Cytat: LegalOnBike w 12 Kwi 2020, 02:09Podstawę stanowi art. 46a i 46b w/w ustawy. Proszę jednak zwróć uwagę na istotną kwestię, tj. treść art. 46 ust. 4 pkt. 1), tj. ograniczenie jakie może wprowadzić RM na podstawie art. 46a i 46b w/w ustawy.Art. 46 ust. 4 pkt. 1) stanowi, iż można ustanowić "czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się". Zgodnie z § 5 rozporządzenia RM z 10 kwietnia "Do dnia 19 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem..."Widzisz różnicę? Bo ja tak i to zasadniczą. No właśnie zupełnie nie widzę, wyciąganie na tak znikomej podstawie teorii, że przepis jest niekonstytucyjny - to jest bardzo daleko idąca ocena; można jedynie powiedzieć, że jest deczko niedopracowany.
Podstawę stanowi art. 46a i 46b w/w ustawy. Proszę jednak zwróć uwagę na istotną kwestię, tj. treść art. 46 ust. 4 pkt. 1), tj. ograniczenie jakie może wprowadzić RM na podstawie art. 46a i 46b w/w ustawy.Art. 46 ust. 4 pkt. 1) stanowi, iż można ustanowić "czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się". Zgodnie z § 5 rozporządzenia RM z 10 kwietnia "Do dnia 19 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem..."Widzisz różnicę? Bo ja tak i to zasadniczą.
Ciekawy film nt. pandemii.
Cytat: Wilk w 12 Kwi 2020, 11:07Cytat: LegalOnBike w 12 Kwi 2020, 02:09Podstawę stanowi art. 46a i 46b w/w ustawy. Proszę jednak zwróć uwagę na istotną kwestię, tj. treść art. 46 ust. 4 pkt. 1), tj. ograniczenie jakie może wprowadzić RM na podstawie art. 46a i 46b w/w ustawy.Art. 46 ust. 4 pkt. 1) stanowi, iż można ustanowić "czasowe ograniczenie określonego sposobu przemieszczania się". Zgodnie z § 5 rozporządzenia RM z 10 kwietnia "Do dnia 19 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem..."Widzisz różnicę? Bo ja tak i to zasadniczą. No właśnie zupełnie nie widzę, wyciąganie na tak znikomej podstawie teorii, że przepis jest niekonstytucyjny - to jest bardzo daleko idąca ocena; można jedynie powiedzieć, że jest deczko niedopracowany.Nie można przyjąć, że przepis ograniczający swobodę/wolność obywatelom jest niedopracowany i nie można stosować w stosunku do takich przepisów interpretacji rozszerzających. Przepisy sprzeczne z przepisami zawartymi w aktach wyższego rzędu nie są obowiązujące. Całkowicie zgadzam się z tym co napisał @LegalOnBikeDodatkowo przepis, że wolności mogą podlegać ograniczeniom wskazanym w ustawie ma swoją kontynuację w Rozdziale o stanach nadzwyczajnych m.in. art. 233 ust. 3 Konstytucji "Ustawa określająca zakres ograniczeń wolności i praw człowieka i obywatela w stanie klęski żywiołowej może ograniczać wolności i prawa określone w art. 22 (wolność działalności gospodarczej), art. 41 ust. 1, 3 i 5 (wolność osobista), art. 50 (nienaruszalność mieszkania), art. 52 ust. 1 (wolność poruszania się i pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej), art. 59 ust. 3 (prawo do strajku), art. 64 (prawo własności), art. 65 ust. 1 (wolność pracy), art. 66 ust. 1 (prawo do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy) oraz art. 66 ust. 2 (prawo do wypoczynku)."Zakazy określone w obecnych rozporządzeniach RM praktycznie wypełniają listę wskazanych w ustawie o stanie klęski żywiołowej (a takowy nie jest w Polsce wprowadzony).Ja osobiście jeżdżę teraz na trenażerze, bo wiem, że ewentualne spotkanie przedstawicieli Policji może się skończyć skierowaniem do sądu wniosku o ukaranie i będę się potem z tym musiał bujać (zwłaszcza jak widzę teraz filmy z różnych interwencji, np. pod smażalnią w Mikołowie gdzie trochę jednego stróża prawa poniosło).Natomiast absolutnie nie uważam, że przepisy są legalne i w mojej opinii całkowicie niekonstytucyjne (w zakresie zakazu przemieszczania się).EDIT dodam tylko, ze Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r . o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób została jesli dobrze pamietam zapisy, w zakresie tego nakazu i zakazu określonego sposobu poruszania się, zmieniona specustawa o koronawirusie.
Rozsądny głos w dyskusji Art. 51 ust. 3 stanowi, iż wolność poruszania się może podlegać "ograniczeniom określonym w ustawie". Taka redakcja przepisu nie pozwala na wydawanie aktów wykonawczych ograniczających wolność poruszania się.
Prawa i wolności opisane w Rozdziale II Konstytucji są zbyt istotną dla obywateli materią, aby dopuścić do regulowania ich na poziomie rozporządzenia. Twórcy Konstytucji słusznie założyli, że ograniczenie praw musi obywać się na poziomie władzy ustawodawczej (w postaci ustawy), a nie na poziomie władzy wykonawczej (w postaci rozporządzenia).
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Hej prawnicy, odpowiedzcie mi.Według mojej wiedzy rozporządzenie ma rangę ustawy. Zawsze jest odnośnik w ustawie: przepisy szczegółowe w drodze rozporządzenia ustali ...tu się wyminia kto ustali.
Polecam przeczytanie tego: https://www.rpo.gov.pl/pl/content/koronawirus-rozporzadzenie-rzadu-z-31-marca-krytyczna-ocena-rpo%C2%A0.Zauważcie, że opinia RPO nie polemizuje z zasadnością wprowadzenia obostrzeń - tylko z podstawą prawną. A w zasadzie z jej brakiem.
W praktyce: w poniedziałek rano, dwie godziny na szosach w okolicy Krakowa spotkałem w sumie 10 samochodów. Sześć z nich to była policja i straż miejska. Nawet na mnie nie popatrzyli. Protest moim zdaniem średnio trafiony, bo nie odpowiada na realny problem. Widziałem też wielu biegaczy. Trzeba z głową to robić to i policja doceni.
ocenianie czy taki stosunek rozporządzenia do ustawy jest łamaniem konstytucji, bo to może ocenić tylko Trybunał Konstytucyjny.
Obecny trybunał praktycznie nie funkcjonuje, więc sprawy mogą się przedawnić zanim cokolwiek rozstrzygnie w tej sprawie. Z resztą i poprzedni skład pokazał przy wyroku z OFE, że można naginać ustawę zasadniczą i nacjonalizować składki emerytalne z prywatnych firm.
Cytat: LegalOnBike w 13 Kwi 2020, 23:38Rozsądny głos w dyskusji A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Ograniczenie poruszania jest na podstawie ustawy, a rozporządzenie jedynie to szczegółowo reguluje. Masz interpretację TK by twierdzić, że taka redakcja przepisu na to nie pozwala?
Rozsądny głos w dyskusji A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Ograniczenie poruszania jest na podstawie ustawy, a rozporządzenie jedynie to szczegółowo reguluje. Masz interpretację TK by twierdzić, że taka redakcja przepisu na to nie pozwala?
[CIACH]