Autor Wątek: Rower do triathlonu  (Przeczytany 4680 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Rower do triathlonu
« 13 Lut 2020, 10:46 »
Skoro ma ambitne plany, to lepiej gdyby kupił zwykły rower szosowy, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczył na doping.

Jeśli mimo wszystko chcę kupować taki rower, to chyba najlepiej gdyby zaczął od kalkulatora do wyznaczenia prawidłowej geometrii.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Lut 2020, 11:18 »
Jeśli mimo wszystko chcę kupować taki rower, to chyba najlepiej gdyby zaczął od kalkulatora do wyznaczenia prawidłowej geometrii.

No właśnie, śmieszne to trochę. Rower za 15tys i tak będzie wolniejszy od tego za 5tys, ale dobrze dobranego i dopasowanego. A to trochę wygląda na liczenie, że kasa za nas sama wynik zrobi :P

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 13 Lut 2020, 11:57 »
Ejj, skąd te rowery bierzecie? Kurde, za tę cenę.... na Allegro ktoś sprzedaje BMC Time Machine na Ultegrze 11s, w super stanie, z gorszymi kołami ale 3 kafle mniej...
Podesłałem koledze tego BMC z uwagami odnoście Ridley`a.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 13 Lut 2020, 12:58 »
Moja żona startuje czasem w zawodach triathlonowych albo duathlonie. Jeździ na zwykłej szosie i zwykłych kołach. Na ostatnim duathlonie w Czempiniu (płaska pętla, dystans 60km, formuła bez draftingu) średnią miała około 31.5 km/h, z wyniku była zadowolona bo na szosie jeździ relatywnie krótko. Czołówka kobiet miała średnie 39km/h, to były już bardzo mocne zawodniczki (mistrzostwa Polski). Ile amator zyskałby na kołach z wysokim stozkiem albo dyskiem, ile na dedykowanym rowerze, 1-2km/h, więcej? Wydaje mi się, że jeśli nie jestem w stanie na zwykłej szosie uzyskiwać średnich powyżej 34-35km/h to taki dedykowany rower czasowy jest bez sensu, nie wykorzystam jego możliwości, bo przewagi ujawniają się dopiero przy wyższych prędkościach. Tym bardziej, że z opisu podejrzewam, że kolega nie ma też roweru do treningu na szosie. 

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 13 Lut 2020, 14:04 »
Przeczytałem wątek z ciekawości i chyba kolega nie od tej strony się zabiera do rzeczy. Jak ktoś już pisał (Worek?).
Najpierw zwykła szosa i to też niekoniecznie aero. Startować w Tri można, ale też pozna się swoje preferencje i możliwości.
I dopiero potem, jak już się zapoznamy z tego typu (ogólnie-szosowym) rowerem i zobaczymy, czy ten Tri nam w ogóle pasuje można inwestować w rower dedykowany do Tri.
To znaczy-ja bym tak zrobił ale...kto bogatemu zabroni z drugiej strony.
"Never argue with idiots"

« 13 Lut 2020, 14:44 »
Wydaje mi się, że jeśli nie jestem w stanie na zwykłej szosie uzyskiwać średnich powyżej 34-35km/h to taki dedykowany rower czasowy jest bez sensu, nie wykorzystam jego możliwości, bo przewagi ujawniają się dopiero przy wyższych prędkościach.
To znaczy-ja bym tak zrobił ale...kto bogatemu zabroni z drugiej strony.
No właśnie. Nie ma sensu dyskutować o sensie.
Dzisiaj nawet mu uświadamiałem, ze to jest rower na zawody i potrzebuje jeszcze do treningu. Teraz ma "górala". Ale to duży chłopiec więc jego decyzja. Jedni w jego wieku zmieniają żony inni kupują dziwne rowery.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Lut 2020, 15:09 »
A jeszcze inni dają się wkręcić w porady  ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 13 Lut 2020, 15:20 »
Lepiej kupić rower niż żonę...

A jak Sedymen jest dobrym kumplem, to mu powie, żeby sobie kupił gravela po taniości, a resztę zaiwestował, czy coś ;P
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2020, 15:26 qbotcenko »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 13 Lut 2020, 15:42 »

No właśnie, śmieszne to trochę. Rower za 15tys i tak będzie wolniejszy od tego za 5tys, ale dobrze dobranego i dopasowanego. A to trochę wygląda na liczenie, że kasa za nas sama wynik zrobi :icon_razz:

No i nawet mimo teoretycznie poprawnego dopasowania,  prawidłowej geometrii, niekoniecznie zawodnik wytrzyma jazdę w takiej pozycji.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 14 Lut 2020, 10:17 »
No ale tak już abstrahując od wszystkiego. Nie jestem pewien, czy tu, na forum podróżników i ultrasów ktoś jest w stanie doradzić sensownie co do samego sprzętu dedykowanego do Triathlonu.
"Never argue with idiots"

« 14 Lut 2020, 10:35 »
Jeżeli masz wątpliwości, czy forum zna się na wszystkim, to przejrzyj HydePark

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 14 Lut 2020, 10:42 »
Przesadzacie, każdy zna swój organizm, i ogółem to większośc osób z którymi jeżdżę nie ma żadnego problemu dostosować się do pozycji czasowej czy jakiejś rege... Jak to jest świadomy człowiek to sam wie co jest w stanie ugrać... a wbrew pozorom na rowerze czasowym masz +3 do średniej na luzie... i to są treningi do 2h... nie ma tu jakichś ultra dystansów ... tylko walisz 2 x 40 i do domu na spoczynek :)

WuJekG

• Gość
« 14 Lut 2020, 12:44 »
No ale tak już abstrahując od wszystkiego. Nie jestem pewien, czy tu, na forum podróżników i ultrasów ktoś jest w stanie doradzić sensownie co do samego sprzętu dedykowanego do Triathlonu.

EEJJJJ! wypraszam sobie!!!!
:P :P :P :P :P :P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 14 Lut 2020, 12:53 »

Sądząc po avatarze jednak wziąłeś ciut za mały rozmiar ramy, wyglądasz na nieco przykurczonego. W takim wypadku Twoje kompetencje są mocno dyskusyjne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

WuJekG

• Gość
« 14 Lut 2020, 15:14 »

Sądząc po avatarze jednak wziąłeś ciut za mały rozmiar ramy, wyglądasz na nieco przykurczonego. W takim wypadku Twoje kompetencje są mocno dyskusyjne.

Ale jestem bardziej ałero za to :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum