Autor Wątek: Planowanie - program  (Przeczytany 25138 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Planowanie - program
« 8 Mar 2020, 19:25 »
A teraz mnóstwo osób wrzuca ślady co bardzo ułatwia planowanie.
Weźmy taką stravę, nie wyeksportujesz gpxa czyjegoś śladu bez opłacenia premium. Także na pohybel takim produktom.

Inna sprawa, że sprawa przejezdności w terenie jest płynna. To, że ktoś na luzie przejechał, nie znaczy że za rok da się powiedzieć to samo.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 8 Mar 2020, 19:37 »
Zresztą te naprawdę dookładne mapy topo przydatne w takich zastosowaniach o jakich mówisz - to są mapy płatne i kosztują solidne pieniądze. Tak więc albo trzeba dużo płacić, albo rzeźbić z pirackimi mapami.

Może tak jest w innych krajach, ale nie dotyczy to Polski. Po prostu nie ma naprawdę dobrej komercyjnej mapy topo dla Polski. A te darmowe, czyli np. OSM lub UMP, są jak najbardziej legalne, nie pirackie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Mar 2020, 19:43 »
A teraz mnóstwo osób wrzuca ślady co bardzo ułatwia planowanie.
Weźmy taką stravę, nie wyeksportujesz gpxa czyjegoś śladu bez opłacenia premium. Także na pohybel takim produktom.

Ale Strava to akurat nie jest portal stricte do planowania, to tylko jego poboczna funkcja, więc to nie jest dobry przykład. Na RWGPS możesz zgrywać ślady bez problemu także w wersji darmowej.

Inna sprawa, że sprawa przejezdności w terenie jest płynna. To, że ktoś na luzie przejechał, nie znaczy że za rok da się powiedzieć to samo.

Oczywiście, dlatego planowanie w terenie jest sporo trudniejsze. Ale więcej jednak da w tym zakresie relacja niż sama mapa.

Może tak jest w innych krajach, ale nie dotyczy to Polski. Po prostu nie ma naprawdę dobrej komercyjnej mapy topo dla Polski. A te darmowe, czyli np. OSM lub UMP, są jak najbardziej legalne, nie pirackie.

Jest przecież komercyjna mapa PL Topo. Sam nie używałem, ale widziałem że ma całkiem niezłe recenzje. A OSM to masz w prawie każdym serwisie do planowania, więc tu nic Ci MapSource nie wnosi w tym zakresie.

Offline Mężczyzna maper

« 8 Mar 2020, 20:06 »
Jest przecież komercyjna mapa PL Topo. Sam nie używałem, ale widziałem że ma całkiem niezłe recenzje.

Też nie mam i nigdy nie miałem okazji jej dobrze porównać z innymi produktami. Ale pamiętam jak powstawała i widziałem kto ją tworzył. Nie sądzę by było tam coś ponad dane kartograficzne z dawnych map papierowych. A więc często dane mocno nieaktualne.

Z podstawową siecią drogową jest prosto. Można odrysować ze zdjęć lotniczych. To czego nie widać, np. w lasach, można przejechać samochodem zbierając ślad. Z mapami topo tak prosto już nie jest. Dróg gruntowych, różnego rodzaju ścieżek, jest o wiele więcej niż dróg asfaltowych. Często są one niewidoczne z powietrza. Praktycznie w wielu przypadkach tylko fizyczne przejechanie takiej drogi pozwala na zorientowanie się w jej istnieniu, przebiegu i stanie. I z tego powodu pozyskanie kompletnych danych topograficznych jest bardzo trudne i horrendalnie drogie. Na pewno nie jest to do wykonania przez jakąś niedużą firmę, która jest wydawcą mapy, a kupić takich danych nie ma skąd.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 8 Mar 2020, 20:28 »
Dróg gruntowych, różnego rodzaju ścieżek, jest o wiele więcej niż dróg asfaltowych. Często są one niewidoczne z powietrza. Praktycznie w wielu przypadkach tylko fizyczne przejechanie takiej drogi pozwala na zorientowanie się w jej istnieniu, przebiegu i stanie. I z tego powodu pozyskanie kompletnych danych topograficznych jest bardzo trudne i horrendalnie drogie. Na pewno nie jest to do wykonania przez jakąś niedużą firmę, która jest wydawcą mapy, a kupić takich danych nie ma skąd.

Szczegółowość mapy pośrednio wynika z podziałki i z przeznaczenia/rodzaju mapy.

Do nawigacji w terenie aż taki poziom szczegółowości treści topograficznej nie jest potrzebny. Wręcz przeciwnie. Zaciemnia obraz, wprowadza w błąd, itp. Przynajmniej w klasycznej nawigacji. Jaki byłby sens zaznaczania dróg zrywkowych, ścieżek myśliwskich, itp. Oczywiście można ...

Pewnych "naturalnych korytarzy komunikacyjnych" można się domyślać na podstawie doświadczenia, charakteru terenu, rzeźby terenu, itp. Takie podejście się po prostu sprawdza w praktyce. Bez problemu da się nawigować przy użyciu map 1:100.000, a przecież nie ma tam zdecydowanej większości ścieżek, dróg zrywkowych czy działowych w lasach, strug wodnych, itp. Wiele informacji niesie rzeźba terenu (poziomice). Fajnie jest wiedzieć o kładkach na rzekach, czy przejściach w trudnym, skalistym terenie - ale takie szczegóły zwykle są zaznaczane nawet na popularnych mapach turystycznych.

Offline Mężczyzna maper

« 8 Mar 2020, 20:51 »
Tak, ale szczegółowość map elektronicznych może być i na ogół jest dużo większa, niż tradycyjna podziałka 1:100000 czy 1:50000. Właśnie odpowiedzią na te potrzeby są projekty społecznościowe takie jak OSM i UMP. Problemem jest tu tylko pozyskanie takich danych kompletnych. Bo w jednym miejscu, gdzie znajdzie się jakiś zaangażowany lokalny edytor mapy dane są dopracowane z dużą szczegółowością, a obok wygląda to dużo gorzej, bo nie ma komu takich danych w terenie sprawdzić.

Offline Mężczyzna el_miszel

• Miasto: Pomorze
  • Na forum od: 30.07.2012
« 4 Kwi 2020, 21:49 »
Kiedyś był sobie gpsies i w nim rysowałem trasy. Działało to dobrze, wyeksportowany gpx prowadził poprawnie. Po przejęciu strona jest dla mnie niestrawialna więc szukam czegoś podobnego do starego gpsies. Możecie coś polecić ? Ma być możliwie proste, intuicyjna obsługa i generować plik gpx. I tyle w zasadzie  :)

Ja też tu wszedłem w celu znalezienia substytutu GPSies i podobnie nie trawię tego Alltrails - jest mało intuicyjny, brak polskiej wersji, nie zapisuje niektórych tras i często jest błąd 404.

8850

• Gość
« 25 Maj 2020, 10:13 »
@wilk: używasz płatnej komercyjnej wersji ridewithgps? opłacasz co miesiąc wersję basic/premium czy masz jakąś inną metodę korzystania z niego?
Jako nawigacja służy mi smartfon z androidem a do zaplanowania mógłbym użyć czegokolwiek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Maj 2020, 10:44 »
Do zaplanowania, zapisania i wyeksportowania do formatu gpx nie potrzebujesz płatnej wersji ridewithgps

8850

• Gość
« 25 Maj 2020, 12:00 »
Do zaplanowania, zapisania i wyeksportowania do formatu gpx nie potrzebujesz płatnej wersji ridewithgps

Ok, rozumiem że tyko jazda na aplikacji (nawigowanie) w smartfonie jest płatna i to chyba najbardziej jest potrzebne.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 25 Maj 2020, 13:42 »
Bezpłatny OsmAnd ładnie prowadzi po trasie narysowanej w RidewithGPS.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna rafastryk

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 25.02.2020
« 25 Maj 2020, 20:49 »
Widzę, że jeszcze nikt nie wspominał, więc ja polecę: Komoot (https://www.komoot.com). Wiadomo - nie ma idealnej aplikacji, ale Komoot póki co sprawdza się u mnie najlepiej. Możliwość planowania na kompie jak i na telefonie, nawigacja, mapy offline (w płatnej wersji niestety). Polecam

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 25 Maj 2020, 21:28 »
To ja się podłącze z pytaniem.

Otóż jeżeli do garmin connect wgram gpx trasy(oczywiście z rwgps albo brouter.de), następnie oznaczę sobie na tej trasie punkty(stacje benzynowe, sklepy etc) poprzez add course point to po załadowaniu do garmina jest strona z listą tych punktów wraz z odległością do nich. Same wskazówki nawigacyjne wymyślają się automagicznie. Do tego mam dwa pola danych "Distance to next" (dystans do następnej wskazówki nawigacyjnej typu skręt, rondo etc) oraz "Course point distance" (dystans do następnego punktu trasy z listy dodanych przeze mnie). I tak jest super, tak ma być.

Problem jest taki, że nie znoszę aplikacji garmin connect. Przy wgranym śladzie gpx nie można grzebać, bo rozlatuje się cała trasa. Jak już oznaczę punkty i chcę coś zmienić to w zasadzie muszę wgrać nowy gpx i oznaczyć wszystko od nowa.

Próbowałem przez rwgps i ładowanie gpxa przez usb. To niestety nie działa, bo ładowało mi wszystkie wskazówki nawigacyjne jako punkty, a tych garminowych wtedy nie było.
Ma ktoś jakiś patent na ten problem, żeby to wszystko zrobić w rwgps jakoś?

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 25 Maj 2020, 21:33 »
Bezpłatny OsmAnd ładnie prowadzi po trasie narysowanej w RidewithGPS.

Potwierdzam.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Maj 2020, 22:28 »
Potwierdzam.

To jednak elektronika?
Bo byłeś jednym z ostatnich rodzynków na ultra jeżdżących z papierową mapą  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum