Autor Wątek: Planowanie - program  (Przeczytany 25147 razy)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Odp: Planowanie - program
« 20 Cze 2022, 09:53 »
To wina map, a nie samego mapy.cz. Inne aplikacje mapowe pewnie tak samo by poprowadziły, bo bazują na tych samych mapach

I tak i nie :)
To prawda, że wszyscy bazują OSM, ale:
  • różnie jest z aktualnością, bo często systemy używają swoich kopii
  • OSM zawiera masę informacji, które można różnie interpretować i używać - zarówno przy prezentacji jak i nawigacji - np. komoot standardowo pokazuje na mapie bramy i szlabany, czego na stravie nie widać.
  • Podobnie jest z informacją o nawierzchni - i nie chodzi o to, że ktoś źle oznaczył nawierzchnię jakiegoś odcinka, ale o to, jak interpretować poszczególne typy w odniesieniu np. do planowania trasy pod rower szosowy (OSM rozróżnia bruk, kostkę brukową, "kocie łby", kostkę betonową itd)
  • No i systemy używają różnych rozwiązań do samego wyliczania tras - najpopularniejszy chyba jest brouter ale komoot używa graphoppera - co oczywiście może dawać różne rezultaty. Przy okazji - Locus swego czasu pozwalał wybrać, którego silnika routingu chcemy użyć :)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Cze 2022, 10:21 »
Przy okazji - Locus swego czasu pozwalał wybrać, którego silnika routingu chcemy użyć :)

W pełnej wersji nadal jest taka możliwość oraz ustawienie własnych profili.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 21 Cze 2022, 15:25 »
A to jakaś nowa "funkcjonalność" mapy.cz. Po zjechaniu z wyznaczonego śladu nie próbuje na niego wrócić, tylko wyznacza trasę do miejsca startu.

Ja wiem, że wystarczy wtedy upoopić zaplanowaną trasę i dać nowy punkt i mapy cudownie potrafią znów prowadzić, ale nie po to sobie robię trasę, żeby potem jeszcze kombinować. Szczególnie w lesie z frontalnie atakującymi gzami wielkości konia  :P

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 21 Cze 2022, 15:28 »
IMHO Komoot wydaje mi się jedyną rozsądną aplikacją do nawigowania, która nie wymaga modelu subskrybcji. Płacisz te 150 zł za mapy całego świata, i masz to z głowy

Czyli być może warto poprosić PŻonę o prezent, żeby nie musiała biegać po sklepach :)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 22 Cze 2022, 12:03 »
IMHO Komoot wydaje mi się jedyną rozsądną aplikacją do nawigowania, która nie wymaga modelu subskrybcji. Płacisz te 150 zł za mapy całego świata, i masz to z głowy

Czyli być może warto poprosić PŻonę o prezent, żeby nie musiała biegać po sklepach :)

W tej chwili jest letnia promocja, cały świat za 20eur (zniżka z 30).

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 23 Cze 2022, 07:45 »
W tej chwili jest letnia promocja, cały świat za 20eur (zniżka z 30).

Widziałem. I chyba się zdecydowałem :D
EDIT: I namówili :D
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2022, 14:35 Bazyl3 »

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 15 Lip 2024, 18:31 »
zikes? https://zikes.website/

Od niedawna Zikes nie działa. Mam nadzieje, że to tylko chwilowa awaria, bo ze strony korzystałem i nie bardzo widzę alternatywę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum