Autor Wątek: Jak oszacować czas przejazdu na podstawie profilu wysokości?  (Przeczytany 3716 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Najważniejszą wydaje sie być siła/kondycja delikwenta. Dla mocnego zawodnika lykniecie paru podjazdow pojdzie szybko i nie pozostawi po sobie śladu  w mięśniach. Slaby będzie się męczył, być może wprowadzał rower częściej niż to potrzebne. Każdy podjazd pozostawi też ślad w postaci zmęczenia, bolu mięśni itp. Nawet jezeli przejazd przez góry okaże się szybszy to zmęczenie może opóźnić dalszą jazdę.
Jeszcze inny czynnik to odpowiednie przełożenie. Nie raz widzialem mocnych zawodników z szosowym przełożeniem, ktorzy wpychali rower a jeden nawet zwijał z bólu w wynku skurczu. Ostatnio mijałem takich zawodników podjeżdżając pod Jugowską podczas KBR-u.

rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jeszcze inny czynnik to odpowiednie przełożenie. Nie raz widzialem mocnych zawodników z szosowym przełożeniem, ktorzy wpychali rower a jeden nawet zwijał z bólu w wynku skurczu. Ostatnio mijałem takich zawodników podjeżdżając pod Jugowską podczas KBR-u.

Jak na Jugowską im nie starczyły szosowe przełożenia to mocni zawodnicy to nie byli  :P

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Zawsze się dziwiłem jakie w szosach są domyślnie ciężkie przełożenia. Tak jakby przesiadka z trekinga na szosę powodowała nagle że człowiek jeżdzi o 50% szybciej.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018

Czy zna ktoś może aplikację/program/sposób, potrafiące policzyć bądź porównać czasy przejazdu na podstawie profilu wysokości? Jak można pomóc niedoświadczonej osobie ocenić kiedy lepiej będzie jej jechać przez góry dokładając wysokości, a kiedy zredukować podjazdy kosztem zwiększenia odległości?

Wg mnie nieźle się spisuje komoot. Niestety serwis jest płatny.

Z mojego doświadczenia czas przejazdu obliczany przez komoot bierze pod uwagę profil i rodzaje nawierzchni. Jest taki suwak gdzie można określić swoją formę od Couch Potato do Pro, pięciostopniowo. Po paru jazdach będziesz wiedział, w którym mniej więcej miejscu skali jesteś i dostawał niezłe szacunki, takie w sam raz żeby wiedzieć czy zdążysz na obiad.
A do porównywania wariantów jak znalazł wg mnie, nawet jak komoot popełnia jakiś błąd to jest podobny w porównywanych wariantach.
Oczywiście takie rzeczy jak siłę i kierunek wiatru to trzeba już samemu uwzględniać. Można na weatherbagel na przykład.
No i w bonusie dostajesz pełne informacje o rodzajach nawierzchni na trasie.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Wg mnie nieźle się spisuje komoot. Niestety serwis jest płatny. Z mojego doświadczenia czas przejazdu obliczany przez komoot bierze pod uwagę profil i rodzaje nawierzchni. Jest taki suwak gdzie można określić swoją formę od Couch Potato do Pro, pięciostopniowo. Po paru jazdach będziesz wiedział, w którym mniej więcej miejscu skali jesteś i dostawał niezłe szacunki, takie w sam raz żeby wiedzieć czy zdążysz na obiad. A do porównywania wariantów jak znalazł wg mnie, nawet jak komoot popełnia jakiś błąd to jest podobny w porównywanych wariantach. Oczywiście takie rzeczy jak siłę i kierunek wiatru to trzeba już samemu uwzględniać. Można na weatherbagel na przykład. No i w bonusie dostajesz pełne informacje o rodzajach nawierzchni na trasie.

O takie coś mi chodziło. Dzięki. Wygląda do rzeczy. I do używania na pc wydaje się być darmowy. Wydaje się też, że szacuje dość poprawnie. Sprawdzałem na dobrze znanych mi trasach pomiędzy Sułkowicami a Makowem Podhalańskiem.

https://www.komoot.com/plan/tour/d09AviC6AEuJAk=FzkABN3K283E8oAOvASRWV6x7AA=/@49.7494139,19.6708488,14z

https://www.komoot.com/plan/tour/d09AviC6AEuJAk=FykABMNIUndo/@49.7853651,19.7372818,12z

Oba warianty są dla mnie czasowo porównywalne i tak pokazuje komoot. Wariant z Sołtysim Działem (potocznie zwanym Hujówką) i Makowską Górą jest oznaczony jako "intermediate" a objazd przez Suchą Beskidzką - "easy". Jako, że absolutnie nie podejrzewam mojego kolegi o podjechanie Makowskiej czy Sołtysiego Działu będę doradzał mu korzystanie z wariantów oznaczonych jako "easy".

Zrobiłem jeszcze kilka eksperymentów importując ślady z RWGPS i porównując ze  swoimi rzeczywistymi czasami ze stravy i wygląda to bardzo obiecująco.
Np. przejazd Karpackiego Hulaki z ub. roku komoot oszacował na 38 godzin i poziom "difficult". Na stravie mam 35:26 netto  i 46 h brutto więc całkiem trafnie przewiduje.
« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2020, 20:41 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Żadna aplikacja tego nie policzy lepiej niż własny mózg. Teraz miał urobek średni podjazdu 270 m/h, latem w szczycie formy i nawierzchni 710 m/h. Bagaż podobny.
Różnica między porami roku jest ogromna.

Oczywiście mózgu nic nie zastąpi :icon_mrgreen: ; masz rację; ale lepsze cokolwiek niż nic. A kiedy ktoś doświadczeń ma niewiele to zawsze jakiś tam punkt odniesienia będzie miał. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Oczywiście mózgu nic nie zastąpi [] ale lepsze cokolwiek niż nic.

Nieużywany organ ponoć zanika.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Już zrzędzą stare pierniki  ;)

Oczywiście, że aplikacja mózgu nie zastąpi. Ale "zielonej" osobie może ułatwić szacowanie czasu przejazdu trasy, więc nie ma co tak kwękać, tym bardziej, że wygląda na nieźle zrobioną i szacunki daje dość wiarygodne. A jak osoba sama nabierze doświadczenia to i aplikacji nie będzie już potrzebować.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Kawerna ... podjedź sobie Kopiec Kościuszki albo ZOO w godzinę to sprawdzisz "przelicznik logina".Mi zrobienie na Kopcu 880 m w górę, czyli 10 powtórzeń zajęło kiedyś 1h21min.

Krzychu, dzięki nie skorzystam :wink: . Mnie w ogóle to przeliczanie mało jest potrzebne. Dotąd sobie radziłem. Kolega pytał; nie znałem odpowiedzi; spytałem zbiorowej mądrości i się aplikacja znalazła. :icon_biggrin:

"Przelicznik logina" na tej trasie okazał się dla mnie niezwykle precyzyjny :) ledwo jakieś sekundowe różnice.  :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2020, 23:00 kawerna »

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Kawerna ... podjedź sobie Kopiec Kościuszki albo ZOO w godzinę to sprawdzisz "przelicznik logina".Mi zrobienie na Kopcu 880 m w górę, czyli 10 powtórzeń zajęło kiedyś 1h21min.

Myślę, ze Login sobie trochę popłynął z tym 1000m/h. Utrzymanie tempa 1000m/h to już trzeba zdrowo cisnąć, jak ktoś ma taką funkcję prędkosci pionowej na komputerku - to wie, że utrzymanie tyle przez godzinę to jest realne tylko dla naprawdę mocnych zawodników. Idąc w trupa na podjeździe to dochodzę do 1400-1600, ale to daję radę utrzymać góra minutę. Rzadko się to mierzy, bo w Polsce prawie nie ma takich długich podjazdów, ale 1000m/h to już jest solidny wynik, wątpię, żebym sam tyle utrzymał, raczej poziom 800-900. Jeżdżąc z bagażem w Alpach to z reguły oscyluje koło 600-700 na początku dnia, pod koniec z 500-600  ;)

Te 1000 m/h to ja chyba rozumiem jako współczynnik do przeliczeń dla zerowej odległości. czyli 32 km podjazdu na 1000 m to byłoby 60 minut + 60 minut czyli V śr. 16 km/h na 3% podjeździe. I to jest realne.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Te 1000 m/h to ja chyba rozumiem jako współczynnik do przeliczeń dla zerowej odległości. czyli 32 km podjazdu na 1000 m to byłoby 60 minut + 60 minut czyli V śr. 16 km/h na 3% podjeździe. I to jest realne.
To co Login napisał to jest IMO dość jednoznaczne. Na zupełnie płaskiej trasie 32km przez 1h,a na trasie 1h tylko pod górę 1000m w pionie. A i średnia 16kmh na 32km 3% ciagle pod górę to malo realna jest, na krótkim podjeździe to się łyka i powyżej 20kmh,ale przez 2h ciągłego podjazdu tyle utrzymac to raczej trudno.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012

Podaj proszę całkowity dystans i przewyższają jakie zrobiłeś w podanym czasie.
PS. W przeciwieństwie do wielu czasem się mylę i pieprzę głupoty.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Proszę

Kopiec X10 = 25.3 km, 880 m, średnia 18.6 km/h

Kopiec x25 = 63,9 km, 2200 m, średnia 18.1 km/h

Oczywiście to jazda po pętli (góra-dół). Sam podjazd to 1.25km, 6.6% i 88m różnicy wysokości i jak dotąd robiłem go ok 150 razy (najszybciej w 4min54s).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum