Autor Wątek: Lublin! Zakup karbonowego Speca na odległość - 350km :(  (Przeczytany 1357 razy)

Offline Mężczyzna Pio_FCI

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 23.04.2012
Hej..jestem na kupnie (marzeniach?) jednej z niby najbardziej komfortowych szosek - Specialized Roubaix. Nie powiem, że zakochałem się swego czasu w rumaku Wąskiego, chociaż to inny model.
Czekam, szukam używek i pojawiła się taka oto lubelska okazja:
https://www.olx.pl/oferta/specialized-roubaix-disc-full-ultegra-2017-xl-okazja-CID767-IDDKlvm.html#2a404f17ed
Wszystko super..wygląda na fabrykę, ultegra, nawet siodło oryginalne mimo małej ilości zdjęć. Rozmiarowo idealnie ale czy coś Wam tutaj nie śmierdzi? To model z 2016r (sprawdziłem na stronie speca). Wiem, że w Lublinie mamy sporo naszych wariatów. Może ktoś kojarzy to cudeńko z miasta?
Nie chcę robić 700km (w dwie strony) na darmo.
Jak można mając takie coś w domu (garażu) zrobić tylko 1200km w kilka lat? Profanacja czy marna prowokacja?
PS: Wiem, że jeśli ktoś pisze "okazja" to coś ma do ukrycia.
Jak to wygląda z Waszego doświadczenia?
Forza INTER

Offline Mężczyzna Pio_FCI

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 23.04.2012
Bardzo dobra i chyba trafna myśl.
Zapytałem o dokumentację, otrzymałem odpowiedź:"bez dokumentacji (tak go dostałem, rower z Irlandii)."
Faktycznie wygląda to na łup, wolę spać spokojnie :(
Dzięki za trzeźwy umysł.
Forza INTER

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Nawet jak są dokumenty to warto spisać dane sprzedającego by w razie czego ustrzec się wyroku o paserkę. W życiu ukradziono mi rower kilka razy, w tym jeden nawet dwa. Pan ktory jechał na moim rowerze kuił go na wolumenie za 1/6 ceny nie miał ani dokumentów zakupu ani danych sprzedającego co po kilku miesiącach zaskutkowało dla niego wyrokiem w zawieszeniu o paserkę. Rozmawiałem wtedy z policją i powiedzieli, że gdyby miał dane sprzedającego to rower oczywiście i tak by stracił jednak ustrzegłby się wyroku.

Co ciekawe pomimo pełnej dokumentacji jaką miałem policja nie była pewna czy może mi oddać rower ponieważ numer ramy można było czytać w spak, składał się z samych liczb 0, 8, 6 i 9. Jednak przypomniałem sobie, że kiedyś w po jakimś programie telewizyjnym schowałem w kierownicy i w ramie kartki z moimi danymi teleadresowymi. Wyciągnołem je na komisariacie i rower mi zwrócono. To było jakieś 15 lat temu.

5 lat temu ponownie skradziono mi ten sam rower i tu też sprawcę odnaleziono gdyż rozpoznała go policja na kamerze monitoringu jak ukradł kilka rowerów, chłopak co prawda dostał wyrok o kradzież ale w zawieszeniu. Niestety roweru ani kasy już nie odzyskałem. Napisałem do sądu o odwieszenie wyroku jednak odpwiedzi nie otrzymałem do dziś, za to w zeszłym roku dostałem pismo że ten sam złodziej został zwolniony z zakładu penitencjarnego więc nie wypiem czy w końcu go za to wsadzili, czy może z innego powodu siedział.

Generalnie radzę nie kupować sprzętu używanego bez dokumentów towaru jak i danych sprzedawcy.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
I jeszcze jedno, warto zapytać o numer ramy. Po ostatniej kradzieży myślałem o zakupie roweru używanego na Allegro, sprzedawca posiadał około 30 rowerów, ładne zdjęcia i opisy, wszystko wyglądało ok, powiedział ze prowadzi jakby komis. Gdy poprosiłem o numer ramy konkretnego modelu odmówił. Następnego dnia rower został zdjęty z aukcji, więc trzeba zachować ostrożność.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
Ogółem ceny używek teraz są super atrakcyjne często... ja widzę, jak próbuję sam sprzedać rame... jest to awykonalne wręcz...

W ogóle się nie trzymają cen teraz rowery na rimbrejki, co do ryzykowania, po telefonie do człowieka powinieneś pewno wszystko wiedzieć, bo pisanie na tych portalach, często już doprowadza człowieka do frustracji (te wszystkie boskie oferty jakie dostał, pewno go juz uczulają na potencjalnego nabywcę) :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum