Autor Wątek: Rower do triathlonu  (Przeczytany 4681 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Rower do triathlonu
« 10 Lut 2020, 20:46 »
Kolega szuka roweru do triathlonu. Spytał mnie o radę w temacie tego mustanga. To jednak nie moje klimaty i trudno mi ocenić jego słabe i mocne strony lub czy warto? Stąd mam prośbę o pomoc.

Rower szosowy triathlon iron Man Quintana roo full carbon dura ace
https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-triathlon-iron-man-quintana-roo-full-carbon-dura-ace-CID767-IDAxY2L.html

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Odp: Rower do triathlonu
« 11 Lut 2020, 13:37 »
Pytanie zasadnicze brzmi czy kolega jest tak mocny, że rzeczywiście potrzebuje dedykowany rower.
Amatorom zazwyczaj wystarczy dobra szosa (np. aero) + komplet kół na zawody + lemondka.

WuJekG

• Gość
« 11 Lut 2020, 13:57 »
Kolega szuka roweru do triathlonu. Spytał mnie o radę w temacie tego mustanga. To jednak nie moje klimaty i trudno mi ocenić jego słabe i mocne strony lub czy warto? Stąd mam prośbę o pomoc.

QRoo to firma, która robi właściwie rzeczy głównie pod zawodników tri. Więc rama o odpowiedniej geometrii. Szkoda, że podany jest tylko rozmiar (M), a nie wymiary (ciężko znaleźć geometrię tego modelu, tym bardziej, że sprzedający nie potrafił nawet napisać, że to model Caliente), bo to istotne w dobrym doborze ramy do wzrostu- tu jest inaczej niż w rowerach szosowych i ten zakres podawany w opisie można sobie wsadzić...
W ogóle - sprzedający chyba mało łapie co to i jak to, patrząc na opis. Tak samo nawet na zdjęciach widzę, że napęd nie był ciągle czyszczony  i serwisowany i w ogóle. Koła też nie wyglądają na super świeże. 7800 to niezła grupa osprzętu, ale kurcze nie za tę cenę. Gdyby to było z 2000zł mniej (tak, 2k mniej) to bym polecił się przymierzyć i zastanowić, ale tak...eee, ja bym się wahał. Albo niech kolega spróbuje proponowany wyżej setup szosowy plus lemondka, albo, jak chce urywać dziesiątki minut - niech rozglądnie się za czymś o agresywniejszej geometrii, a da się czasem znaleźć za podobne jak tutaj pieniądze.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 11 Lut 2020, 16:17 »
Ja bym twojemu koledze doradził rower szosowy z lemondką. Jak będzie w triatlonie się na tyle dobrze ścigał, żeby mu rower dedykowany do triatlonu był potrzebny, to będzie doskonale wiedział czego potrzebuje i nie będzie pytał o radę. Oczywiście nie chciałbym odbierać nikomu przyjemności z ujeżdżania rumaka za 5 czy 10 tysięcy, ale z pewnością nie wykorzysta on potencjału tego roweru, a co więcej jak osiągnie poziom, gdzie ten potencjał wykorzystać będzie mógł to w drodze do tego kupi i tak 5 innych rowerów. Dlatego najlepiej zacząć od fajnej wygodnej szosówki z przystawką czasową. Taka moja rada.

« 11 Lut 2020, 16:58 »
Rower szosowy mu polecałem. Ma być dedykowany. Hm piszecie, że 2000 mniej. Chyba full karbonu dedykowanego do triathlonu to za 3tys nie kupi?
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2020, 17:10 Sedymen »

WuJekG

• Gość
« 11 Lut 2020, 17:19 »
Rower szosowy mu polecałem. Ma być dedykowany. Na co mu to nie wiem, ale tak ma być. Hm piszecie, że 2000 mniej. Chyba full karbonu dedykowanego do triathlonu to za 3tys nie kupi?
Oczywiście nigdzie nie jest napisane, że nie można zaczynać z wysokiego C, że trzeba koniecznie przejść drogę męki od gorszego sprzętu po lepszy. Są plusy tego podejścia - szybciej przyzwyczai się do pozycji tri (która wymaga trochę opanowania), nie będzie musiał później tego robić. Ale minusów jest też kilka (jak zawsze). Ale no...nie ten sprzęt, w takim stanie, za taką kasę.
Oczywiście, że za 3k karbonowego roweru z osprzętem nie kupi. Trzeba polować na okazję. Ja tylko wskazuję, że ten rower, na moje oko i to co przedstawione, nie jest wart tych 5 baniek. Ale jeżeli jest zdecydowany, to najpierw trzeba sprawdzić rozmiar/geometrię z jego (kolegi) wymiarami (wzrost, długość nogi, 'reach' czy jak wyciągnięty jest tułów), a pewnie po kilkunastu jazdach trzeba będzie doinwestować w nowe łańcuch i kasetę, no i z czasem w tarcze korby. Niestety.

EDIT: po szybkim przeszukaniu, trafiają się okazje w niskich cenach https://allegrolokalnie.pl/oferta/rower-trathlonowy-tt-czasowy-triathlon-full-carbon

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Lut 2020, 17:23 »
Kolega szuka roweru do triathlonu. Spytał mnie o radę w temacie tego mustanga.
Wiesz, jak ktoś chce sobie kupić nowy rower i pyta o poradę to musisz wziąć pod uwagę że to może być pytanie z gatunku "Kochanie, czy ja nie wyglądam za grubo w tej sukni?"

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 11 Lut 2020, 21:53 »
Ja bym bał się kupić używany nastoletni rower karbonowy, no może za 2k... Zwłaszcza, że ogłoszenie brzmi jak swego czasu te o samochodach co Niemiec pod kocem trzymał...

« 12 Lut 2020, 21:06 »
Przedstawiłem koledze Wasze zdanie i rower odpadł. Przesyła kolejny upatrzony rower

Rower szosowy, triathlonowy, czasowy Ridley Dean Katiowa na Campagnolo
https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-triathlonowy-czasowy-ridley-dean-katiowa-na-campagnolo-CID767-IDvQGIQ.html

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 12 Lut 2020, 21:14 »
Ja się tam nie znam, ale czy w triathlonówce powinien być regulowany mostek? ;P
I ten rower nie jest o rozmiar większy od poprzednio wybranego?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Lut 2020, 22:24 »
Regulowany mostek, bo zapewne któryś już właściciel, a sterówka przycięta, więc trzeba było majstrować żeby podpasował ;)

Ridley wygląda zacnie. A kolega zamierza się przymierzać do roweru w ogóle, czy chce kupić w ciemno?
Jeździ już coś, czy z górala na tri się chce przenieść i od razu taki sprzęt? Bo to ciekawe jest ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

WuJekG

• Gość
« 13 Lut 2020, 00:58 »
W tym Ridleyu regulowany mostek spełnia akurat zadanie fittingowe - najwyraźniej zamiast zainwestować w kierę z regulowanymi podłokietnikami, poszedł w mostek. Średnio polecam (chociaż znam takich co jeżdżą i żyją, ale sterowność mają maarrnąąą...jak to zwykle triatloniści :P )
Nie polecam tego roweru przez **ujowy bikefitting właśnie - Dean ma przycinaną rurę podsiodłową, możliwość regulacji tylko nasadką pod jarzmem siodełka i tylko jakieś +/- 2cm. Do tego trzeba się naprawdę przymierzyć porządnie, a nie 'na oko', jeszcze jak nigdy się nie siedziało na rowerze Tri/TT (albo nie podało swoich wymiarów kolegom z forum:P ). Widać, że ten koleś od roweru też tak średnio z tym fittingiem: kiera zmanipulowana na max tym mostkiem, siodełko szosowe więc pewnie siedział głęboko i trudno do końca ocenić jaki to rozmiar ramy...itd,itd...
Jedyne co bym brał z tego to koła, pod warunkiem, że to oryginały ;)

Ejj, skąd te rowery bierzecie? Kurde, za tę cenę.... na Allegro ktoś sprzedaje BMC Time Machine na Ultegrze 11s, w super stanie, z gorszymi kołami ale 3 kafle mniej...

« 13 Lut 2020, 09:54 »
Kolega przesiada się z górala na Tri, bo ma ambitne plany. Ten rower miał kiedyś info ze to rama S. Teraz nie ma. Kolega ma 176 cm a gość 184, to może tłumaczyć jego problemy, ale działa na korzyść kolegi.

WuJekG

• Gość
« 13 Lut 2020, 10:12 »
Kolega przesiada się z górala na Tri,
O kurde.. ;);) ;)

. Kolega ma 176 cm

To powinien celować w ramę pomiędzy S a M, rura pionowa około 52-53cm. Piszę trochę na oko, bo geometrii tych rowerów jest kilka i trzeba ewentualnie popracować albo sztycą podsiodłową, albo wydłużaniem/skracaniem mostka albo regulacją kierownicy i lemondki.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 13 Lut 2020, 10:16 »
To powinien celować w ramę pomiędzy S a M, rura pionowa około 52-53cm. Piszę trochę na oko, bo geometrii tych rowerów jest kilka i trzeba ewentualnie popracować albo sztycą podsiodłową, albo wydłużaniem/skracaniem mostka albo regulacją kierownicy i lemondki.

Na 'dłuższym' rowerze o szerszym rozstawie kół ma większe szanse na przetrwanie ;P
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2020, 11:02 qbotcenko »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum