Autor Wątek: Dolina Bobru...  (Przeczytany 1247 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Dolina Bobru...
« 5 Mar 2020, 20:55 »
... choć nie do końca.

Zamierzamy pogravelować z KBR-em mniej więcej tak:

https://ridewithgps.com/routes/32030875

I pytanie(-a):

Czy jakieś odcinki asfaltowe da się zastąpić dobrymi drogami terenowymi?
Czy na odcinku przed Wleniem... jechać tak, jak trasa wytyczona, czy też w Radomicach odbić w kierunku Pilchowic i przez Nielestno jechać do Wlenia?
Czy z Wlenia w kierunku Lwówka idzie jechać terenem jakoś wzdłuż Bobru (i widocznej na mapie linii kolejowej)?

Ktoś pomoże?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Odp: Dolina Bobru...
« 5 Mar 2020, 21:20 »
Jutro będę miał więcej czasu to napiszę kilka słów. Tak na szybko to możesz zerknąć na jeden z moich wpisów, kręciłem się kiedyś po tych okolicach. Później jeszcze niejeden raz ale już bez opisywania. Generalnie jak ktoś z Was nie widział zapory to bez dwóch zdań jechać przez Pilchowice, alternatywa przez Radomice i Kleczę bardzo spokojna i widokowa droga. Z Wlenia do Lwówka leci Euroregionalny Szlaku Doliny Bobru, jechałem wtedy pierwszy i ostatni raz... Może byłem zbyt zmęczony ale zapamiętałem go jak najgorzej.

http://rmk.bikestats.pl/1459576,W-gore-i-w-dol-w-Dolinie-Bobru.html
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 8 Mar 2020, 19:42 »
Cześć.

25-26 bardziej mtb niż gravel,
27 drogi przez pole nie ma,
30 po lewej prywatny Zamek Rajsko, czasem  udaje się zwiedzić,
34 "droga" skrajem pola wyjeżdżona ciągnikiem. Na mtb spoko, grawelem może być różnie,
36+ Zamek Czocha - jeśli nie będziesz wchodził do środka z biletem, to z parkingu za budynkiem w lewo więcej widać niż z drogi. Jeszcze kawałek dalej, też po lewej z dzikiego parkingu wzdłuż murów można było wejść na cypel,
47 nie ma drogi, trzeba jechać kawałek dalej i przed zabudowaniami w lewo, nowa asfaltówka przez środek pola
50-51 była trawiasta ale w miarę równa (dawno nie jechałem),
80 w lewo fajna szutrówka na północ, do miejscowości Sobota

Jeśli sił (lub czasu) wystarczy, to z Wojciechowa na Maciejowiec (dwór, pałac i park) a następnie na zaporę w Pilchowicach. Jak trafisz przez Dziki Wąwóz, jak nie to asfaltem. Przed wjazdem na koronę zapory warto podjechać na mostek od strony elektrowni, ładnie widać budowlę. Z zapory z powrotem na dół do Pilchowic i w lewo przez most do Nielestna szlakiem ER6. Ten szlak jest trudny i ładny w stronę Jeleniej Góry, w stronę Nielestna to zwykła, leśna droga gruntowa.
Z Nielestna do Wlenia drogi za torami nie znam, z obu stron wydaje się być ok, nie wiadomo tylko czy jest połączenie i jaka nawierzchnia. Jeśli się zdecydujesz nią jechać, daj znać jak było.
Pozdrawiam, Zbyszek

• Użytkownik forum
« 8 Mar 2020, 22:11 »
Dzięki. Już postanowione, że pojedziemy przez Maciejowiec i potem w kierunku zapory. Co do 27 km... czyli jechać w stronę Karłowic i odbić w kierunku głównej drogi, czy dopiero w Kałużnej?

Teraz to wygląda tak :)

https://ridewithgps.com/routes/32068337
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 9 Mar 2020, 20:03 »
Sprawdziłem na starych śladach, jednak zaorana droga jest 2 pola dalej. 27 możesz realizować wg pierwotnego planu.
Przyjemnej jazdy. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

• Użytkownik forum
« 3 Maj 2020, 23:12 »
@zws...

a tak się da? Jedziemy jednak na dwa dni, więc zahaczamy o Jelenią. I nie wiem, czy te ścieżki wzdłuż Bobru do Jeleniej i z Jeleniej są "rajdable". Lub na ile są...

https://ridewithgps.com/routes/32402704
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 3 Maj 2020, 23:54 »
Czy po 2 stronach rzeki to nie pamiętam, byłem dawno, ale rajdable, choć było wąsko i dużo pieszych. Do Perły Zachodu to spacerowy deptak był.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 4 Maj 2020, 14:13 »
Do Jeleniej bez problemu, chyba że ilość deptających spowolni. Z drugiej strony  w kierunku Siedlęcina, widać było ścieżkę raczej ciężko przejezdną (nie sprawdzałem).
Dalej da się jechać, ale nie ma co liczyć na prędkości (nierówno i korzenie). Od Wrzeszczyna do Pilchowic to żadnych problemów. Odcinek Nielestno - Bystrzyca też asfalt.
Powodzenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum