Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232963 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Chwila, ale łożyska do suportu Accent i Shimano chyba mają jednak różne wymiary? 25*37*6 mm do Shimano będą dobre, ale do Accenta lub innych chińskich wynalazków już nie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Nie wiem, na pewno stare shimano i campa ma łożyska 25x37x6 i są to tzw głebokorowkowe, czyli przenoszą też siły poosiowe. Słyszałem, że accent, token i inne firmy miały suporty na 6805, ale nigdy tego nie tykałem.

Ok, dzięki. Suportów Shimano też trochę mam, więc i takie łożyska się przydadzą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Słabością łożysk w suportach Schimano (tych oryginalnych) nie jest wymiar 25x37x6, ale to że te łożyska są otwarte.
Szybciej łapia piasek i wodę. Jest niby ta osłonka antypyłowa, ale nic nie zastąpi łożyska krytego (czyli z oznaczeniem ZZ, lub 2RS na końcu symbolu).
Można zastosować w tych suportach, łożyska 25x37x7 (7 to szerokość łozyska), tylko trzeba się pozbyć dodatkowego milimetra w tulei przeciwpyłowej. I wtedy ma sie łożysko kryte i dodatkowo orginalną osłonę przeciwpyłową.

Inne firmy, np. Accent, stosują już łożyska 25x37x7 wraz z właściwą, skorygwaną (szerokość) osłonką antypyłową.

Offline Mężczyzna MCsubi

Moim zdaniem to info jest nieaktualne, nawet BB52 za 4 dychy jest szczelniejszy od Accenta. Natomiast faktycznie w momencie wejścia HT2 wszystkie suporty Shimano były gówno warte i padały zimą po kilku tygodniach.

2RS wcale nie jest szczelne.

Po co? Shimano trochę lżejsze, więc opłacalność zależy od tego za ile możesz kupić korbę. Do tego zdaje się, że dochodzi kwestia suportu.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Gdybym miał wybierać, wziąłbym Shimano (standardowe części zamienne)
Ale jak już jest ten Praxis, to poczekałbym aż zużyją się zębatki, i wtedy wymienił.

Offline Mężczyzna MCsubi

W tym przypadku to Praxis ma standardowe i tanie koronki 110x5, a Shimano wydumki.

Nie wiem jaki jest cel. Różnica w wadze wynika pewnie z pustych ramion w Shimano. Tak, pewnie łatwiej pogiąć korbę, tylko to nie udaje się zbyt często. Ja bym dla 80 gramów raczej nie kombinował. Zwłaszcza, że w Shimano 105 te zębatki są bez sensu, bo trzeba potem kupować psujące wizualnie zamienniki.

Jak możesz kupić korbę Ultegry za 150 lub nawet 200 zł, a tę spieniężysz, to operacja może ma i sens. Ja za Ultegrę z wysyłką dałem 130 zł, więc jest to możliwe.

Przy okazji pytanie.

Dziś chciałem naprostować sobie tarcze hamulcowe w mtb. Okazało się, że linka nie rusza się. Po brutalnym szarpaniu kombinerkami wytargałem linkę hamulcową z pełnego pancerza. Niby nierdzewna a była pordzewiała na 1/4 długości. Wyglądało tak jakby na końcu nalała się woda i stała w środku.

Co się stało? Jak unikać takich sytuacji? Czy to wina jakości pancerza?

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
A gdyby tak wyciągnąć linkę z pancerza i przesmarować raz na ruski rok?

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
Linka może być ze stali nierdzewnej, ale szkielet pancerza już nie i może tam wystąpić korozja po przetarciu tej rurki z tworzywa w której pracuje linka.
Można spróbować pancerzy z aluminiowym szkieletem i/lub linek pokrytych PTFE (teflonem), albo pogodzić się z okresowa wymianą jak łańcucha. Ja z automatu wymieniam linki minimum co dwa lata.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Najbardziej irytujące jest to, że od wymiany pancerzy przejechałem może 400-600 km, więc to nie tak, że rower był zaniedbany. Pytam głównie dlatego, że do tej pory nie spotkałem się z tak szybką degradacją. Nawet rdzewna linka nie potrafiła zrobić takiego spustoszenia.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Może zakupiłeś jakiś leżak magazynowy z zatopionej piwnicy.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Niby nierdzewna a była pordzewiała na 1/4 długości. Wyglądało tak jakby na końcu nalała się woda i stała w środku.

Co się stało? Jak unikać takich sytuacji? Czy to wina jakości pancerza?

Najbardziej irytujące jest to, że od wymiany pancerzy przejechałem może 400-600 km, więc to nie tak, że rower był zaniedbany. Pytam głównie dlatego, że do tej pory nie spotkałem się z tak szybką degradacją. Nawet rdzewna linka nie potrafiła zrobić takiego spustoszenia.

a) nie lać wody;
b) więcej jeździć;
c) obie odpowiedzi są prawidłowe;
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum