A teraz mnóstwo osób wrzuca ślady co bardzo ułatwia planowanie.
Zresztą te naprawdę dookładne mapy topo przydatne w takich zastosowaniach o jakich mówisz - to są mapy płatne i kosztują solidne pieniądze. Tak więc albo trzeba dużo płacić, albo rzeźbić z pirackimi mapami.
Cytat: Wilk w 8 Mar 2020, 18:45A teraz mnóstwo osób wrzuca ślady co bardzo ułatwia planowanie.Weźmy taką stravę, nie wyeksportujesz gpxa czyjegoś śladu bez opłacenia premium. Także na pohybel takim produktom.
Inna sprawa, że sprawa przejezdności w terenie jest płynna. To, że ktoś na luzie przejechał, nie znaczy że za rok da się powiedzieć to samo.
Może tak jest w innych krajach, ale nie dotyczy to Polski. Po prostu nie ma naprawdę dobrej komercyjnej mapy topo dla Polski. A te darmowe, czyli np. OSM lub UMP, są jak najbardziej legalne, nie pirackie.
Jest przecież komercyjna mapa PL Topo. Sam nie używałem, ale widziałem że ma całkiem niezłe recenzje.
Dróg gruntowych, różnego rodzaju ścieżek, jest o wiele więcej niż dróg asfaltowych. Często są one niewidoczne z powietrza. Praktycznie w wielu przypadkach tylko fizyczne przejechanie takiej drogi pozwala na zorientowanie się w jej istnieniu, przebiegu i stanie. I z tego powodu pozyskanie kompletnych danych topograficznych jest bardzo trudne i horrendalnie drogie. Na pewno nie jest to do wykonania przez jakąś niedużą firmę, która jest wydawcą mapy, a kupić takich danych nie ma skąd.
Kiedyś był sobie gpsies i w nim rysowałem trasy. Działało to dobrze, wyeksportowany gpx prowadził poprawnie. Po przejęciu strona jest dla mnie niestrawialna więc szukam czegoś podobnego do starego gpsies. Możecie coś polecić ? Ma być możliwie proste, intuicyjna obsługa i generować plik gpx. I tyle w zasadzie
Do zaplanowania, zapisania i wyeksportowania do formatu gpx nie potrzebujesz płatnej wersji ridewithgps
Bezpłatny OsmAnd ładnie prowadzi po trasie narysowanej w RidewithGPS.
Potwierdzam.