Problem: od czasu do czasu spada łańcuch z dolnego kółka tylnej przerzutki (Shimano 105 5800).[...]
Oczywiście znajdą się osoby, które napiszą, że należy koniecznie brać 54 cm. Już taki wątek gdzieś był. Trochę też może zależeć od tego jaki duży reach ma kierownica i jak bardzo wystają klamki hamulcowe. Szerokość kierownicy też nie jest bez znaczenia.
Wiele osób jeździ praktycznie wyłącznie w górnym chwycie. Takie osoby będą preferowały inną pozycję, często niżej ustawioną kierownicę. Ja wolę podnieść kierownicę i mieć wygodny dostęp do dolnego chwytu. Przy krótkim rowerze przerzucanie rąk z dolnego chwytu na górny (lub odwrotnie) powoduje znacznie większe przeniesienie masy, co zwiększa ryzyko zaburzenia równowagi. Nieco dłuższy rower w moim przypadku pozwala na bardzo częste przenoszenie dłoni.
W tej bardziej sportowej szosówce mam akurat jak wspominałem 55 cm, więc długa nie jest. Wręcz co do milimetrów identyczną pozycję wyliczył mi kalkulator Competitive Cyclist.
Większość osób hamuje właśnie z dolnego chwytu - bo znacznie łatwiej przyłożyć większą siłę, przez co hamowanie jest i wygodniejsze i skuteczniejsze. Tylko przy mocno nietypowym ustawieniu klamek górny chwyt może być lepszy.
Przy hamulcach hydraulicznych ten problem nie występuje 😉Z górnego chwytu hamuje się dwoma palcami 😁
Do pedałów już kupiłem, teraz chciałem jeszcze kupić dożywotni zapas do suportu. Czy dobrze rozumiem?- łożyska do HT2 mają oznaczenie 6805- łożyska w Shimano mają wymiary 25*37*6 mm - bez osłonki z jednej strony- w zamiennikach są szersze o milimetr, czyli 25*37*7 mm i z osłonkami obustronnymiProszę mnie poprawić jeśli źle piszę lub potwierdzić jeśli dobrze.