PS. Sporo wiesz o dawkach, regulaminach i różnych konsekwencjach...... , żart.
A orientuje się ktoś ile wynosiło wpisowe na ten wyścig?
PS. Sporo wiesz o dawkach, regulaminach i różnych konsekwencjach...SZY
Bo jak ktoś jest w stanie odróżnić EPO od CPN, to na pewno się koksuje. A jak już wie, jak się to podaje, to na sto procent doświadczony koksownik, bo przecież normalny człowiek o tym wiedzy nie posiada.
Właśnie od takich kiepskich żartów zaczynają się bardzo nieprzyjemne plotki. Bo ktoś zażartuje, drugi powtórzy żart, a trzeci przedstawi go na poważnie.
Cytat: kosola w 19 Lut 2020, 11:03A orientuje się ktoś ile wynosiło wpisowe na ten wyścig?£250 for a solo entry, £500 for pairs.
"Najwyraźniej Ty"? Nic takiego nie napisałem. Nawet nie pisałem, że czołówka. Więcej - wydaje mi się, że nie usłyszałem nazwiska wtedy. Albo może, ponieważ niewiele mi mówiło i specjalnie mnie temat nie ruszał, to je zapomniałem.
Trzeci wynik z Google'a:https://www.facebook.com/RAAMraces/posts/raam-and-dopingmechanical-or-otherwisethe-race-across-america-management-team-is/10156599940540093/Jeśli jeden z tych największych wyścigów wprowadza takie badania (cztery lata temu?), to chyba trudno w moim poście widzieć coś niestosownego?
Czy nie wspominałem może o modafinilu...? Nikt przy zdrowych zmysłach nie brałby amfy licząc na magiczny brak zapaści po 50h. Oczywiście, obydwa specyfiki (i ich analogi) są na liście WADA, ale... AMR2020 nie ma w zapisach regulaminu nic o używaniu tych substancji lub substancji z jakiejkolwiek innej listy zakazanych. Więc nawet jakby - nie ma się o co pieklić, bo jest to w zakresie regulaminu imprezy.
W celu oceny działania modafinilu przeprowadzono kilka badań naukowych. W jednym z nich porównano działanie dekstroamfetaminy (lek stymulujący układ nerwowy - w dawce 20 mg), kofeiny (600 mg) i modafinilu (400 mg) na zdrowych ochotnikach. Osoby pozbawione snu przez 64 godziny wykonywały proste zadania – zmierzono szybkość ich wykonania oraz ilość popełnionych błędów.Analiza wyników badań nie odpowiada jednoznacznie na pytanie, czy stosowanie go w celu poprawienia funkcji poznawczych jest uzasadnione. Nie dla każdej grupy badanej wykazano właściwości pobudzające modafinilu.Pacjenci, którzy przyjęli modafinil w dawce 200 mg mieli płynniejszą wymowę, potrafili lepiej wypowiadać swoje myśli oraz popełnili mniej błędów niż grupa kontrolna. Jednak co ciekawe, w porównaniu z kofeiną nie wykazano statystycznie znaczących różnic.²Działanie modafinilu zbadano również na osobach, które miały zapewnioną normalną ilość snu. Okazało się, że jednorazowe podanie im leku w dawce 100 lub 200 mg nie poprawiło ich funkcji poznawczych.²
Modafinil - działania niepożądaneNajczęściej zgłaszanymi działaniami niepożądanymi po zażyciu modafinilu są:³podwyższone ciśnienie krwiwysypkabóle głowynudnościnerwowośćrozdrażnienie, złośćzawroty głowyniestrawnośćbezsennośćutrata apetytusuchość w ustach
I piszą, że bardzo podobne efekty daje kofeina i guarana, a są bezpieczniejsze.
Droga działania jest inna, dawka, biodostępność i skutki uboczne (właściwie prawie ich brak w obrazie klinicznym) są inne, efekty są 'podobne', co wcale nie równa się 'takie same'. Pewnie dlatego to modafinil a nie guarana jest na liście WADA. Ale to przez to, że lista jest oparta o science based information, a nie artykuły z PoradnikaZdrowie....
Ciężko?
Co tydzień może nie latam, ale trochę tych lotów mi się uzbierało. 2x w życiu widziałem psa na lotnisku
Haloooo ! Ultrasi z Cali , bikeagenci z DEA i zwykli dotpodpatrywacze top 5 (co najmniej) już na mecie .Obowiązuje domniemanie niewinności .Sofiane poniżej 4 dni ... teraz pewnie do samego afterparty będzie spał .