No właśnie, ustawą, a nie FAQiem
Wszyscy gdzieś tam cichaczem ostro trenujecie do tych maratonów które pozostaną w kalendarzu na ten rok? Czy znajdą się też tacy jak ja, którzy się grzecznie izolują patrząc jak forma odchodzi w siną dal?..
Wszyscy gdzieś tam cichaczem ostro trenujecie do tych maratonów które pozostaną w kalendarzu na ten rok? Czy znajdą się też tacy jak ja, którzy się grzecznie izolują patrząc jak forma odchodzi w siną dal?
Nie mam wystarczających kompetencji by dyskutować o naszym ustawodawstwie, zapytam więc z innej bajki bo temat mnie bardzo ciekawi:Wszyscy gdzieś tam cichaczem ostro trenujecie do tych maratonów które pozostaną w kalendarzu na ten rok? Czy znajdą się też tacy jak ja, którzy się grzecznie izolują patrząc jak forma odchodzi w siną dal?..
Cytat: Goofy601 w 11 Kwi 2020, 19:17Nie mam wystarczających kompetencji by dyskutować o naszym ustawodawstwie, zapytam więc z innej bajki bo temat mnie bardzo ciekawi:Wszyscy gdzieś tam cichaczem ostro trenujecie do tych maratonów które pozostaną w kalendarzu na ten rok? Czy znajdą się też tacy jak ja, którzy się grzecznie izolują patrząc jak forma odchodzi w siną dal?.. Ja otwieram okna i jeżdżę po salonie.
A w tym poście z sąsiedniego wątku masz te przepisy dokładnie wymienione, nawet nie trzeba było specjalnej ustawy o koronawirusie, to już ustawa z 2008 roku pozwalała na wprowadzenie takich ograniczeń:Cytat: zly-sze w 11 Kwi 2020, 11:45CytujCytujArt. 46. Ogłaszanie i odwoływanie stanu zagrożenia epidemicznego lub epidemii 1. Stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii na obszarze województwa lub jego części ogłasza i odwołuje wojewoda, w drodze rozporządzenia, na wniosek państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.2. Jeżeli zagrożenie epidemiczne lub epidemia występuje na obszarze więcej niż jednego województwa, stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii ogłasza i odwołuje, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, na wniosek Głównego Inspektora Sanitarnego.4. W rozporządzeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, można ustanowić:1) czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
CytujCytujArt. 46. Ogłaszanie i odwoływanie stanu zagrożenia epidemicznego lub epidemii 1. Stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii na obszarze województwa lub jego części ogłasza i odwołuje wojewoda, w drodze rozporządzenia, na wniosek państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.2. Jeżeli zagrożenie epidemiczne lub epidemia występuje na obszarze więcej niż jednego województwa, stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii ogłasza i odwołuje, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, na wniosek Głównego Inspektora Sanitarnego.4. W rozporządzeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, można ustanowić:1) czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
CytujArt. 46. Ogłaszanie i odwoływanie stanu zagrożenia epidemicznego lub epidemii 1. Stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii na obszarze województwa lub jego części ogłasza i odwołuje wojewoda, w drodze rozporządzenia, na wniosek państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.2. Jeżeli zagrożenie epidemiczne lub epidemia występuje na obszarze więcej niż jednego województwa, stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii ogłasza i odwołuje, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, na wniosek Głównego Inspektora Sanitarnego.4. W rozporządzeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, można ustanowić:1) czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
Art. 46. Ogłaszanie i odwoływanie stanu zagrożenia epidemicznego lub epidemii 1. Stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii na obszarze województwa lub jego części ogłasza i odwołuje wojewoda, w drodze rozporządzenia, na wniosek państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.2. Jeżeli zagrożenie epidemiczne lub epidemia występuje na obszarze więcej niż jednego województwa, stan zagrożenia epidemicznego lub stan epidemii ogłasza i odwołuje, w drodze rozporządzenia, minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, na wniosek Głównego Inspektora Sanitarnego.4. W rozporządzeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, można ustanowić:1) czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się,
Ostatnio popularny jest taki filmik, gdzie "nawiedzony" patrol goni klientów smażalni na Mazurach. Z tego, co słyszałem, to po prostu ci klienci tak naprawdę wędkowali na "terenie zielonym", przesiadując pod pretekstem czekania na zamówienie. Niektórzy czekali na te zamówienie cały dzień. Policjanci też ludzie. Gdybym był policjantem i ktoś robiłby ze mnie wała, to też bym się wkurzył...
Chcąc być precyzyjnym należy wskazać, iż powołana przez Ciebie podstawa prawna jest nieprawidłowa.Aktualnie obowiązujące zakazy w zakresie przemieszczania się wynikają z rozporządzenia RM z dnia 10 kwietnia , poz. 658. Także cytowany przez Ciebie art. 46 ust. 2 ustawy o chorobach zakaźnych nie może być podstawą do wydania rozporządzenia przez RM bo takie uprawnienie, zgodnie z tym art. przysługuje wyłącznie ministrowi właściwemu ds. zdrowia.Podstawę stanowi art. 46a i 46b w/w ustawy. Proszę jednak zwróć uwagę na istotną kwestię, tj. treść art. 46 ust. 4 pkt. 1), tj. ograniczenie jakie może wprowadzić RM na podstawie art. 46a i 46b w/w ustawy.
Art. 46 ust. 4 pkt. 1) stanowi, iż można ustanowić "czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się". Zgodnie z § 5 rozporządzenia RM z 10 kwietnia "Do dnia 19 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem..."Widzisz różnicę? Bo ja tak i to zasadniczą.
Podstawę stanowi art. 46a i 46b w/w ustawy. Proszę jednak zwróć uwagę na istotną kwestię, tj. treść art. 46 ust. 4 pkt. 1), tj. ograniczenie jakie może wprowadzić RM na podstawie art. 46a i 46b w/w ustawy.Art. 46 ust. 4 pkt. 1) stanowi, iż można ustanowić "czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się". Zgodnie z § 5 rozporządzenia RM z 10 kwietnia "Do dnia 19 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem..."Widzisz różnicę? Bo ja tak i to zasadniczą.
U mnie dokładnie tak samo Ale nie ma się co martwić, ultra jedziesz tak samo głową jak nogami. A jak człowiek w końcu po tej przerwie wsiądzie na rower - to głowa będzie nie do zatrzymania
Takich, co grzecznie siedzą w domu i nie kombinują szukając drożdży jest więcej (przynajmniej mam nadzieję), ale oni i w tym wątku siedzą cicho. ;-)
Ja otwieram okna i jeżdżę po salonie.
Ja po godzinie takiej jazdy mam psychicznie dosyć, a końca drugiej godziny tak wyczekuję, jak linii mety pod koniec ultra. Więcej niż 2h nigdy się nie odważyłem. Trenażer to wymysł diabła!