Autor Wątek: Kurtka na ultramaraton  (Przeczytany 5627 razy)

Offline Mężczyzna lukaszkuch

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 26.04.2018
Kurtka na ultramaraton
« 8 Lut 2020, 19:57 »
Dzień dobry,
jako że sezon już prawie w pełni ;) przymierzam się powoli do krótszych ultramaratonów i brevetów (na razie na 300-500km). W związku z tym myślę o kupnie kurtki przeciwdeszczowej i/lub wiatrówki na takie wyjazdy.
W tej chwili mam wiatrówkę biegową z Decathlonu Kalenji Ekiden, która kosztowała bodajże 35 zł i coś tam chroni przed deszczem (gorzej) i wiatrem (trochę lepiej).
Zastanawiam się co najlepiej wziąć na taką dłuższą trasę - czy brać tylko kurtkę przeciwdeszczową i liczyć się z tym że przy korzystaniu z niej jak z wiatrówki (np. przy zjazdach) pewnie trochę mocniej się spocę. W takim wypadku myślałem nad Rogelli Crotone.

Czy jednak może brać na takie trasy dwie lekkie kurtki - wiatrówkę (np. Van Rysel Ultralight) i jakąś lekką przeciwdeszczową kurtkę (może też coś z Decathlonu)?

Na wyjazdy turystyczne mogę wziąć jakieś grubsze/cięższe kurtki. W tym wypadku interesuje mnie coś co można schować do kieszeni lub podsiodłówki.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Odp: Kurtka na ultramaraton
« 8 Lut 2020, 22:05 »
W każdej kurtce przeciwdeszczowej można się ugotować ale w niektórych mniej, np.:
ENDURA FS260 Pro Adrenaline Race😄
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 8 Lut 2020, 22:07 »
Poczytaj też ten temat.

« 8 Lut 2020, 22:25 »
Ta kurtka wygląda świetnie, ale trochę mi budżet przekracza.

Czytałem tamten temat (co prawda nie od deski do deski, tylko kilka pierwszych i kilka ostatnich stron). Bardziej interesuje mnie czy jest w ogóle sens brać dwie kurtki na ultramaraton, czy jednak brać tylko przeciwdeszczową.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Lut 2020, 22:45 »
Te wiatrówki z nylonu ważące 100 g to wszystko jedno i to samo. Nie ważne, czy kupisz za 20 czy za 200 zł. Różnica jest w kroju.

Długich tras ostatnio nie jeżdżę, ale używam kurtki Gore Bike Wear z goretexu. Jest dosyć lekka (zdaje się 360 g) i dobrze oddycha. Jeśli się na trochę cierpliwości to można kupić za niewielkie pieniądze. Moja z minimalnymi śladami użytkowanie kosztowała 70 zł :O
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 9 Lut 2020, 08:00 »
Ja biorę zawsze (niezależnie od prognoz) cienką wiatrówkę i zwykłą przeciwdeszczówkę, która często robi jako dodatkowa warstwa ochronna przed zimnem. Zresztą ja mam zawsze spory bagaż, jestem zmarzluchem i wożę dużo rzeczy. Przed pierwszym startem jeździłam dużo tras 200-300 startując o różnych porach dnia i nocy, co pozwoliło mi poznać swój organizm pod kątem właśnie tego typu kwestii.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

WuJekG

• Gość
« 11 Lut 2020, 19:03 »
(na razie na 300-500km).
Na tyle to szkoda wozić osiemnastu kurtek ;)
Jo mam inny patent: jak wiatr to kamizelka nieprzewiewna, a kurtka dopiero awaryjnie, jak poleje lub zacznie się huragan. Zawsze może to rozsunąć jak za gorąco, a woda i tak jakoś wpadnie. Woreczek dobrze prawi, że ultralajty to wytrzymają 15 minut pierwszej ulewy, nieważne za jaką kasę. A solidniejsze (Dec ma niezłe) nie przepuszczą wody od zewnątrz, ale i nie poddychają.
W ostatnich latach mam najlepszy patent na deszcze na ultramaratonach - skuteczny wycof z trasy :P

« 12 Lut 2020, 09:15 »
Dzięki za odpowiedzi. Na razie udało mi się znaleźć FS260 za 210 zł na wyprzedaży. Nie wiem tylko czy rozmiar mi przypasuje.
Osobiście liczę się z tym, że przy większym deszczu przemoknę, ale ze względu na to, że nie zamierzam jeździć na wynik tylko na dojechanie zawsze mogę się gdzieś schronić na jakiś czas.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 12 Lut 2020, 09:59 »
ENDURA FS260 Pro Adrenaline Race to bardzo dobra kurtka. Używam od kilku lat i nadal trzyma się dzielnie. Czasem używam jej zamiast wiatrówki.
Noszę rozmiar M, przy 170cm wzrostu, 98 cm w klatce i 76kg wagi. Do minusów zaliczyłbym jej krój w okolicy ramion. Jest dość ciasno. Jak sie prezentuje można zobaczyć na zdjęciu na Stravie z ubiegłorocznego KMT https://www.strava.com/activities/2588529551 albo tutaj https://www.strava.com/activities/1750367054
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2020, 10:07 4gotten »
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 12 Lut 2020, 13:16 »
Też mam tę Endurę,

176cm/71kg - w klatce 100 no i jest dosyć ciasno. Tak jak pisał 4gotten szczególnie ramiona.
Trudno pod to zmieścić jakąś kurtkę, czy cieplejszą bluzę, no ale to ReceFit :)

L.

Frugo

• Gość
« 12 Lut 2020, 15:14 »
Berghaus Men's Hyper Shell Jacket ja mam to od paru lat. Sprawdza się. waga malutka. no i coś pod to ubrać można włącznie z polarkiem lekkim.
https://outdoorsmagic.com/article/berghaus-hyper-hydroshell/

« 12 Lut 2020, 18:15 »
Z braku większego rozmiaru zamówiłem M - mam 178/80kg więc może być ciężkawo. Najwyżej kurtkę zwrócę i poszukam czegoś innego.
A solidniejsze (Dec ma niezłe) nie przepuszczą wody od zewnątrz, ale i nie poddychają.

Którą kurtkę z Decathlona polecasz? Przymierzałem BTWIN RC500 i wydawała mi się strasznie sztywna. Z drugiej strony TRIBAN RC100 ma bardzo fajny krój.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Lut 2020, 22:22 »
W ostatnich latach mam najlepszy patent na deszcze na ultramaratonach - skuteczny wycof z trasy

Trzeba się uczyć od bardziej doświadczonych. Muszę kiedyś spróbować, a nie jak głupi zajeżdżać się do mety.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

WuJekG

• Gość
« 13 Lut 2020, 01:06 »

Którą kurtkę z Decathlona polecasz?
Daaaawno temu miałem podstawowy model nylonu, teraz to się nazywa Roadcycling 100 chyba. Nie oddycha, ma dziury wentylacyjne, ale w miarę chroni przed wilgocią z zewnątrz, dobra przy nie za szybkiej jeździe. Zazwyczaj nastawiałem się, że i tak zmoknę podczas dłuższej ekspozycji na warunki na trasie ultra, więc ważniejsza była izolacja i ochrona przed zimnem. Obecnie mam coś z oddychającego materiału (firmy JMP, w okolicach ceny Endury) i po latach przestała fajnie oddychać, lekko przemaka (mimo impregnacji) przy dużym deszczu, ale jeszcze daje radę.
Poza tym - zwyczajnie ze starości ograniczam jazdę w deszczu :P

« 16 Lut 2020, 15:47 »
Przyszła do mnie FS260 (stara wersja). Przy moich 178cm/80kg rozmiar M jest odrobinę przyciasnawy. Zobaczymy jak się sprawi w akcji.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum