Autor Wątek: Polskie wybrzeże - czerwiec 2020  (Przeczytany 3135 razy)

Offline Mężczyzna Na_Szuter

• Miasto: Kalisz
  • Na forum od: 19.02.2020
    • Profil Strava
Polskie wybrzeże - czerwiec 2020
« 23 Lut 2020, 01:15 »
Witajcie!

Poszukuję partnera lub partnerki na moją pierwszą wyprawę Polskim wybrzeżem. Plan jest taki by przejechać od granicy Niemieckiej do Obwodu Kaliningradzkiego poruszając się jak najbliżej morza, w dużej mierze szlakiem R10.

Mam 26 lat i od zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem gravela i konta na Stravie  ;D wcześniej jeździłem trekkingiem i szosą. To będzie moja pierwsza wyprawa. Jeśli chodzi o przygotowanie kondycyjne to pokonuję tygodniowo średnio dwie trasy między 70 a 150 km, o ile życie zawodowe pozwala. Zimą raczej biegam i sporadycznie jeżdżę, ale staram się regularnie chodzić na basen i na siłownię. Obecnie mieszkam w Kaliszu a na miejsce startu dotarłbym pociągiem.

Trasę chciałem rozpocząć w Świnoujściu, zaliczyć zachodnią granicę i kierować się wybrzeżem w stronę wschodnio-południowej granicy kraju, gdzie po dotarciu nieopodal granicy koło Nowej Karczmy kierowałbym się z powrotem w stronę Elbląga albo trójmiasta (kwestia dogadania trasy przed wyjazdem). Jeśli chodzi o noclegi to raczej preferuję namiot, ale nie musi to być codziennie nocleg w namiocie. Jeśli sytuacja by tego wymagała to spanie na dziko też wchodzi w grę, ale ktoś by mnie musiał wprowadzić bo nie mam z takim doświadczenia. Dziennie chciałbym przejechać między 100 a 120 km, żeby na spokojnie mieć kilka chwil żeby podziwiać widoki i na regenerację. Jeśli chodzi o zwiedzanie muzeów to za tym nie przepadam, ale punkty widokowe i otwarte skanseny przelotnie jak najbardziej.  :)

Całkowity dystans który pokazuje mi ślad GPX na stravie to 794 Km. Myślę że spokojnym tempem udałoby się pokonać trasę w 7 dni, ponieważ nie chcę cisnąć na siłę. Chcę tylko przed wyjazdem zaplanować mniej więcej odcinki na każdy dzień. Jeśli chodzi o deszcz to nie jest komfortowa jazda w dużym deszczu, ale lekka mżawka nie powinna być dla mnie problemem. Co do trasy to dobrze ją (jak wspomniałem) mieć zaplanowaną, ale jestem elastyczny jeśli chodzi o jakieś bliskie trasy ciekawe miejsca do zobaczenia albo zmianę minimalną trasy z uwagi na nawierzchnię bo kto by chciał się bić przez piach "Bo tam trasa biegnie". Preferuję asfalty,szutry i twarde ścieżki.

Co do kuchni to chciałbym kolacje i śniadania jeść przy namiocie, w ciągu dnia też można gdzieś w fajnym punkcie sobie zrobić świeżą kawę, a obiady raczej w pkt gastronomicznych. Tutaj też o ile śniadania i kolacje pod namiotem, to w ciągu dnia nie widzę problemu żeby się zatrzymać gdzieś w takim punkcie - jedyne co to nie lubię tłumów a to jednak będzie czerwiec także "Relanium i na obiad"   ::) ;D

Właśnie! Budżet. Na wyprawę będę przygotowany w budżecie około 1000-1200 złotych i myślę że to wystarczy. Wyjazd chciałbym zacząć mniej więcej 1 czerwca, ale jeślichodzi o daty to jeszcze jest trochę czasu żeby zaplanować urlop :)

Serdecznie zapraszam na przygodę ^^
Regeneracja, Nawodnienie i możesz wszystko!

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: Polskie wybrzeże - czerwiec 2020
« 23 Lut 2020, 12:22 »
Trasę chciałem rozpocząć w Świnoujściu, zaliczyć zachodnią granicę
Proponowałbym podjechać parę km dalej do Ahlbeck, tak żeby mieć potem porównanie, jak będziesz przejeżdżał przez Międzyzdroje czy Łebę :)

Offline Mężczyzna piowini

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 09.04.2018
« 23 Lut 2020, 19:53 »
Jeżeli masz czas to tak nie ciśnij. Warto zobaczyć nie tylko przednie koło. A najpiękniejszy odcinek - moim zdaniem to ten na wschód od Darłówka.

• Profil Strava
« 23 Lut 2020, 21:30 »
Trasę chciałem rozpocząć w Świnoujściu, zaliczyć zachodnią granicę
Proponowałbym podjechać parę km dalej do Ahlbeck, tak żeby mieć potem porównanie, jak będziesz przejeżdżał przez Międzyzdroje czy Łebę :)

Dziękuję za dobrą radę. Jeśli chodzi o ciśnięcie to absolutnie nie mam na to ciśnienia te 8 dni i 100 km dziennie to tylko wstępne założenie. Dla mnie rower to nie wyścigi tylko przyjemność której zawsze towarzyszą piękne okoliczności przyrody. na przykład dlaczegoby się nie zatrzymać na pół dnia w trójmieście? Wszystko jest kwestią dogadania z towarzyszem/towarzyszką :)

By the way piękne zdjęcia piowini. Dla takich chwil warto żyć!

Offline Mężczyzna JerzyJerzy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 13.12.2019
« 24 Lut 2020, 16:04 »
Witam
Też się wybieram i też w podobnym terminie. Właściwie wszystko mi pasuje, poza obiadami z dodatkiem Relanium. Stawiam na odludzie/bezludzie przejazd relaksujący bez slalomu między turystami-spacerowiczami jak to widzę na filmikach innych rowerzystów. Preferuję tak samo z jedzeniem - lokal nieuczęszczany we wsi zabitej dechami lub na własnej kuchence gdzieś w lesie. Nocowanie - spontan - na dziko, co będzie to będzie, ale podobno można mieć dodatkową atrakcję - "nocne obgryzanie paznokci" jak będzie koło namiotu buszował wielki zwierz/potwór. Czy jesteś skłonny zrezygnować z jakiegoś odcinka zaplanowanej pięknej, ale zatłoczonej trasy i odbić w kierunku lądu? Najbardziej celuję w wiejskie małe sklepiki - jedno piweczko i dalej w drogę. Teren wygląda płasko to można śmignąć, ale pasuje rzucić okiem na to i owo, nogi w morzu zamoczyć, coś złapać .... np.gumę - dystans myślę 100km/dzień. W maju też chcę jechać na 2-3 tyg na południe Europy i muszę zaplanować wszystko wcześniej. Mam 57 lat, treking.

• Profil Strava
« 26 Lut 2020, 22:39 »
Witam
Też się wybieram i też w podobnym terminie. Właściwie wszystko mi pasuje, poza obiadami z dodatkiem Relanium. Stawiam na odludzie/bezludzie przejazd relaksujący bez slalomu między turystami-spacerowiczami jak to widzę na filmikach innych rowerzystów. Preferuję tak samo z jedzeniem - lokal nieuczęszczany we wsi zabitej dechami lub na własnej kuchence gdzieś w lesie. Nocowanie - spontan - na dziko, co będzie to będzie, ale podobno można mieć dodatkową atrakcję - "nocne obgryzanie paznokci" jak będzie koło namiotu buszował wielki zwierz/potwór. Czy jesteś skłonny zrezygnować z jakiegoś odcinka zaplanowanej pięknej, ale zatłoczonej trasy i odbić w kierunku lądu? Najbardziej celuję w wiejskie małe sklepiki - jedno piweczko i dalej w drogę. Teren wygląda płasko to można śmignąć, ale pasuje rzucić okiem na to i owo, nogi w morzu zamoczyć, coś złapać .... np.gumę - dystans myślę 100km/dzień. W maju też chcę jechać na 2-3 tyg na południe Europy i muszę zaplanować wszystko wcześniej. Mam 57 lat, treking.

Dzięki ale chyba jednak postawię na pola namiotowe. Dowiedziałem się że nawet w sezonie zawsze znajdzie się jakieś miejsce. Poza tym jeśli chodzi o picie podczas jazdy to wybacz kolego ale jestem temu przeciwny. Można się wieczorem odprężyć ale nie w ciągu dnia w czasie podróży. No i nie wiem czy byśmy się wiekowo dogadali :P

• Profil Strava
« 26 Lut 2020, 23:11 »
No i nie wiem czy byśmy się wiekowo dogadali
Z czasem będziesz mniej wybredny  :icon_twisted: Co do piwa i w ogóle alkoholu podczas jazdy nad morzem, to w sezonie naprawdę lepiej unikać, zwłaszcza jak korzysta się ze ścieżek rowerowych i tego typu infrastruktury, bo pełno dzieciaków i ludzi spaceruje/biega/jeździ, no i łatwo kogoś potrącić nawet bez podwójnego gazu. Jak już do zdarzenia dojdzie, to pierwszy pomiar jaki jest wykonywany, to zwykle alkomat. Nie wytłumaczysz się, że 0,2 promila tu jest nielegalne, a w innym kraju nie. Dura lex, sed lex.
Ja sobie kiedyś mierzyłem alkomatem w browarze w Poznaniu i po jednym 5% piwie było przez pewien czas dużo więcej niż 0,2 promila. A po jednym 5% piwie "nic" nie czuję :P

Prawdę prawisz kolego. Do picia czegokolwiek muszą być warunki. Ja w gorące i słoneczne dni na rowerze preferuję wodę i izotonik żeby nie odlecieć a wieczorkiem można dopiero się odprężyć jak już się ma wszystko ogarnięte (przegląd roweru, porządek w ciuchach, jedzonko i inne bzdety)   :D

• Profil Strava
« 27 Lut 2020, 11:17 »
Przegląd z grubsza - napęd i hamulce. Nie łap mnie za słówka kolego  ;D

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 27 Lut 2020, 11:23 »
Jak z grubsza to po %... Abo w trakcie ;D

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 27 Lut 2020, 21:05 »
100-120 dziennie najbliżej morza z celowaniem w pola namiotowe i oglądanie na spokojnie ciekawych miejsc ?
Napisz później jak wyszło. 
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna Markus

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 13.06.2018
« 27 Lut 2020, 21:55 »
100-120 dziennie najbliżej morza z celowaniem w pola namiotowe i oglądanie na spokojnie ciekawych miejsc ?
Jak nic nie będzie pił to spokojnie da radę  ;)
Rower ma duszę. Jeśli go pokochasz da ci emocje, których nigdy nie zapomnisz.

• Profil Strava
« 28 Lut 2020, 09:44 »

Wszystko kwestia dogadania Panie i Panowie. Takie są tylko wstępne założenia. Jak już pisałem wszystko jest kwestia dogadania się przed i w trakcie wyjazdu 😊

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 19 Mar 2020, 16:07 »
Możesz podejrzeć jak ten plan był realizowany przez Naszą Ekipę:
http://sierra.bikestats.pl/1132855,Wybrzezem-Do-Domu-Dzien-Pierwszy.html

Była to taka kultowa wycieczka.
W zasadzie co roku (kwiecień/maj) tę trasę realizowaliśmy.
Pod linkami znajdziesz trochę fotek i jej śład wg Endo.
Baw się dobrze i powodzenia w realizacji celu.   

Offline Mężczyzna Kajzer

• Miasto:
  • Na forum od: 27.06.2019
« 20 Mar 2020, 01:36 »
Piękna sprawa taka podróż. Byłem w zeszłym roku samotnie. Start ze Świnoujścia, potem trochę Niemiec, powrót nad Zalew Szczeciński, przeprawa przez Woliński Park Narodowy i potem wzdłuż morza do Kołobrzegu tylko niestety i konieczny powrót do domu. Rower MTB z sakwami i nocowanie na dziko pod namiotem. Dwa dni jazdy. Trzeciego dnia już tylko plażing. też zakładałem odcinki po 100-120 km. Postoje w ciekawych miejscach (czyli co kawałek bo pełno pięknych widoków wartych utrwalenia na zdjęciu) plus dwie godziny na plaży dziennie obowiązkowo i ledwo się wyrabiałem rozkładając namiot już po zmroku. Sporo niespodzianek jeśli chodzi o nawierzchnię. Nawet na góralu to było wyzwanie a w okolicach Łeby piachy staną się częstym widokiem. Wspinaczki z rowerem na wzgórze Gosań, pod latarnię Wisełka, wzgórzę Zielonka nie należało do przyjemnych, ale za to widoki po dotarciu rekompensowały wysiłek. Ceny wyżywiena kosmiczne w miejscowościach wypoczynkowych. 8 zł. az półlitrową butelkę wody to już przestępstwo. Na szczęście ceny w marketach jak wszędzie z tym że kolejki gigantyczne. Pół godziny do kasy w LIDL-u w Międzyzdrojach. W tym roku znowu startuję do Helu. Już nic mam nadzieję mi w tym nie przeszkodzi by dokończyć. Cały odcinek 5-7 dni w zależności od dysponowanego czasu planuję. Wyjazd na początku sierpnia.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 20 Mar 2020, 03:20 »
Wyjazd planuj przed lub po sezonie to unikniesz tych problemów co opisujesz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum