Autor Wątek: Jaki 9-rzędowy łańcuch KMC i kompatybilność kaset  (Przeczytany 4149 razy)

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
Hej.

Mojemu roweru ;) przydarzyła się zmiana napędu z Sory 3500 3x9 na Sorę 3000 2x9. W ramach upgrade'u wpadła oczywiście nowa korba, przerzutki, klamkomanetki.

Jeżdżę na dwa łańcuchy Shimano CN-HG93. Kupione niedawno, jeden ma 3000 km a drugi 4700 km. Postanowiłem je jednak wymienić, bo wcześniej jeździły z korbą która miała dobre 30 tys. km przebiegu. Chciałbym zakupić łańcuch KMC, ale nie wiem jaki model. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Czy X9 (X9.93) będzie dobrym wyborem?

Druga sprawa, na starym setupie jeździłem na korbie 50x39x30 i kasecie 11-30. W związku z przejściem na dwublatową korbę, chciałbym kupić kasetę z największą zębatką 34, aby zachować najlżejsze przełożenie 1:1. Tak, potrzebuję takiego. Z tego co patrzyłem dostępne są tylko CS-HG201 i CS-HG400. Czy one będą kompatybilne z Sorą 3000? Mam na myśli tylną przerzutkę (mam wersję GS, dłuższy wózek). Czy to wszystko "zagra" i ewentualnie którą kasetę wybrać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Mężczyzna Joka

• wielokolorowy długopis...
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.01.2017
 Campagnolo. Do 3x9 polecam c9. Shimano odpuściłem sobie jak okazało się że nowy łańcuch ma większe odstępy pomiędzy ogniwami niż campa po 2000km. Shimano już od dekady przetapia gwoździe na łańcuchy. Grupa ma tu niewielki wpływ na trwałość.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
X9.73 (od 93 nie różni się trwałością). Robi ok. 1/2 przebiegu Campy C9, kosztując 1/4. Campa nie ma spinki, a X9.73 owszem.

Kaseta HG 400 jest słuszna.

W specyfikacji widzę, że Sora 3000 GS obsłuży 34 zęby.

Offline Mężczyzna bartekk

• Miasto: Wieleń
  • Na forum od: 22.02.2019
Dziękuję za odpowiedzi. Kupiłem łańcuch KMC X9, pierwsze wrażenia są pozytywne. Trwałość przyjdzie ocenić później.

Co do kasety, niestety mam problem z wyborem stopniowania. Przejście na dwa blaty z przodu spowodowało konieczność zastosowania dość dużej największej zębatki w kasecie, co negatywnie odbija się na stopniowaniu całości w zaledwie 9-rzędowej kasecie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum