Autor Wątek: Marcowe Księstwo Siewierskie  (Przeczytany 1438 razy)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Marcowe Księstwo Siewierskie
« 29 Mar 2020, 17:04 »
Huśtawka pogodowa w pełni, znaczy w marcu jak w garncu. Pierwsza połowa tygodnia słoneczna lecz mroźna z wiatrem urywającym głowy, druga piękna wiosna a straszą w prognozach powtórka z rozrywki. Jechać gdzieś dalej nie za bardzo mogłem, po najbliższych pagórkach nie specjalnie gdyż suport w MTB dziwne dźwięki wydaje. Dlatego wybór padł na na tereny na zachód od Warty - sąsiednie dawne Księstwo Siewierskie.
W terenie sporo, naprawdę sporo ludzi, większość karnie zgodnie z zaleceniami czasu epidemii pojedynczo lub max dwójkami na rowerkach, wiele rodzin na spacerach polnymi/leśnymi drogami i oczywiście ogrom motocyklistów szalejących pustymi drogami.
Foto z Sony TX30.

Dystans: ok 59km
Trasa: Włodowice - Zawiercie - Poręba - Czekanka - Siewierz - Nowa Wioska - Pińczyce - Będusz - Mrzygłód - Włodowice

Pełna fotorelacja: http://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_28032020.php

Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Marcowe Księstwo Siewierskie
« 29 Mar 2020, 17:11 »
Jak otworzą "gierkówkę" będzie blisko i zamierzam mocno penetrować te tereny. Zatem dzięki za relację.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 13 Mar 2021, 22:42 »
Od dawna przymierzam się do penetracji Jury, a właściwie do przejazdu z Krakowa (Zawiercia bo jest bezpośrednie połączenie z Łodzi) do Częstochowy.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 14 Mar 2021, 19:00 »
Jak zwykle, z przyjemnością obejrzałem.

« 14 Mar 2021, 20:32 »
Ale to z ubiegłej wiosny  :P

@Antracyt - Księstwo Siewierskie jest całkiem przyjemne, ale na wschód od Warty, czyli na Jurze zdecydowanie ciekawiej. Północna część, od Olkusza w stronę Cz-wy łagodniejsza względem przewyższeń, ale bardziej piaszczysta. Część południowa, czyli Dolinki i Garb Tenczyński zdecydowanie bardziej błotnisto-kamienista (choć niestety coraz więcej asfaltów) i deniwelacje potrafią dać w kość. Warto mieć na uwadze w zależności od roweru/opon.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 14 Mar 2021, 20:41 »
Przy obecnej pogodzie preferuję asfalty. Czekam na okienko pogodowe i wolną chwilę od pracy. Raczej zdecyduję się na jednodniową wycieczkę na razie. Jak będzie cieplej to może uda się wyskoczyć na 2/3 dni i zrobić pełną trasę od Krakowa do Częstochowy. Piachy już pokonywałem pieszo i to bardziej przypomina szlak konny miejscami. Mam już za sobą kawałek czerwonego szlaku, który penetrowałem w ramach Geocachingu od Bobolic do Morska.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 14 Mar 2021, 20:50 »
Szlak konny pokrywa się w wielu miejscach z czerwonym pieszym i latem (gdy drogi już są rozdeptane i rozjeżdżone) bywa nieprzyjemnie. Najlepsza wiosna.
W Morsku "stacjonują" konie i te okolice są rozdeptane trochę bardziej.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 14 Mar 2021, 21:01 »
A te qnie to przypadkiem też w Piasecznie nie stacjonują? Taka wielka posiadłość jest, gdy się jedzie od Żerkowic.

Co nie zmienia faktu, iż w lesie zwykle rower trzeba nieść...

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 14 Mar 2021, 21:14 »
Jak kiedyś przy takiej orce dogonili mnie koniarze, to nie omieszkałem rzucić pod nosem "no i szlak rowerowy xxxx strzelił, cała droga rozxxxana kopytami". A odpowiedź: sorry, nie wiedzieliśmy, że to przeszkadza :P

Jednak sport jeździecki to zupełnie inna kultura.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 14 Mar 2021, 21:21 »
A te qnie to przypadkiem też w Piasecznie nie stacjonują? ...
Możliwe. Stacjonują w kilku miejscach, a napisałem o Morsku, bo Antracyt wspomniał o odcinku Bobolice-Morsko.

Musimy się chyba przygotować, że w tym roku będzie jeszcze gorzej z powodu różnych lokdałnów i problemów z zagranicznymi wyjazdami. Wielu ludzi wybierze jakieś aktywności w polskich lasach.

« 14 Mar 2021, 21:36 »
@podjazdy, większość koni to tępe urządzenia - przejedź kiedyś szybko obok nich w terenie, zobaczysz reakcję ;P

Swoją drogą kiedyś miałem psa, który szczekał na pioruny...

« 14 Mar 2021, 21:50 »
Ja nie jestem tak łaskawy - mijam o pół metra i patrzę, jak pojazd niesie kierowcę w siną dal  :icon_twisted:

« 14 Mar 2021, 22:11 »
Przecież wyprzedając nie wisisz mu na ogonie ;P
Pierwsza reakcja to ucieczka, nie walka, a chociaż można się pośmiać

« 15 Mar 2021, 07:45 »
Nawet na małej Jurze jest dla wszystkich dość miejsca.

Faktycznie koni/stadnin/ośrodków jest sporo, we wspomnianym Morsku 2, w Parkoszowicach/Włodowicach też 2, w Rzędkowicach też są. Czyli 5 ośrodków nie licząc pojedynczych kobył w promieniu 2km + Hucisko i inne nieco dalej. W innych częściach Jury podobnie i pewnie w każdej gminie kilka takich ośrodków się znajdzie.

O problemie niszczenia szlaków/duktów na regionalnym forum wspominałem od dawna, teraz mniej jeżdżę w terenie koło domu, szlakami prawie wcale. W chodzeniu zbytnio nie przeszkadza, a nawet czasem wręcz przeciwnie i korzystam z końskich ścieżek wydeptanych przez coraz większe zarośla. Natomiast z kulturą nie ma problemów, ba nawet quadowcy się cywilizują w sporej części ;)

@qbotcenko - przy rezydencji w Żerkowicach też jak najbardziej są, zdaje się córka właściciela uprawia/uprawiała intensywnie jeździectwo.

@Antracyt - niestety Jura asfaltem to jak cukierek przez szybę, pojeździć można fajnie z ładnymi widokami, jednak zdecydowana większość najciekawszych miejsc jest poza zasięgiem szosówki. No i najgorsza sprawa - w ładne weekendy ruch na drogach między miejscami znanymi jest duży.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum