Autor Wątek: Koronawirus a maratony  (Przeczytany 60346 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Koronawirus a maratony
« 27 Kwi 2020, 19:34 »
Masz rację. NB podałem złą liczbę (Total Cases a nie Active Cases).

Zajrzyj więc do tych tabelek i powiedz, która z tych ważnych liczb poprawiła się od  wskazanej przeze mnie daty?
Dzienna liczba zachorowań?
Dzienna liczba zgonów?
Może jakaś inna?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Kwi 2020, 19:46 »
Zajrzyj więc do tych tabelek i powiedz, która z tych ważnych liczb poprawiła się od  wskazanej przeze mnie daty?
Dzienna liczba zachorowań?
Dzienna liczba zgonów?
Może jakaś inna?

Nie o to chodzi.
Na początku epidemii - to są strzały w ciemno, bo nie wiadomo zupełnie nic w sprawie ilu ludzi będzie musiało być hospitalizowanych, ilu przy dziennej liczbie zakażeń x będzie musiało trafic do szpitala.

Ale po prawie 2 miesiącach epidemii już widać więcej, widać ile przy tej liczbie x osób musi trafić do szpitala, jak wielu wyleczy ją w domu itd. Nie oceniam czy to gadanie o wyborach jest pod kątem takiej analizy, bo prawie na pewno nie jest, tacy ludzie jak Sasin to wiadomo, że powiedzą wszystko co im każą i udowadniać będą każdą największą nawet bzdurę, jak swego czasu udowadniał potrzebę włączenia do Warszawy wszystkich wsi i miasteczek w promieniu 50km

Natomiast na razie widać, że nasze szpitale generalnie wyrabiają z liczbą chorych, były w paru miejscach konieczności zamknięcia oddziałów bo personel się zaraził, ale generalnie w skali kraju nie ma żadnego dramatu, stąd luzowanie ograniczeń ma spore merytoryczne uzasadnienie. Bo nie sama liczba zakażeń jest tu ważna, a jak kraj sobie z nią radzi. Na początku tej wiedzy nie mieliśmy, więc asekuracyjnie wprowadzono cięższe ograniczenia, teraz wraz z przybywaniem wiedzy jest łagodzimy. Ja w tym widzę po prostu racjonalne podejście.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 27 Kwi 2020, 20:27 »
Przprszm za wtręt:

Liczba osób "zarażonych" znana nie jest. W przybliżeniu znana jest liczba zdiagnozowanych.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Kwi 2020, 21:50 »

Ja w tym widzę po prostu racjonalne podejście.
Jeszcze  niedawno uważałem że nasi rządzący radzą sobie zadziwiająco dobrze i racjonalnie.
 Potem zaczął się cyrk z wyborami i straciłem tę wiarę.
Może się mylę, ale na razie widzę w tym:
1. Konieczność ucieczki spod topora, który zawiesił nad nami lockdown.
2. Walka o wybory, tak jak kazał Naczelnik, bez względu na wszystko i wszystkich.

Może się mylę.
Może Ty się mylisz.
Zobaczymy.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 27 Kwi 2020, 21:55 »
Albo wszyscy się mylą i to tylko jedna wielka fikcja :P

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 27 Kwi 2020, 22:01 »
Ale jedno nie stoi w sprzeczności z drugim. Parcie na wybory bez oglądania się na skutki niewątpliwie jest i pisałem o tym.

Natomiast czym innym jest luzowanie ograniczeń, twierdzenie, że to tylko z powodu wyborów się dzieje uważam za mocno naciągane. Są ku temu mocne przesłanki - i sytuacja medyczna nie jest zła, a gospodarka bardzo potrzebuje zdejmowania ograniczeń.

Tylko powtarzam, ze to wszystko jest sytuacja bardzo płynna, dlatego zdejmują te ograniczenia etapami, żeby nie robić dużych skoków i obserwować efekty tego zdejmowania. A jakby było jak twierdzisz, że to tylko na wyborczy użytek - to od razu zdjęliby by wszystko i powiedzieli, że skoro jest normalnie to i wybory są normalną sprawą.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 29 Kwi 2020, 23:35 »
👑👑TOUR DE SILESIA 2020: COVID-19 EDITION👑👑

Bum! Bum! Bum! COVID-19 nie odpuszcza. Kolejne ultra maratony odwołane. Ale trzeba sobie jakoś radzić. Dlatego wychodzimy do Was z niecodzienną ofertą w tych specyficznych czasach :)

Co powiecie na organizację TdS już w Czerwcu! :D Tak, dobrze przeczytaliście! W CZERWCU 2020!!! Ale jak to możliwe? Poniżej prezentujemy Nasze rozwiązanie.

TdS 2020: COVID-19 EDITION będzie polegać na pokonaniu dystansu 250 km w terminie od 01 do 30 CZERWCA 2020r. Czas brutto: 24h (W skrócie, trasa ma być w jednym kawałku. Nie ma łączenia krótszych dystansów). Każdy sam sobie ustala trasę. Możesz zaliczyć rundę po Kaszubach, płaskiej Wielkopolsce, malowniczych Mazurach czy też pagórkowatej Małopolsce. Możesz jechać SOLO lub w dwójkę. Jeśli przepisy pozwolą, jazda w małej grupce też będzie dozwolona. Nie stawiamy tu ograniczeń. Po ukończeniu trasy, wysyłasz nam ślad na Stravie lub Endomondo. Na jego podstawie zaliczamy Ci imprezę :) UWAGA! Zakaz używania e-bike'ów!!! Bezwzględny. Dopuszczamy rowery poziome ;)

Na pamiątkę tego niecodziennego maratonu, każdy zawodnik otrzyma pakiet ultrasa. W jego skład będą wchodzić:

- MEDAL TdS: COVID-19 EDITION

- Czapeczka kolarska TdS Martombike – tegoroczna NOWOŚĆ 😎

- Skarpetki kolarskie TdS - CrazyBiker - Szalone Skarpetki Kolarskie

Dodatkowo, od każdego pakietu 10 zł zostanie przeznaczone na wybrany przez Nas cel charytatywny.

Cena pakietu: 120 zł

Dużo? Mało? Biorąc pod uwagę koszt wykonania czapeczki, skarpet, medalu oraz wysyłki, myślę że do zaakceptowania. Dla zainteresowanych, Nasze gadżety znajdziecie na stronie www.tourdesilesia.pl. Od połowy Maja, będzie możliwość je nabyć. Szczegóły na dniach :)

Dodatkowo, aby urozmaicić rywalizację, proponujemy trzy dodatkowe wyzwania:

- Najszybsze 250 km (1/4 Mm) 🚴‍♂️🚴‍♂️
- 250 km (1/4 Mm) z największą liczbą przewyższeń🚵‍♂️🚵‍♂️
- I coś dla najwytrwalszych: Największy dystans w ciągu 24h ;)

Dla trzech najlepszych zawodników z każdego wyzwania, przewidujemy nagrody rzeczowe. UWAGA. Aby brać udział w powyższych wyzwaniach, trzeba posiadać konto w aplikacji STRAVA. Bezwzględnie ;)

Jak podoba się Wam Nasz pomysł? Jeśli zainteresowanie będzie spore, po Majówce opublikujemy szczegóły :) Macie jakieś uwagi, swoje pomysły? Piszcie śmiało. Czekamy na Wasze reakcje! :)

PS: TdS 2020:COVID-19 EDITION to ODDZIELNA IMPREZA. Nie łączy się z pierwotnym TdS, które planujemy na 19-20 Września 2020. Jeśli warunki pozwolą, we Wrześniu też pojedziemy. Ale decyzja o tym zapadnie zapewne w Lipcu.

PS2: Po dwóch godzinach od wrzucenia postu na FB, ruch spory :) W związku z czym po Majówce ruszamy z tematem :) Zapraszam do udziału forumowiczów :) Później zrobię wątek dedykowany tej imprezie ;)

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 30 Kwi 2020, 01:53 »
Bardzo ciekawie i bez kasku za to duży plus. Jak będę w Polsce to wystartuje. A własnie pytanie może być z saksów ?
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 30 Kwi 2020, 08:35 »
Super inicjatywa, pomysł, padł już zresztą w tym dziale. A co Paweł powiesz na kategorie 48h? To się zrobi prawdziwe ultra.

Offline Mężczyzna Damsik

• Miasto:
  • Na forum od: 30.07.2018
« 30 Kwi 2020, 08:44 »
Wchodzę w to. Taki medal to będzie prawdziwy unikat.

Offline Mężczyzna CFCFan

« 30 Kwi 2020, 09:07 »
Bardzo ciekawie i bez kasku za to duży plus. Jak będę w Polsce to wystartuje. A własnie pytanie może być z saksów ?

Z kaskiem, bez kasku. Każdy jedzie sam więc nie ma ograniczeń. Można ten dystans 250 km pokonać także za granicą. Tu też nie ma regulacji.

Super inicjatywa, pomysł, padł już zresztą w tym dziale. A co Paweł powiesz na kategorie 48h? To się zrobi prawdziwe ultra.

Zgadza się. Zainteresowanie solidne. Bardzo mnie to cieszy. 48h też by można zrobić :) Tak samo jak 125 km itp. Wtedy by się to za bardzo rozwlekło. Raczej zostaniemy przy tej formie którą wspomniałem. Bazowe 250 km w 24h + 3 formy dodatkowej rywalizacji :)

Wchodzę w to. Taki medal to będzie prawdziwy unikat.

No mam nadzieję, że za kilka lat wrócą miłe wspomnienia jak spojrzysz na taki specyficzny medal :)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 30 Kwi 2020, 09:09 »
Skoro e-bike jasno wykluczony, a trenażer nie, tzn że można?

Offline Mężczyzna CFCFan

« 30 Kwi 2020, 09:50 »
Skoro e-bike jasno wykluczony, a trenażer nie, tzn że można?

Nie no. Szanujmy się. Chomikowanie też wykluczone. Dodam to oficjalnych zasad. Dzięki za uwagę ;)

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
« 30 Kwi 2020, 10:17 »
Hehe, jesteście szaleni!! ;D 

Ale brzmi bardzo kusząco :)  No i limitu miejsc brak... ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Kwi 2020, 11:09 »
Bum! Bum! Bum! COVID-19 nie odpuszcza. Kolejne ultra maratony odwołane. Ale trzeba sobie jakoś radzić. Dlatego wychodzimy do Was z niecodzienną ofertą w tych specyficznych czasach (...)

Cieszę się, że w końcu ktoś podjął moją propozycję!

Zamiast czekać, narzekać, zaklinać rzeczywistość i ... odliczać odwołane imprezy, może jednak naprawdę warto dostosować się do obecnej sytuacji i zorganizować to co się da. Czyli co? Maraton w formie brevet, bez bazy, bez wsparcia i tylko w kategorii solo.

Nie będzie to klasyczny maraton, ale chyba lepsze cokolwiek, niż nic? (...)

I mam przeczucie, że frekwencja dopisze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum