Autor Wątek: Łożyska maszynowe w piastach.  (Przeczytany 8325 razy)

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
Łożyska maszynowe w piastach.
« 26 Mar 2020, 17:34 »
Cześć.
Jakie są różnice w jakości łożysk w piastach w różnym przedziale cenowym?
Czy tanie piasty mają najtańsze i najgorsze, droższe mają lepsze jakościowo?
Pytam, bo dzisiaj rozbierałem piastę Novatec NT 802 i zrobiłem porównanie z DT 240. Piasta DT kręci się lżej i dużo dłużej od Novateca.
Czy do piast Novatec ma sens kupienie dobrych/bardzo dobrych  jakościowo łożysk? Czy coś na tym zyskam?
I druga sprawa, czy w szosowych piastach Novatec jest możliwość zmiany szerokości osi? Ewentualnie w innych piastach na maszynach.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Łożyska maszynowe w piastach.
« 26 Mar 2020, 18:13 »
I druga sprawa, czy w szosowych piastach Novatec jest możliwość zmiany szerokości osi? Ewentualnie w innych piastach na maszynach.
Wielu producentów oferuje zestawy/przejściówki na różne osie. Są dostępne np do DT 240 i 350. Novatec też ma takie zestawy. Musisz szukać do konkretnego modelu piasty.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Mar 2020, 18:56 »
tak jakby o jakości łożysk świadczyła gładkość toczenia przy braku obciążenia ::)
Ich jakość polega na tym, że jedne mają odrobinę lepsze uszczelnienie, trochę wolniej dostaną luzów od niesymetrycznego obciążenia.

Oś zawsze można zmienić. Przy czym tą o większej średnicy można wepchnąć tylko tam, gdzie łożyska mają większą średnicę wewnętrzną (np 6902)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 26 Mar 2020, 19:31 »
Pytam, bo dzisiaj rozbierałem piastę Novatec NT 802 i zrobiłem porównanie z DT 240. Piasta DT kręci się lżej i dużo dłużej od Novateca.
Bo może w DT łożyska mają mniej smaru, bo to też ma wpływ na opory toczenia, ale raczej są lepiej zamontowane, nie są sprężone, kulki na bieżniach mają luz. Nie wiem jak są osadzane łożyska w piastach, ale zgodnie ze sztuką jedno łożysko powinno być ustalone, a drugie powinno być nieustalone - mieć możliwość poosiowego przesunięcia (samoistnego ustawienia się), pozwala to na utrzymanie luzów na kulkach takich jakie przewidział producent łożyska.

• blog podróżniczy
« 26 Mar 2020, 19:36 »
łożyska w piastach są z możliwie minimalnym luzem, bo nawet drobny, upośledza pracę bębenka i powoduje jego niszczenie (ten musi być idealnie w osi).

« 26 Mar 2020, 19:38 »
mieć możliwość poosiowego przesunięcia (samoistnego ustawienia się), pozwala to na utrzymanie luzów na kulkach takich jakie przewidział producent łożyska.
Obawiam się, ze tak dobrze w piastach rowerowych nie ma. Z moich doświadczeń we wciskaniu łożysk wynika, że zawsze oba wchodzą tak samo ciasno i nie wyobrażam sobie, żeby prawidłowo wciśnięte łożysko mogło chociaż w najmniejszym stopniu zrotować w korpusie piasty.

Obok uszczelnień, co jest największą zmorą łożysk w piastach rowerowych, cena wynika też z jakości stali użytych na bieżnie i kulki, jakości hartowania i precyzji (powtarzalności) wykonania. To w sumie daje cenę wynikową, która może się wahać od 3 zzł do 50 zł za "takie samo" łożysko, np 6001 2RS, akurat do Novateca.

Offline Mężczyzna gimak

« 26 Mar 2020, 22:45 »
Z moich doświadczeń we wciskaniu łożysk wynika, że zawsze oba wchodzą tak samo ciasno i nie wyobrażam sobie, żeby prawidłowo wciśnięte łożysko mogło chociaż w najmniejszym stopniu zrotować w korpusie piasty.
I tu kłania się dokładność obróbki (wykonania) piast poszczególnych producentów piast, a to tez kosztuje.

« 27 Mar 2020, 14:27 »
Są też łożyska ze zwiększonymi luzami wewnętrznymi. To są oznaczenia C3, C4,C5. Ale jak to się ma do piast rowerowych to nie wiem.

• blog podróżniczy
« 27 Mar 2020, 14:28 »
tych nie wolno pchać do piasty - zepsujesz bębenek

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 27 Mar 2020, 14:57 »
Łożyska selekcji "c "stosuje się do urządzeń pracujących w dużych prędkościach i temperaturach np alternator

« 27 Mar 2020, 19:07 »
Dziękuję wszystkim z odpowiedzi.
W związku z tym, że w tylnym kole mam do wymiany obręcz zastanawiam się czy wymieniać obręcz czy może złożyć nowe koło na innej piaście lub kupić całe koło.
Zostawić tego novateca tylko dać dobre łożyska?
Ewentualnie jakie piasty godne są polecenia? Raczej z tych tańszych.

• blog podróżniczy
« 27 Mar 2020, 19:09 »
jak się kręcą i nie masz luzu, to zostaw je w spokoju. Możesz jedynie ściągnąć bębenek i zobaczyć stan zapadek w środku.

« 27 Mar 2020, 20:55 »
jak się kręcą i nie masz luzu, to zostaw je w spokoju. Możesz jedynie ściągnąć bębenek i zobaczyć stan zapadek w środku.

Rozbierałem kilka dni temu, żeby sprawdzić dlaczego kręcą się dużo ciężej od DT. Wyczyściłem, nasmarowałem (w bębenku śladowe były śladowe ilości smaru) i dalej chodzą ciężej.
Sprawdziłem łożyska i jedno bez zarzutów  natomiast drugie w palcach chodziło głośniej i ciężej. Zdjąłem uszczelnienia i nałożyłem smaru. Chodzi cichutko, ale nadal dość ciężko.
Chyba zainwestuję w łożyska lepszej klasy.

A i jeszcze jedno  czy do tej piasty jest dostępny bębenek na łożyskach maszynowych?

• blog podróżniczy
« 27 Mar 2020, 21:04 »
w novatecu? Jeśli masz piastę z dwoma łożyskami, to nie. Tam konstrukcja bębenka jest jak w shimano.
Zdjęcie uszczelnienia to 90% oznacza jego uszkodzenie (bo niszczysz krawędź). Nawalanie smaru do oporu to też nie jest polecana metoda (wbrew temu, co piszą w internecie).

Offline Mężczyzna gimak

« 27 Mar 2020, 22:53 »
Była tu wzmianka o łożyskach z powiększonym luzem, ale i one także, żeby poprawnie pracowały, muszą być zamontowane tak, aby kulki lub baryłki były luźne, a to w praktyce realizowane jest w ten sposób, że jedno łożysko montowane jest jako ustalone, a drugie jako nieustalone i ono w czasie pracy ustawia się (przesuwa) w optymalne miejsce.
W rowerach z łożyskami na konusach, żeby koła, suport i pedały lekko się kręciły, to konusy skręca się tak, aby był ledwo wyczuwalny luz, bo jak tego luzu nie będzie, to przy obrocie takie łożyskowanie będzie stawiło większy opór.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum