Autor Wątek: Rozmiar kół a prędkość roweru  (Przeczytany 3535 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Rozmiar kół a prędkość roweru
« 14 Maj 2010, 21:00 »
Trafiłem na ten filmik i zaciekawiło mnie to, że koła rowerów na których ustanawiano rekordy prędkości wcale nie miały dużych rozmiarów. Wręcz przeciwnie, były chyba mniejsze niż 26"  :shock: Ciekawe dlaczego?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline eRMD

• Miasto: Włodawa
  • Na forum od: 14.05.2010
« 14 Maj 2010, 21:49 »
wirująca masa która nie jest amortyzowana i która trzeba "ruszyć" to samo co w aucie. Im większe koło tym wolnej do setki. Łatwiej rozkręcić koło lżejsze niż ruszyć walcem. Takie oto moje zdanie.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 15 Maj 2010, 06:26 »
Eeee, to chyba nie tak.  Mowa jest o rekordach prędkości a nie przyspieszenia. A ten ciąg cyferek to co ma znaczyć? Telefon?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 15 Maj 2010, 10:56 »
eRMD, czemu podałeś mój numer gg? :P

Marek, a żeby osiągnąć rekord prędkości, to co trzeba zrobić ? Przyspieszyć :wink:
Im mniejsza masa jest dalej od piasty, tym łatwiej rozrkręcić całe koło. Proste doświadczenie: dwa worki kilogramowe z cukrem do obu rąk. Zakręć się na obrotowym krześle z rękami przy klatce, i w trakcie obracania rozłóż ręcę na zewnątrz  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 15 Maj 2010, 13:48 »
wiecie czemu się rekordy prędkości są bite na dnie wyschniętych jezior, a nie po prostu na asfalcie? Przecież w USA są długie proste odcinki

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 15 Maj 2010, 14:25 »
Może szerokość takiej drogi asfaltowej nie jest wystarczająca ? Często za bijącym samochodem nadążają całe zespoły ( a raczej próbuję nadążyć :P ) i na normalnej drodze nie zmieściliby się, a za nim nie mogę jechać z względów bezpieczeństwa ?

Offline eRMD

« 15 Maj 2010, 15:38 »
Cytat: "Waxmund"
eRMD, czemu podałeś mój numer gg?

sorki wkleił sie jakimś cudem, kopiowałem go bo miałem sie odezwać w paru kwestiach :) nawet nie zauważyłem  :oops:

Zobaczcie jak sie przyspiesza z 20km/h do 30km/h a jak od 50 do 60. Zrozumiecie ze każdy gram wirującej masy ma znaczenie.

Offline eRMD

« 15 Maj 2010, 17:36 »
Może sie nie znam na prawach fizyki ale wiem kiedy trzeba użyć więcej siły by pokonać obie prędkości opisane wyżej. Chyba ze Ty sie rządzisz innymi prawami.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 15 Maj 2010, 19:08 »
No i znowu muszę o wektorach :D Prędkość osiągana w ruchu jednostajnie przyspieszonym to iloczyn przyspieszenia i czasu. Żeby osiągnąć wysoką prędkość należy szybko przyszpieszać w krótkim czasie, lub też powoli przyszpieszać w długim czasie. Dla osiągnięcia dużej prędkości duży musi być iloczyn dwóch wielkości, a więc sakramenckie przyszpieszenie nie jest niezbędne do osiągnięcia dużej prędkości, cbdu.

Offline eRMD

« 15 Maj 2010, 21:27 »
przy tak wielkich prędkościach to wiadomo ze nie można wszystkiego wycieniować jak w kolarce. A to że stabilizacja przy takiej prędkości jest ważniejsza od masy to sie musze zgodzić.

Tu na filmie opory powietrza są oszukiwane. Ciekaw jestem jaka by była jego prędkość max bez auta z przodu na tym 20kilowym rowerku i na wycieniowanej szosie.

Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Maj 2010, 10:28 »
juz był ten link, ale macie jeszcze raz:

na poziomce, 130km/h....

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum