Jak spłodzą w końcu rozporządzenie (...)
Ale jak się patrzyło (...) w telewizji
Teoretycznie, powinno być zgodne z Konstytucją. Zapisy niezgodne, są teoretycznie prawnie nieskuteczne. Wystarczy nie przyjąć mandatu i mieć zdrowie i nerwy na dochodzenie prawa w niezawisłym sądzie.Czy takie ograniczenia można wprowadzać w formie rozporządzenia? Bez wprowadzenia któregoś ze stanów wyjątkowych?
Czy takie ograniczenia można wprowadzać w formie rozporządzenia? Bez wprowadzenia któregoś ze stanów wyjątkowych?
A czemu nie wprowadzają stanu?
BTW - przerażające jest, jak współczesne społeczeństwa, wydawałoby się światłe i demokratyczne, pozwoliły sobie w tak krótkim czasie, narzucić przez garstkę polityków (przy wydatnej pomocy mediów i samych obywateli), tak wiele ograniczeń dla swobód i wolności. I to w przekonaniu, że to dla ich dobra. To zapewne jeszcze nie koniec. A wielu z tych swobód i wolności już nigdy nie uda się odzyskać. Nowe stanie się oczywistą oczywistością. To się nazywa "gotowanie żaby".
to zrozumiesz dlaczego ludzie grzecznie się zgadzają na takie obostrzenia
ratować Naród
Ja wiem dlaczego "ludzie grzecznie się zgadzają". Zresztą. niezmiennie od lat, z tego samego powodu. Kto dziś sprawuje „rząd dusz”, ten ma znaczny, istotny wpływ na myśli, uczucia, wyobraźnię, postawy i zachowania ludzi.
Nie sprawdzajcie strony rządu. Oni na bieżąco ją zmieniają, więc czytacie inną treść.Jak spłodzą w końcu rozporządzenie, to będzie można coś dyskutować
Nowe zasady bezpieczeństwa w związku z koronawirusem – do 11 kwietnia 2020 r.Czy mogę biegać?Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).
I tradycyjnie wszystko będzie zależeć od postawy mundurowego w razie ew. kontroli...