Autor Wątek: Przejazd mostem na wyspę Krk  (Przeczytany 3818 razy)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Przejazd mostem na wyspę Krk
« 19 Lut 2020, 09:56 »
Snuję plany jazdy po Chorwacji. Na wyspę Krk można dostać się mostem. Przejazd dla zmotoryzowanych jest płatny. Jak wygląda kwestia przejazdu tym mostem rowerem? Czy jest dozwolony? Może ktoś tamtędy śmigał i ma jakieś doświadczenia?

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Odp: Przejazd mostem na wyspę Krk
« 19 Lut 2020, 10:14 »
O ile nic się nie zmieniło przez ostatnie 10 lat to pieszo i rowerem jest bezpłatnie. Nie jeździłem dużo po Krk. Przejechałem przez most, zobaczyłem masę camperów rozstawionych i wróciłem mostem. Ale polecam wyspy Pag (kosmiczny krajobraz) i Hvar (wyspa lawendy).

Offline Mężczyzna RODDOS

« 19 Lut 2020, 10:22 »
OK. Dzięki.
Nie chodzi mi o opłatę, lecz czy w ogólne można. W necie znalazłem na ten temat sprzeczne informacje... Na Googlach nie widziałem zakazu jazdy dla rowerów przy wylocie na most. Może ktoś przejeżdżał i rozwieje moje wątpliwości...

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
« 19 Lut 2020, 10:32 »
W sezonie drogą stoi sznur samochodów, rowerem przejedziesz bokiem po drodze dla pieszych (i rowerów).
Tam się zmieści rower z sakwami.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 19 Lut 2020, 12:40 »
Widziałem ten obrazek na Googlach. Pytanie tylko, czy owa przestrzeń jest chodnikiem dla pieszych i rowerów, czy tylko obszarem "technicznym". Tak czy owak trzeba będzie spróbować. Na Krk chcę dotrzeć promem i wrócić mostem na stały ląd. Punkt kontrolny (i poboru opłat) jest tylko od strony lądu, a więc powinno mi być łatwiej...
Zolw, dzięki za poświęcony czas.

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
« 19 Lut 2020, 13:05 »
Pytanie tylko, czy owa przestrzeń jest chodnikiem dla pieszych i rowerów, czy tylko obszarem "technicznym". Tak czy owak trzeba będzie spróbować.
Chodnikiem dla pieszych i rowerów. Jechałem nim. Sprawdzone 100% :) Może źle zrozumiałeś moje poprzednie wpisy. Przejechałem tym chodnikiem w obie strony.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 19 Lut 2020, 13:18 »
Jak przejechałeś, to rzeczywiście więcej pytań nie mam. Fakt, poprzednie Twoje wpisy zrozumiałem tylko jako "wiedzę teoretyczną".

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 19 Lut 2020, 15:53 »
Można przejechać przez most. KRK mam zjeżdżony chyba w całości. Jak masz pytania to spróbuję pomóc  :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 19 Lut 2020, 16:39 »
Można przejechać przez most. KRK mam zjeżdżony chyba w całości. Jak masz pytania to spróbuję pomóc  :)

Informacja potwierdzona niezależnie z dwóch źródeł ma walory wiarygodności.
Nie, żartuję.
Dzięki za odpowiedź.

Generalnie Krk w moich zmierzeniach to końcówka trasy, a ta ma przebiegać od Dubrovnika do Triestu, trochę stałym lądem, a trochę wyspami. Chorwację znam, bo byłem tam na rowerze i nie tylko. Wyspy dalmackie ledwo liznąłem, byłem bowiem tylko na Pag. Tam się wjeżdża też mostem, ale jest on króciutki. Jeśli masz wiedzę odnośnie promów, to byłbym wdzięczny. Z tym że nie tylko z rejonu Krk, ale całej Chorwacji. Tego tematu nie przerabiałem "na żywo". Interesują mnie ceny (z rowerem), częstotliwość ich kursowania oraz warunki rezerwacji biletów. Pewnie rowerami nie trzeba wcześniej bukować, ale kto to wie... Planowane wyspy do zaliczenia: Korcula, Hvar, Pag, Dolin i Krk.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 19 Lut 2020, 17:01 »
Co do promów to nigdy nie miałem problemów z rowerem z PAGU na ląd i z powrotem, podobnie z Peljesacu na Korculę. Biletów nigdy nie rezerwowałem tylko kupowałem bezpośrednio na dany rejs, nie zdarzyło mi się aby mi odmówili. Zjeździłem rowerem KRK, PAG i Korculę, z wymienionych przez Ciebie wysp. Do tego sporo lądu. Ogólnie Chorwację znam wzdłuż i wszerz, nie tylko z poziomu siodełka. Będziesz zadowolony :]
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 19 Lut 2020, 20:40 »
Co do Pagu ,promu oraz noclegów to można dzwonić do p. Beaty.Polka żona Chorwata pracuje w informacji turystycznej w Pag mówi po polsku  :D tel :00 385 98 836 164

Offline Mężczyzna RODDOS

« 20 Lut 2020, 06:53 »
Co do Pagu ,promu oraz noclegów to można dzwonić do p. Beaty.Polka żona Chorwata pracuje w informacji turystycznej w Pag mówi po polsku  :D tel :00 385 98 836 164
OK. Dzięki, może ta informacja  się przyda.

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 08.06.2009
« 20 Lut 2020, 09:51 »
Promy na Hvar i Brać kursują regularnie. Korzystałem co prawda blachowozem, ale bez problemów. Podjeżdżasz do portu, kupujesz bilet, czekasz i tyle. Z rowerem będzie jeszcze łatwiej. Nigdy nie rezerwowałem wcześniej, pływałem sierpień/wrzesień.

Polecam Brać - jest gdzie się zmęczyć. Na słynny Zlatni Rat prowadzi widokowa trasa z serpentynami, choć akurat tam duży ruch.
Pozostałe drogi były puste.

Offline Mężczyzna Aronlubbiker

• Miasto: Gdansk
  • Na forum od: 16.03.2022
« 16 Mar 2022, 14:49 »
Witam
czy sprawdziliście ten przejazd rowerem przez most? Wybieram się za 2 miesiące i chcę mieć pewność przejazdu. Z góry dziekuję

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 16 Mar 2022, 16:12 »
Kilka lat temu jechałem. To normalny most jest ( był) nie wiem co z nim nie tak miało by być co by rowerem nie przeleciał.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum