Autor Wątek: Koronawirus a maratony  (Przeczytany 60330 razy)

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.11.2017
Odp: Koronawirus a maratony
« 2 Maj 2020, 23:06 »
Koledzy - jakich stron/aplikacji używacie do planowania tras?

Do tej pory korzystałem z https://ridewithgps.com/ ale kilka razy się naciąłem i wyznaczyłem trasę przez drogę nieprzejezdną dla szosówki. Tego chciałbym uniknąć planując kolejne trasy.

Czy istnieje jakaś strona/aplikacja, która pozwala wyznaczyć trasy wyłącznie pod rower szosowy?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Maj 2020, 23:11 »
Do tej pory korzystałem z https://ridewithgps.com/ ale kilka razy się naciąłem i wyznaczyłem trasę przez drogę nieprzejezdną dla szosówki. Tego chciałbym uniknąć planując kolejne trasy.

Czy istnieje jakaś strona/aplikacja, która pozwala wyznaczyć trasy wyłącznie pod rower szosowy?

To nie tyle od aplikacji zależy, co od danej mapy i tego jak oznacza drogi. Weź np. kraje nadbałtyckie. Tam jest mnóstwo szutrówek oznaczonych jak normalne drogi asfaltowe i to się powiela na niejednej mapie. Tak więc by takich wpadek unikać to warto przejrzeć kilka map, sprawdzić SV itd.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 2 Maj 2020, 23:21 »

Teoretycznie brouter z profilem "fastbike": https://brouter.damsy.net/latest/#map=11/51.0947/17.0034/standard&profile=fastbike
Ale to zależy od stanu mapy dla danego regionu. Przykładowo w woj. łódzkim sporo szutrówek jest zaznaczonych jak normalne drogi.

Polecam najpierw ułożyć trasę, potem zweryfikować na StreetView lub zdjęciach satelitarnych z Geoportalu.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 2 Maj 2020, 23:31 »

Komoot pokazuje odcinki nieodpowiednie dla wybranego typu (np. road bike) - ale nie wiem prawdę mówiąc skąd bierze dane, może z OSM? W każdym razie jest wygodny pod tym względem.

Dodatkowo ja często używam planera ze stravy z włączoną heatmapą, przynajmniej w płaskawej części Polski dość dobrze pozwala odsiać nieprzejezdne odcinki.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 2 Maj 2020, 23:34 »
Przy planerze Stravy można się władować w szlak MTB, który będzie bardzo popularny na heatmapie, ale dla szosy nieprzejezdny. Ale to szczególnie w górach.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 3 Maj 2020, 01:12 »
Ja używam mapsource i dane OSM, opcje samochód /motocykl i unikanie autostrad. Zazwyczaj wybiera same asfalty, ale zdarzają się bruki lub szutrówki, w zależności od opcji, najkrótszy czas/najkrótsza odległość.

Offline Mężczyzna LegalOnBike

• Na forum od: 05.11.2017
« 3 Maj 2020, 07:24 »
Wielkie dzięki, będę próbował każdy z zaproponowanych przez Was sposobów ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Maj 2020, 11:17 »
Dla mnie najlepszy jest RideWithGPS z wybraną mapą Openstreetmap. Jednocześnie (w starej wersji planowania) nie znika ludzik od Street View, więc można używając OSMa podglądać StreetView i szybko podejrzeć co to za droga w rzeczywistości.

Już samo chwycenie za ludzika dużo daje, bo drogi podświetlone na niebiesko to w większości asfalty, a drogi niepodświetlone to prawie zawsze teren. Dodatkowo są też zdjęcia wykonane przez ludzi (niebieskie kropki), więc czasem udaje się wynaleźć jakieś ciekawe miejsce.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Maj 2020, 11:24 »
Jeśli wiesz, że gdzieś jest szutrówka/kocie łby etc, to zaznacz to proszę na OSM i oszczędź koła innym.
To nie jest jakiś rocket science, można to zrobić z poziomu przeglądarki. Zaznaczasz linię i dodajesz atrybut odnośnie typu nawierzchni (surface). Ewentualnie, wklej lokalizację tutaj i ktoś od nas to poprawi.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 3 Maj 2020, 11:34 »
Wiele dróg w okolicy oraz tam gdzie przejeżdżam poprawiam. Dochodzą nowe asfalty, wstawiam parametry smoothnes nawierzchni. Odnosząc się do samego wyświetlania to na osm są wytyczne, ja staram się gruntową powiatową oznaczać jako track, ale wg większości jest to niepoprawnie. Często widać drogę osaczoną jako tertiary będącą w rzeczywistości gruntówką. Tak jak pisał Olo, podstawa to ludzik i street vieew, ja podglądam jeszcze rastry na Geoportalu oraz dane osm w josm.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Maj 2020, 11:49 »
Często widać drogę osaczoną jako tertiary będącą w rzeczywistości gruntówką.
Tak, zasadą podstawową jest to, że drogi są widoczne według kategorii. Ważne są natomiast atrybuty. Tertiary z oznaczeniem surface=sand będzie elegancko omijana przez większość algorytmów wyznaczających trasy dla roweru szosowego.

Oczywiście czas propagacji naszych zmian nie jest zerowy, serwisy typu ridewithgps, broutery itd pracują na swoich kopiach danych, przetworzonych do formy strawnej dla algorytmu routingu. Trzeba około miesiąca, żeby "załapało".

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 3 Maj 2020, 14:07 »
Czasem jadąc drogą "asfaltową" gdzie asfalt to był jeszcze kładziony "za Niemca" a od tego czasu tylko łatki rzucane z fantazją - myślę sobie - że fajnie jakbym miał w moim komputerku rowerowym taki prosty interfejs gdzie dwoma kliknięciami wybiorę "gładkość" drogi w zakresie 1-5 - a potem to się automagicznie wrzuci gdzieś do internetu i świat stanie się lepszy :)

(zdjęcie przypadkowe ;) )

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Frugo

• Gość
« 3 Maj 2020, 20:48 »
czyli Carpatia Divide będzie a Wisła raczej też ;-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Maj 2020, 22:26 »
Termin Tour de Pologne jest już znany od co najmniej 2 tygodni, więc nie doszukiwałbym się tutaj żadnego przełożenia na nasze maratony.

Trzeba też pamiętać, że to sport zawodowy, który na pewno dostanie zielone światło wcześniej niż amatorski. Pewnie będą jakieś obostrzenia, zakazy kibicowania na trasie, ale za TdP stoją duże pieniądze i lobbing. Widać to też po piłce nożnej - normalni ludzie od jutra mogą spotykać się na boisku w 6 osób, a piłkarze Ekstraklasy w 14, za miesiąc wznowią rozgrywki bez kibiców.

Moim zdaniem amatorzy wrócą do gry jako ostatni, z limitami uczestników, na zasadzie, że to jest fanaberia i potrzeba ostatniego rzędu.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum