1040V na 2200V - czy to znaczy, iż ogniwo jest kiepskim stanie?2200 V... Wow!
Ładuję ogniwo, ładowarka jest ustawiona na 0.2A. Napięcie zwiększyło się w kilka sekund z 1040V na 2200V - czy to znaczy, iż ogniwo jest kiepskim stanie?
ŁT 43 reaguje z wodą, wypłukuje go szybko.
Jakieś sugestie? Może same kółka do wymiany? Ale po czym to sprawdzić? Kółka nie majątek, ale zanim kupię, wolałbym mieć pewność, że to pomoże.
Cytat: Bubu w 7 Lut 2021, 21:18Jakieś sugestie? Może same kółka do wymiany? Ale po czym to sprawdzić? Kółka nie majątek, ale zanim kupię, wolałbym mieć pewność, że to pomoże.Dolne kółko ma zwykle standardowe luzy - pytanie czy u Ciebie się nie powiększyły do tego stopnia, iż zrzucają łańcuch?
Mam w miarę nową przeżuwaczkę Sory chyba R3000, która działa badziewnie, a gdzieś w szafie mi zalega używana Deore 591 - czy można przeszczepić między nimi kółka? I po czym poznam, że pasują, bądź nie? ;P
Problem: od czasu do czasu spada łańcuch z dolnego kółka tylnej przerzutki (Shimano 105 5800).Fakty: Dzieje się to raczej przy przerzucaniu z największej tarczy niżej, chociaż zdarzyło się też przy zwykłym pedałowaniu po wyboistej drodze, gdzieś w okolicy środka kasety. Przerzutka chodziła bez zarzutu, do momentu dokładnego wyczyszczenia łańcucha (kąpiel w benzynie), kasety i samych kółek. Z początku myślałem, że za problem odpowiada śnieg (bo wcześniej tak się to zdarzyło), ale dzisiaj problem jakby się nasilił, a było raczej sucho. Łańcuch nie jest może świeży, ale przymiar 0.75 "nie wpada" - czyli teoretycznie jest okay.Jakieś sugestie? Może same kółka do wymiany? Ale po czym to sprawdzić? Kółka nie majątek, ale zanim kupię, wolałbym mieć pewność, że to pomoże.Jeśli chodzi o kólka przerzutki, to nie sądzę by one były dedykowane do konkretnej liczby biegów.Wymieniałem z przerzutki 8S do 9S i nie było z tym problemu.Ilość zębów?Jeżeli kólko się zmieści w wózku, można spróbować.Górne kółko ma z reguły większy luz, lepiej zostawić na swoim (górnym) miejscu, przy przekładkach.
Nie lepiej przeszczepić całą przerzutkę? Deore działa OK, sam mam taką z manetkami szosowymi na 9b.
Przez pomyłkę zamówiłem do Awola suport HTII w wersji pod dłuższą mufę MTB. Wyszło w praniu, więc już nie zwrócę. Da radę to jakoś dopasować? Tę tuleję w środku już zniszczyłem, ale mogę zostać bez. Problem w tym, że linia łańcucha mi się zmieniła patrząc na pozycję blatu korby względem przerzutki.
Linię łańcucha wyregulujesz podkładkami (fi 24mm), dokładająć je, lub ujmując, po stronie korby. Tak wg. mojej wiedzy suport na dłuższą mufę różni się tylko długością tulei (jest dłuższa). Wystarczy założyć starą tuleję, lub ująć podkładek spod korby, i przełożyć je na drugą stronę (pod korbę nienapędową).