Autor Wątek: Przewóz roweru "pociągiem nieprzystosowanym"  (Przeczytany 3145 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Witam,

potrzebuję w sierpniu przewieźć rower do Wiednia, najlepiej pociągiem IC 407 Chopin bo mam dobrą przesiadkę dalej. Problem w tym,że pociąg nie ma możliwościprzewozu rowerów. Czy jak poskładam rower do pudła to wpuszczą mnie do tego pociągu z tak dużym bagażem? Czy zmieszczę się np. w jednoosobowym sypialnym? Ktoś już to przerabiał w praktyce?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Nie wiem czy pudło to dobry pomysł, bo możesz "nie wyrobić zakrętów" w wąskim korytarzu i w wejściu do przedziału. Lepiej zrobić to tak, jak często pokazuje Podjazdy.

Ale przecież IC 105 "Porta Moravica" (Przemyśl-Graz) ma cztery miejsca dla rowerów.

Istnieją jeszcze alternatywy jak Flixbus (chociaż nie wiem, czy na tej linii można) oraz pociąg Leo Express przez Pragę.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

Przy okazji, tak wyglądają te wagony - dwa pojedyncze miejsca na rower na końcach wagonu (bezprzedziałowy):

Szy.

Ten Porta Moravica to jeździ teraz z Katowic ale mi nie odpowiada z paru względów, głównie z tego powodu, że startuje z samego rana i będę musiał zarwac nockę. Jadę na wyścig i wolę na start nie napinać sprężynki więc szukam czegoś gdzie prześpię noc i w piątek wyląduję około południa w Villach, żeby sobie do Lubliany podjechac na rowerze. Flixbus, choć bardzo słaba alternatywa dla ludzi mojego wzrostu i tak od dawna nie ma wolnych miejsc rowerowych na trasach na południe europy.

Coś musiałem źle popatrzeć, bo widzę teraz połączenie z Przemyśla, przedtem patrzyłem na IC 101 Moravica. Dzięki za hint. Wygląda całkiem nieźle.

Offline Mężczyzna szy

Nie wiem gdzie sprawdzasz, ale najlepszym rozkładem dla pociągów międzynarodowych i w dodatku w odległym terminie jest dla mnie bahn.de.

Szy.

Offline Mężczyzna kubsonbike

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.01.2020
Zestawienia składów polecam przeglądać na vagonweb.cz - jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś nie zagrało :)

W pociągu który mnie interesuje nie ma miejsca na rower, więc tu nie ma wątpliwości. Wymieniłem kilka maili z PKP, rower rozebrany minimalnie mieszczący się w jednoosobowej kabinie jest bagażem podręcznym na który nie ma ograniczeń rozmiarowych. Rozważam ostreczowanie  :icon_biggrin:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum