Autor Wątek: Planowanie - program  (Przeczytany 25139 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: Planowanie - program
« 21 Lut 2022, 13:53 »
należy zainstalować Basecamp (który po zainstalowaniu Mapsource można usunąć).
Już sie przyzwyczaiłem, że używam obu. Jest parę rzeczy, które łatwiej wykonać w Basecamp.

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
« 21 Lut 2022, 14:33 »
Tak mam na myśli program MapSource. To jest instalka ale update.
https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209
Notes:

WARNING: This software will not work unless you already own a MapSource product.

Ale można obejść to.
Więc tak
Należy sciągnąć plik na dysk.
MapSource_6163.exe i zamiast go odpalić można go rozpakować.
Czyli prawy przycisk myszy wyodrębnij.
Utworzy się nowy folder o nazwie MapSource_6163.
Jeśli nie masz wyodrębnij na liście to znaczy że masz inny program do rozpakowywania. Możesz też zainstalować sobie 7zip (licencja free).
Teraz wchodzimy do folderu i najpierw klikamy na
plik MSmain.msi - niech się zainstaluje
a potem na setup.exe i gotowe.

Mam nadzieje że pomogłem.

8850

• Gość
« 21 Lut 2022, 17:09 »
Czym ten program różni się lub jest lepszy w obsłudze od np www.bikerouter.de ? Czy służy też do planowania tras czy raczej ich cięcia?

Bikerouter ma kilkanaście typoów profili rowerów od szosowych, przez gravele, MTB i inne możliwości  konfiguracyjne (po prawej stronie DOSTOSUJ PROFIL) gdzie można określić wagę rowera z torbami, rodzaj zaawansowania rowerzysty, przelicza na dlugość/czas jazdy, oferuje kilka wariantów trasy, przelicza  straty energetyczne mocy podczas jazdy w górę, dół, umożliwia zaprojektowanie śladu GPX i eyeksportowanie go jako mówionego z komendami do różnych apolikacji na smartfon czy nawigację. Ma też odmianę na smartfony która współpracuje w wyliczaniu tras pod oruxmap i locusmap. Jeżdżę w smartfonie mając zainstalowane apki: oruxmap, mapy.cz i bikerouter.

« Ostatnia zmiana: 21 Lut 2022, 17:14 8850 »

Offline Mężczyzna Yobi

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.03.2019
« 22 Lut 2022, 14:38 »
Cześć
8850 nie wiem w czym Mapsource jest lepszy od www.bikerouter.de, tego nie napisałem że jest lepszy. Ale napisałem że dla mnie osobiście w pierwszej osobie liczby pojedyńczej Mapsource jest najlepszy. Dla Kogoś innego może byc najgorszy :-) . Preferencje jak i upodobania są różne.
Pewnie są lepsze programy tego nie wiem. Skoro jestem zadowolony z Mapsource to chciałem się tym podzielić na forum skoro forumowicz Misiek zapytał czym planować trasy.
Planowanie trasy to przygoda :-) tu się wszystko zaczyna.
Mapsource jest programem do projektowania tras i wgrywania map i tych tras do urządzeń firmy garmin ale można też gpx wgrać do programów innych np OSMand albo użyć w mapy.cz bo gpx to uniwersalny format. 
Ja nie używam smartfonów do nawigacji rowerowych bo u mnie się to nie sprawdziło. Używam od zawsze garminów obecnie 1030 PLus i jest to naprawde w końcu udany model który może być licznikiem jak i nawigacją. Można do niego podpiąć po ant różne liczniki kadencji predkości mocy tętna i w dodatku współpracuje z zegarkiem fenix 6pro i wysyła po zakończeniu jazdy wszystko na stronę z garmina lub na strave lub na komot co Kto lubi. Pobór energii przez to urządzenie jest więcej niż zadawalający zwłąszacza teraz kiedy zrobili upgrade softu i dopisali wygaszacz ekranu podczas nawigacji. Ekran automatycznie się włącza podczas zmian trasy po czym ekran przygasa na prostych odcinkach kiedy nic sie nie dzieje super sprawa.Dla mnie to idealne rozwiązanie.

Pozdro.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 23 Lut 2022, 09:34 »
Czy jest jakiś sposób, by do MapSource załadować nakładkę z mapy rastrowej ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 23 Lut 2022, 09:58 »
Chyba nie spotkałem się z czymś takim, raster musiałby być najpierw zwektoryzowany. Ale chyba Basecamp to potrafi?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 23 Lut 2022, 10:20 »
BaseCamp potrafi. Po raz kolejny próbuję użyć chwalonego tutaj wielokrotnie MapSource i po raz kolejny mi on nie pomaga. :)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Lut 2022, 16:54 »
Bo MapSource to był dobry program, ale od będzie chyba z 10 lat nie jest aktualizowany, zastąpił go właśnie BaseCamp. Więc zatrzymał się na poziomie sprzed tych 10 lat. Część spraw dalej wygodnie ogarnia, części nie. Nie radzi sobie np. z dużymi śladami (w ogóle się ich wczytać nie da). Ale w pewnych sprawach był bardzo OK, gdy zaliczałem gminy to miałem do niego wgraną mapę z samą siecią granic gminnych, co niezwykle ułatwiało planowanie; nie trzeba się było bujać z Geoportalem, było dokładnie widać czy ślad prowadzi przez daną gminę.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 22 Mar 2022, 21:40 »
Ja do projektowania używam wspominanego tu ridewithgps. Póki co sprawdza się dobrze, trasę można dowolnie modyfikować, zapisywać i na końcu wyeksportować do gpx'a. Wszystkoe czego potrzebuję  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 19 Cze 2022, 09:58 »
Nawiguję telefonem i do tej pory wystarczały mi mapy.cz. Niestety ostatnia podróż, to trzykrotna próba poprowadzenia mnie drogami "widmo" oraz pogubienie się w przypadku zmiany wyznaczonej trasy. Testowałem komoota, ale dziwna polityka dostępu sprawia, że żeby się nim w pełni cieszyć trzeba dokonać zakupów :( Warto wydać 150 PLN na all maps czy lepiej kupić nowe rękawiczki i poszukać czegoś dobrego, a darmowego?

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 19 Cze 2022, 10:30 »
to trzykrotna próba poprowadzenia mnie drogami "widmo"
To wina map, a nie samego mapy.cz. Inne aplikacje mapowe pewnie tak samo by poprowadziły, bo bazują na tych samych mapach

pogubienie się w przypadku zmiany wyznaczonej trasy.
A to jakaś nowa "funkcjonalność" mapy.cz. Po zjechaniu z wyznaczonego śladu nie próbuje na niego wrócić, tylko wyznacza trasę do miejsca startu. Kiedyś tego nie było. Kiedyś po prostu długo nie potrafiła się odnaleźć i pokazywała komunikat "wróć na trasę". W sumie było to nawet lepsze, bo na trasę wróciłem sobie sam gdzie chciałem i kiedy chciałem. Teraz nawigacja robi kompletny mętlik. Też mnie to wkurza.

Szukałem czegoś innego, ale wszyscy się już wycwanili i bez płacenia nie da się z niczego korzystać. Można co najwyżej w jednej aplikacji planować, w innej nawigować. Takiej wygody, jaką dają mapy.cz za darmo nie oferuje nikt.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
« 19 Cze 2022, 11:41 »

A to jakaś nowa "funkcjonalność" mapy.cz. Po zjechaniu z wyznaczonego śladu nie próbuje na niego wrócić, tylko wyznacza trasę do miejsca startu. Kiedyś tego nie było. Kiedyś po prostu długo nie potrafiła się odnaleźć i pokazywała komunikat "wróć na trasę". W sumie było to nawet lepsze, bo na trasę wróciłem sobie sam gdzie chciałem i kiedy chciałem. Teraz nawigacja robi kompletny mętlik. Też mnie to wkurza.

A, to to mnie trafiło na ostatnie wyprawie, że nagle zamiast 20 km miałem 38km, przełączyłem na rower szosowy i znowu było 20. Myślałem, że to to ja coś skopałem a to 'It's Not a Bug, It's a Feature.'  :-\

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Cze 2022, 05:25 »
Mam pytanie do obeznanych z aplikacją mapy.cz (zamierzam przejść z Google.maps).
Jak pobrać offline zaznaczony obszar, u mnie potrzeba trochę Węgier, Serbia i trochę Rumunii. Czy jest taka opcja, czy trzeba całe kraje pobierać.
Poza tym, strasznie dużo GB zajmują te mapy offline (więcej niż Google). Czy można jakieś opcje wyłączyć, by było mniej?

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
« 20 Cze 2022, 07:28 »
Mam pytanie do obeznanych z aplikacją mapy.cz (zamierzam przejść z Google.maps).
Jak pobrać offline zaznaczony obszar, u mnie potrzeba trochę Węgier, Serbia i trochę Rumunii. Czy jest taka opcja, czy trzeba całe kraje pobierać.
Poza tym, strasznie dużo GB zajmują te mapy offline (więcej niż Google). Czy można jakieś opcje wyłączyć, by było mniej?

Nie zaznaczony, a po nazwach. Jak wejdziesz w pobieranie i klikniesz nazwę kraju to możesz wybrać (zależnie od kraju, jego wielkości i podziału) landy/krainy/regiony.

Są większe, bo mają więcej danych, można ustawić, żeby program przechowywał dane na karcie SD (jeśli nie masz ajfona). Dokup większą kartę i na nią pobierz. 

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 20 Cze 2022, 09:18 »
IMHO Komoot wydaje mi się jedyną rozsądną aplikacją do nawigowania, która nie wymaga modelu subskrybcji. Płacisz te 150 zł za mapy całego świata, i masz to z głowy - nie trzeba uiszczać miesięcznego haraczu. Porównywałem komoota z Locusem, mapami cz i nnymi aplikacjami biorącymi dane z openstreetmaps, i koomot znacznie rzadziej prowadzi przez takie drogi "widmo". Zrobiłem wręcz taki test, że zaplanowałem trasę, gdzie pewien odcinek aplikacje wyznaczały przez teren zamknięty (na openstreetmaps oznaczony jako przejezdny - tak około 100m), a komoot jako jedyny zręcznie ominął ten odcinek prowadząc drogą alternatywną. Locus i mapy.cz waliły prosto przez zamkniętą i ogrodzoną działkę. Wydaje mi się, że komoot oprócz map bierze też pod uwagę historię przejazdów innych użytkowników aplikacji. Oczywiście strava i rwgps też tak mają - ale tam trzeba płacić subskrybcję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum