Autor Wątek: Koronawirus a maratony  (Przeczytany 62599 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Koronawirus a maratony
« 2 Kwi 2020, 22:03 »
13km, 350m  up. Mineła mnie straz miejska ale ubrałem sie jak żul apod górki jechałem jak zul^2 :)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 2 Kwi 2020, 22:12 »
Mamy już programy szpiegujące w telefonach czy jeszcze nie?
Strava, Endomondo... Nawet tym się chwalimy, więc policjant mający apkę w telefonie wie, kto i którędy z reguły jeździ.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna czach

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.08.2017
    • blog
« 2 Kwi 2020, 22:36 »
… a niektórzy policjanci korzystają z tego forum i czytają ten wątek z uśmiechem na twarzy. :-)

Marcin „czach“ Trzaska SQ6
--
Marcin Trzaska /czach/

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Kwi 2020, 22:52 »
Nie obawiałbym się tego, tak jak Pablo napisał to dla policjantów rowerzyści się dużymi dziećmi i w tych kategoriach ich traktują, dla szanującego się niebieskiego to raczej obciach się czepiać do rowerzysty  ;)

Poza tym ta jazda teraz nie jest łamaniem prawa, bo tu wszystko zależy od interpretacji, a jego interpretacja z internetowej strony rządu jest taka, że jeździć wolno.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 2 Kwi 2020, 23:24 »
Apropos teorii sPISkowych - super aplikacja Orlen Pay, pozwalająca płacić za tankowanie bez podchodzenia do kasy, niestety prosi o dostęp do lokalizacji nawet nie używana. Na 90% jest to po prostu telemetria kto i gdzie jej używa, ale te 10% ciężko zignorować ;)
« Ostatnia zmiana: 3 Kwi 2020, 00:04 MaciekK »

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
« 3 Kwi 2020, 09:57 »
Adamo, sąsiadka nie była na kwarantannie?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Kwi 2020, 10:12 »
Ten rzekomy mandat to jest fejk krążący szeroko po sieci (już go w iluś miejscach widziałem), policja nie ma prawa wystawiać tak wysokich mandatów. Te specjalne kary 5000zł i więcej daje w formie grzywny, a nie mandatu Sanepid, a nie policja, policja jedynie to zgłasza sanepidowi.

Offline Mężczyzna Walery

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 25.06.2015
« 3 Kwi 2020, 14:00 »
Jeżdżę regularnie, ale w nieco innych godzinach(późnym wieczorem) Po mieście DDRkami. Spotkałem kilka patroli w tym czasie, ale nie wykazali panowie policjanci zainteresowania samotnym kolarzyną na kolarce i w kolorowym stroju. Przedwczoraj odważyłem się wyjechać z miasta nieco dalej ( Zielona Góra - Świebodzin, pod słynny pomnik). Zazwyczaj na chwilę tam przystaję, a tym razem (nie pierwszy raz w nocy) trafiłem na kręcący się nieśpiesznie patrol policji. Panowie zapytali tylko, co robię ( była godzina ok. 0.50), co akurat mnie nie zdziwiło. Żartobliwie odpowiedziałem, że przyjechałem się pomodlić, żeby nie zwariować ( a mam ku temu podstawy, bo od ponad 3 tygodni nie mogę pracować 😉). Elegancko życzyli szerokiej drogi i prosili bym uważał na siebie😁  Tak to wygląda w mojej okolicy. Zdrowy rozsądek miał w moim przypadku zastosowanie.😁
Jeżdżę gdy mam chęci, bo bez chęci nic nie kręci...

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 3 Kwi 2020, 15:57 »
Wszystko może się zmienić ale wygląda na to, że policjanci nie mają wytycznych by ścigać pojedynczych rowerzystów. Mozna tylko przypuszczać, że ten akurat dotyczący nas i biegaczy zakaz wprowadzony został przez polityków (z klapkami na oczach - wybory) a nie ekspertów. Tydzień temu Minister Zdrowia bronił tej wolności przemieszczania się - teraz uległ. Jeszcze niedawno politycy byli przekonani, że epidemię można szybko spacyfikować. Pinokio obiecywał przecież, że po świętach wszyscy wrócimy do pracy.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Kwi 2020, 15:59 »
Wszystko może się zmienić ale wygląda na to, że policjanci nie mają wytycznych by ścigać pojedynczych rowerzystów. Mozna tylko przypuszczać, że ten akurat dotyczący nas i biegaczy zakaz wprowadzony został przez polityków (z klapkami na oczach - wybory) a nie ekspertów. Tydzień temu Minister Zdrowia bronił tej wolności przemieszczania się - teraz uległ.

Ale przecież w tych rozporządzeniach nic się nie zmieniło w kwestii tej konkretnej sprawy, pozostaje tylko kwestia interpretacji

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 3 Kwi 2020, 16:03 »
Wszystko może się zmienić ale wygląda na to, że policjanci nie mają wytycznych by ścigać pojedynczych rowerzystów. Mozna tylko przypuszczać, że ten akurat dotyczący nas i biegaczy zakaz wprowadzony został przez polityków (z klapkami na oczach - wybory) a nie ekspertów. Tydzień temu Minister Zdrowia bronił tej wolności przemieszczania się - teraz uległ.

Ale przecież w tych rozporządzeniach nic się nie zmieniło w kwestii tej konkretnej sprawy, pozostaje tylko kwestia interpretacji

W rozporządzeniu zmieniło się to, że poprzednio było wolno samotnie biegać i jeździć bez żadnych ograniczeń. Teraz już ta wolność jest ograniczona przez możliwość nieprzychylnej dla nas interpretacji.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Kwi 2020, 16:10 »
W rozporządzeniu zmieniło się to, że poprzednio było wolno samotnie biegać i jeździć bez żadnych ograniczeń. Teraz już ta wolność jest ograniczona przez możliwość nieprzychylnej dla nas interpretacji.

Przecież była o tym mowa, że nic się w tej mierze nie zmieniło pomiędzy rozporządzeniami z 24 marca i z 31 marca

Proszę zwrócić uwagę na jedno. Pierwotne rozporządzenie o zakazach związanych z koronawirusem (Dz. U. poz. 491 z 20.03.2020r. zmienione Dz. U. poz. 522 z 24.03.2020r.) również zakazywało przemieszczania na terenie RP za wyjątkiem m. in.:
-par. 3a ust. 1 pkt. 2 w brzmieniu
"zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego, w tym uzyskania opieki zdrowotnej lub psychologicznej, tej osoby, osoby jej najbliższej w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. z 2019 r. poz. 1950 i 2128), a jeżeli osoba przemieszczająca się pozostaje we wspólnym pożyciu z inną osobą – także osoby najbliższej osobie pozostającej we wspólnym pożyciu,
oraz zakupu towarów i usług z tym związanych".

Pod to była podciągnięta możliwość jazdy na rowerze, przynajmniej w wyjaśnieniach na stronie rządowej.

Obecnie sformułowany wyjątek od zakazu przemieszczania się na terenie RP (Dz. U. poz. 566 z 31.03.2020r. - par. 5 pkt. 2), stanowi

"zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego, w tym uzyskania opieki zdrowotnej lub psychologicznej, tej osoby, osoby jej najbliższej w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. z 2019 r. poz. 1950 i 2128), a jeżeli osoba przemieszczająca się pozostaje we wspólnym pożyciu z inną osobą – także osoby najbliższej osobie pozostającej we wspólnym pożyciu, oraz zakupu towarów
i usług z tym związanych".

Zapisy są identyczne. Dlaczego zatem poprzednio było można, a teraz nie?

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 3 Kwi 2020, 16:37 »
Ja oczywiście jeżdżę (zawsze mogę powiedzieć, że na zakupy albo do pracy ;)), ale raczej lokalnymi, mało uczęszczanymi drogami. Moje jazdy traktuję jako realizację niezbędnych życiowych potrzeb. Podczas jazd raczej nie zbliżam się do nikogo na odległość bliższą, niż 10 metrów. W każdym razie, zgodnie z wykładnią na www.gov.pl/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi jazda na rowerze w pojedynkę lub samowtór jest dozwolone, przy zachowaniu odległości od innych.
Na razie nie zostałem zatrzymany, a w razie czego mandatu nie przyjmę, pouczenia zresztą też absolutnie nie :)
Ale ja mam ten komfort, że mieszkam na zadupiu.

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 3 Kwi 2020, 18:16 »
Warto sprawdzić czy nie ma zakazu wstępu do "Twojego" lasu:
https://zakazywstepu.bdl.lasy.gov.pl/zakazy/

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 3 Kwi 2020, 20:02 »
Na razie, z powodu nieodpowiedzialnego zachowania części ludzi (spotkania towarzyskie, pikniki, etc.) - lasy wprowadziły na tydzień (od dziś do 11 kwietnia) całkowity zakaz wstępu do lasów. Pytanie - czy dotyczy to też wstępu do lasów prywatnych? Chyba nie... I czy zakaz wstępu oznacza również zakaz wjazdu (rowerem, konno)? :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum