Autor Wątek: Koronawirus a maratony  (Przeczytany 60324 razy)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Koronawirus a maratony
« 10 Mar 2020, 12:48 »
Dziś przeczytałem, że Premier odwołuje wszystkie imprezy masowe w całym kraju. No i od razu zacząłem się zastanawiać, jaki wpływ na nasze imprezy będzie mieć Koronawirus?  :o Rozprzestrzenia się to dziadostwo dość szybko i jak na razie nikt nad tym nie panuje. Dziś np. we Włoszech, cały region Dolomiti Superski, zamyka sezon narciarski, który normalnie trwa do połowy maja. Odwoływane są nawet różne mniejsze i kameralne imprezy, jak np. Dni Skiturowe w Dolinie Pięciu Stawów w Tatrach. Ciekaw jestem co będzie z imprezami rowerowymi? Jak to widzą nasi Orgowie?  ::)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Rychu

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.11.2018
Odp: Koronawirus a maratony
« 10 Mar 2020, 13:18 »
Dwa marcowe maratony na orientację zostały już odwołane/przełożone   :(

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 10 Mar 2020, 13:58 »
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 10 Mar 2020, 14:04 »
Myślę, że trzeba obawiać się najgorszego. Decydenci (na różnych szczeblach) zaczynają panikować i wprowadzać ograniczenia, które w obecnej sytuacji nie mają jeszcze uzasadnienia.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 10 Mar 2020, 14:18 »
Traski są? - są! Godzina startu jest? Jest! No chyba, że zabronią rowerami jeździć...

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 10 Mar 2020, 14:19 »
Czekamy co zrobią organizatorzy Róży Wiatrów. Poznań od jutra zamyka szkoły. 

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 10 Mar 2020, 14:41 »
Myślę, że trzeba obawiać się najgorszego. Decydenci (na różnych szczeblach) zaczynają panikować i wprowadzać ograniczenia, które w obecnej sytuacji nie mają jeszcze uzasadnienia.

Nie jestem przekonany czy to panika. Raczej korzystanie z doświadczeń innych krajów gdzie zbyt długo czekano na drastyczne ograniczenia wszelkich imprez - patrz Włochy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2020, 14:49 »

Też to tak oceniam.
Panika już jest potężna i to ona dyktować zaczyna wszystko, rozum odstawiany jest coraz bardziej na bok. I liczenie że nie dotknie środowiska ultra jest raczej naiwne. Choć na zdrowy rozum takie imprezy, gdzie ludzie spotykają się na starcie (góra 100-200 osób), a potem jadą oddzielnie to są pod tym względem bardzo bezpieczne, też formalnie takie imprezy ani nie podlegają pod imprezy masowe, ani sportowe.

Ale orgowie wielu imprez nie będą chcieli ryzykować jakichś problemów i obawiam się, że trzeba się liczyć z odwołaniem niejednych zawodów. Najbardziej są zagrożone te wiosenne, jak Piękny Wschód, RTP, Pyra Trail, bo jak się zrobi cieplej to jest szansa, że te problemy z wirusem zaczną maleć, też zawsze jest szansa, ze opracują szczepionkę, albo skuteczny lek - to by najskuteczniej zatrzymało panikę.

Traski są? - są! Godzina startu jest? Jest! No chyba, że zabronią rowerami jeździć...
Ale mowa jest o imprezach. Samemu to możesz sobie pojechać gdzie chcesz, ale nie rywalizowac z ludźmi na zawodach. Do tego jest niezbędny pewien poziom organizacji - reguły, monitoring itd.

Najbardziej mi szkoda RTP, bo świetnie się ten wyścig zapowiada, ale ze względu na wczesny termin jest poważnie zagrożony.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 10 Mar 2020, 15:08 »

Ale mowa jest o imprezach. Samemu to możesz sobie pojechać gdzie chcesz, ale nie rywalizowac z ludźmi na zawodach. Do tego jest niezbędny pewien poziom organizacji - reguły, monitoring itd.

Najbardziej mi szkoda RTP, bo świetnie się ten wyścig zapowiada, ale ze względu na wczesny termin jest poważnie zagrożony.

Pewnie, że nic nie zastąpi oficjalnej imprezy, monitoringu itp. Nieformalna ustawka będzie tylko namiastką ściagania. Reguły na takiej ustawce można graniczyć  do minimum jazdy po śladzie potwierdzonym na Stavie czy śladem z GPS. Zamiast kręcić się wokól komina lepiej wyruszyć na wyznaczoną trasę. Gorzej z imprezami na orientację (które były wspomniane powyżej) tu bez podstawowej organizacji (mapy, punkty w terenie) samodzielnie przejechać się nie da.
Z maratonów ultra to chyba najpewniejszy jest MRDP-Zachód, Carpatia. Pyrę trzeba już spisać na straty, przy Pomorskiej 500 postawiłbym duży znak zapytania.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 10 Mar 2020, 16:20 »
Na szczepionkę to trzeba będzie czekać z 1.5 roku. Nie ma co liczyć na to, że się szybko pojawi. Poza tym będzie podobnie jak z grypą, koronawirus mutuje (zidentyfikowano na razie 2 formy) bo taka jego natura (ssRNA+) podobnie jak wirus grypy (8 fragmentów ssRNA-) są to wirusy z różnych rodzin (Coronaviridae i Orthomyxoviridae). Objawy infekcji podobne ale zniszczenia w płucach są większe po infekcji koronawirusem. W niektórych przypadkach jedyną szansą na wyleczenie jest przeszczep płuc.

A w temacie liczę na to, że MP, Zbój i PGR się odbędą bo na te imprezki się zapisałam.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 10 Mar 2020, 16:24 »
Piko będzie miał ciężko z RTP bo współpracuje z miastem, policją itp. Oni zdrowego rozsądku raczej wykazywać nie będą...

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 10 Mar 2020, 16:32 »
Moim zdaniem to jest zbyt duża panika. Maratony typu Pyra czy RTP, nie widzę problemu. Impreza masowa to nie jest. Jak ktoś czuje się źle, to na taki maraton nie jedzie bo wie że go nie przejedzie. Każdy jedzie solo, na świeżym powietrzu. Na starcie nie trzeba przebywać w grupie, start można zrobić w mniejszych grupkach. Na prawdę musiał by być jakiś mocny zakaz aby to odwołać.

To już dużo gorzej ma moje TdS - ponad 600 osób czy maratony z PP Ultra gdzie macie pod 300 uczestników albo i więcej. Ja osobiście czekam na rozwój sytuacji. Jak to się mówi: Myślał kogut o Niedzieli a w Sobotę łeb mu ścieli.

Ten kto miał zarobić na tym chaosie zarobi, ten kto miał stracić - straci. Wot. Nasz świat

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Mar 2020, 17:06 »
Moim zdaniem to jest zbyt duża panika. Maratony typu Pyra czy RTP, nie widzę problemu. Impreza masowa to nie jest. Jak ktoś czuje się źle, to na taki maraton nie jedzie bo wie że go nie przejedzie. Każdy jedzie solo, na świeżym powietrzu. Na starcie nie trzeba przebywać w grupie, start można zrobić w mniejszych grupkach. Na prawdę musiał by być jakiś mocny zakaz aby to odwołać.

To już dużo gorzej ma moje TdS - ponad 600 osób czy maratony z PP Ultra gdzie macie pod 300 uczestników albo i więcej. Ja osobiście czekam na rozwój sytuacji. Jak to się mówi: Myślał kogut o Niedzieli a w Sobotę łeb mu ścieli.

Ale to jak realne zagrożenie stwarza taki maraton dla szansy zachorowania - nie ma w tej sprawie prawie żadnego znaczenia. Ile jest osób chorych? 15 na 40mln - i już jakie są ograniczenia. Czy te 15 osób to powód żeby szkoły zamykać? Te 15 osób takich ograniczeń nie uzasadnia. Ale już działa panika, już rządzi myślenie "musimy zapobiegać za wszelką cenę". A zapobieganie za wszelką cenę to jest postawienie całego kraju do góry nogi. Dziennikarze nawijają o tym bez końca, ciągle naciskają na polityków, ci przed wyborami za wszelką cenę chcą pokazać, że coś z tym robią, że poważnie reagują itd.

I teraz to idzie w takim kierunku i to idzie potwornie szybko. Tak więc nikogo nie będzie obchodzić jakie taki maraton stwarza zagrożenie. Jak już szkoły zamykają - to wkrótce mogą zamknąć wszystko bo "trzeba zapobiegać", trzeba dmuchać na zimne. Włochy już praktycznie stoją, kraj zamknięty, poruszanie się ograniczone drastycznie.

Można porównać do obowiązku jazdy w kasku na maratonie, sprawa inna, ale podobny mechanizm działa. Niby prawo tego nie wymaga, ale mnóstwo orgów myśli "po co mam ryzykować problemy, bo a nuż się ktoś przychrzani do mnie". I tu będzie działać ten sam tok myślenia - tylko dużo silniej. Bo na maraton musisz dojechać, wrócić, to oznacza podróż pociągiem z wieloma ludźmi itd. itp. A później nie daj Boże ktoś zachoruje na takim maratonie -  a z orga zrobią winnego, bo był nieodpowiedzialny i imprezy nie odwołał.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 10 Mar 2020, 18:08 »
Jak to widzą nasi Orgowie?

Czekamy na rozwój sytuacji, nic innego nam nie pozostaje. Do Maratonu Podróżnika jest jeszcze sporu czasu, bo 3 miesiące. Dużo gorzej ma Elizium: Pyra jest blisko, sytuacja jest bardzo dynamiczna, zwłaszcza że doniesienia z Poznania o służbie zdrowia i zachowaniu ludzi są niepokojące. No i chyba najgorsze jest to, że baza jest na terenie placówki publicznej, chyba szkoły?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 10 Mar 2020, 18:34 »
Ale chwila. Wg ustawy, definicja sportowej imprezy masowej jest taka:
Masowa impreza sportowa to wydarzenie organizowane na:
- stadionie lub w innym obiekcie niebędącym budynkiem, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, ustalona zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 1000, a w przypadku hali sportowej lub innego budynku umożliwiającego przeprowadzenie imprezy masowej – nie mniej niż 300,
- terenie umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób wynosi nie mniej niż 1000.
Chyba żadna z imprez ultra, czy brewety nie spełniają powyższych warunków? A w zasadzie drugiego warunku?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum