A co godnego uwagi jest w ramie z nieznanego stopu z widelcem aluminiowym i limitem 125 kg?
Brak hamulców tarczowych jak dla mnie automatycznie dyskwalifikuje rower.
Tu chyba strzał w 10: tylko wsiadać i jechać (ewentualnie przymierzyć) https://allegro.pl/oferta/rower-wyprawowy-14-biegow-magura-9052789765?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Temat dotyczy kupna roweru, a nie jego posiadania ;] Bardzo lubię moją starą szosówkę, ale jest od niedawna rowerem tylko na dobrą pogodę.Od czasu gdy zacząłem poruszać się po mieście na rowerze z tarczami, do hamulców obręczowych nie chcę wracać. Póki jest sucho cantilevery są ok, ale w deszczowej pogodzie wszystko strasznie się syfi, jakość hamowanie jest bardzo słaba. Deszcz potrafi też wpłyukać smar z piwotów przez co hamulce nie odbijają. Do tego dochodzi konieczność zachowania higieny boków obręczy i konieczność okresowej wymiany. Klocki też wymagają czyszczenia i częstszej wymiany. Przy tarczowych jest zdecydowanie mniej do roboty i zawsze działają elegancko.
... Komfort używania tego systemu jest inny niż typowych szczęk bo klocki pracują równolegle do obręczy /Magura/ vs v-ki klocek porusza się po łuku...