Autor Wątek: Rugia Bornholm 2020  (Przeczytany 2602 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: Rugia Bornholm 2020
« 23 Lut 2020, 13:38 »
Z Goehren popłynęliśmy stateczkiem do Peenemunde.
Mógłbyś coś więcej o tym napisać? Jakiś link do przewoźnika?

Offline Mężczyzna piowini

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 09.04.2018
« 23 Lut 2020, 19:33 »
Wszystkiego dowiedziałem się na miejscu. Z jakiejś ulotki otrzymanej w którejś IT w mijanych miejscowościach. Były wszędzie dostępne. Cena rejsu było ok. 20 euro, ale uważam, że to był dobry wybór.
Nigdy dokładnie nie planuję wyjazdów. Za dużo niewiadomych. Poza tym często okazywało się, że informacje są nieaktualne, czasami od kilku lat. Tak więc staram się mieć sporo wiadomości, ale nie do końca ufam tym znalezionym w sieci. Od wyprawy upłynęły prawie trzy lata, zapewne sporo się zmieniło. Powrotu stateczkiem na Uznam wcześniej nie planowaliśmy, chcieliśmy jechać do Świnoujścia lądem wzdłuż wybrzeża. Ale trochę się nam znudziło i postanowiliśmy od razu przeskoczyć na Uznam (Usedom). Dodatkowo kusiło nas Peenemunde (to od V1 i V2). Chcieliśmy zobaczyć co z tego zostało. Niestety, muzeum było zamknięte, bo przypłynęliśmy tam wieczorem. Ale z zewnątrz też obejrzeliśmy co nieco. Pewnie w muzeum i też niewiele było do zobaczenia, bo pamiętam, że wszystko pod koniec serialu wysadził Hans Kloss.
Moje wyprawy są dość spontaniczne, a wiadomo, że takie się zawsze udają pod warunkiem, że są dobrze przygotowane.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 24 Lut 2020, 23:57 »
Przy okazji, może komuś się przyda:

do Peenemünde pływa też prom z Freest, ale... trzeba mieć gotówkę. Ostatniej jesieni akurat mi jej zabrakło, a w okolicy nie ma bankomatów! Nabliższy dopiero w Wolgast, a to już kawałek dalej.

Przy okazji #2:

nie warto omijać odcinka z Greifswaldu do Lubmina - najpierw wylot fajnym szuterkiem z miasta, nad kanałem, potem, za Boddenblick, jazda ładnym odcinkiem nad samą wodą.

(Rostock-Świnoujście na Znajkraju za dobre kilkanaście dni)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum