Autor Wątek: Race Around Poland  (Przeczytany 97627 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Race Around Poland
« 29 Mar 2020, 21:40 »
W tym tak mizernym maratonowo okresie pojawiła się nowa propozycja na 2021 rok - Race Around Poland, wygląda, że Remek Siudziński za tym projektem stoi:
https://racearoundpoland.pl/

Wyścig w obu formułach i ze wsparciem i bez, różne dystanse do wyboru z głównym na 3600km i limitem 12 dni, też niby coś tam piszą, że te mistrzostwa Polski Roberta Janika mają się w czasie tej imprezy odbywać. na dystansie 1200km. Wpisowe dość wysokie 460zł w najtańszej wersji bez wsparcia.

No i przede wszystkim to wyraźna konkurencja dla MRDP, bo start ma być 24 lipca, więc nie da się dwóch tych imprez pogodzić w sensowny sposób, trasa w dużej części taka sama, w paru miejscach są różnice, ale dodatkowy dystans robi jedynie zjazd i powrót do Warszawy.

I z tego powodu bardzo wątpię, żeby to miało chwycić, MRDP ma jednak swoją renomę wypracowaną przez 4 edycje, to zdecydowanie najtrudniejsze polskie ultra i niepowtarzalny na żadnym polskim wyścigu klimat ponad tygodniowej imprezy. I jak mieć do wyboru dwie bardzo zbliżone imprezy - to dlaczego nie wybrać tej sporo tańszej i cieszącej się dużym prestiżem i popularnością? Bez sensu trochę ten termin imprezy, w roku, gdy nie ma MRDP - dużo łatwiej by było znaleźć chętnych na taką imprezę. A w roku 2021 to ci których taki typ maratonu interesuje - to myślę, że wybiorą MRDP, ja na pewno ;).

« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2022, 20:28 LKRISS »

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Odp: Race Around Poland 2021
« 29 Mar 2020, 21:55 »
To chyba impreza dla obcokrajowców? Sporo makaronizmów, wysoka cena w euro ...

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 29 Mar 2020, 22:06 »
To do mnie? Już widzę jak Daniel biegiem zmienia datę swojego MRDP ;-). Poza tym w roku 2022 będzie kolejna edycja BB Tour - chyba...

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 29 Mar 2020, 23:45 »
 :o :o :o :o

Dużo racji w tym co Wilk napisał. Próba stworzenia czegoś Europejskiego. W sumie to ciekaw jestem jak to wypali. Osobiście nie wystartuję. Wolę jakiś wyścig po Europie (zapewne TrasnIbericę mi przełożą) a później oczywiście MRDP :)

Aczkolwiek pomysł ciekawy. Być może przyjedzie ktoś z ekipy, zobaczy Nasz kraj. Takie coś może tylko pomóc w promowaniu Naszego polskiego ultra na arenie międzynarodowej.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 30 Mar 2020, 07:59 »
Ceny jak ceny , nie wiadomo jeszcze co zaproponuje MRDP ... ale termin pierwszej płatności na środę po Wielkanocy w sytuacji kiedy załamał się całkowicie bieżący rynek jakichkolwiek wpłat i zapisów w całej Europie to brawura .Wygląda mi to na próbę własnoręcznie wymyślonej tarczy antykryzysowej.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Mar 2020, 08:02 »
Niepotrzebny plagiat MRDP. Żenada jak dla mnie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 30 Mar 2020, 09:03 »
spojrzałem na trasę i takiej roboty na odwal się dawno nie widziałem.

Ktoś chciał sobie poćwiczyć stawianie stron www

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 30 Mar 2020, 09:55 »
Trochę dziwna akcja, że tak mocno trasa nawiązuje do MRDP, ale może jednak organizacyjnie będzie działał szybciej, no i dodatkowo myślę, że tu raczej chodzi mi bardziej o imprezę dla tych ze wsparciem... pytanie czy znajdzie w PL na to chociaż z 10 chętnych ... bo jednal te teamy 4os... to jakoś tego nie widzę...

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 30 Mar 2020, 10:19 »
Generalnie do cen zawodów się nie czepiam , pasują mi to  płacę i startuję nie pasują ... Ale czym wytłumaczyć tę ogromną (bo dwukrotną i więcej ) różnicę w stawkach za start solo w kategoriach un , semi i supported.Startujący koszty suportu w wybranej opcji bierze przecież na siebie , dla organizatora niewiele się zmienia chyba. Czy na świecie też tak się stosuje ? (jeżeli takie wielokategoryjne zawody są przeprowadzane w ogóle)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Mar 2020, 11:34 »

Dlaczego twierdzisz, że trasa jest na odwal się? Można robić zarzuty, że jest plagiatem pomysłu i trasy MRDP, ale na odwal się to nie jest. Te różnice co występują w stosunku do trasy MRDP wcale nie są na odwal się, są dość sensowne, albo dodanie ciekawych podjazdów, albo objazdy miejsc z dużymi dziurami, albo ominięcie części aglomeracji gdańskiej czy promu. Ale generalnie w zdecydowanej większości pokrywa się z trasą MRDP no i to jest moim zdaniem kiepskie. robić wyścig na bardzo zbliżonej trasie i w zbliżonym terminie, co ma na to powiedzieć Daniel, który MRDP stworzył? Zarzuty o plagiat pomysłu pojawią się bez wątpienia. Tym bardziej, że MRDP jest co 4 lata, więc rok, kiedy ma być rozgrywany to można sobie było odpuścić z tym pomysłem, a wrzucić go w latach, gdy MRDP nie ma.

Ale czym wytłumaczyć tę ogromną (bo dwukrotną i więcej ) różnicę w stawkach za start solo w kategoriach un , semi i supported.Startujący koszty suportu w wybranej opcji bierze przecież na siebie , dla organizatora niewiele się zmienia chyba. Czy na świecie też tak się stosuje ? (jeżeli takie wielokategoryjne zawody są przeprowadzane w ogóle)

Też nie widzę tej różnicy kosztów jakie ponosi organizator, generalnie w wyścigach ze wsparciem wpisowe są sporo wyższe, chyba tylko po to żeby org zarobił, na RAAM wpisowe to chyba ponad 2000 USD. Coś tu piszą niby o jakichś punktach wsparcia, gdzie można się przespać itd., ale to nie wiem kogo ma to dotyczyć, czy zawodników, czy te osoby z teamu; wtedy to może by było jakieś uzasadnienie wyższej ceny.

A tutaj pierwszy pułap cen jest do 15.04.2020, później wraz z kolejnymi terminami szybko rośnie, pod koniec 2020 to już 920zł za start bez wsparcia. A wątpię, czy wiele osób się w obecnej sytuacji zdecyduje już na start, więc taki poziom cen to raczej strzał w kolano organizatora. Może za granicą to ludzi nie ruszy (ale w tym terminie za granicą to jedzie TCR), ale na polskie warunki to jest wysoki poziom i ludzie jadący bez wsparcia raczej nie wybiorą imprezy z takim poziomem wpisowego, gdzie za to dostaje się tylko monitoring i obsługę startu i mety, skoro na innych wyścigach to poziom 200-300zł.
« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2020, 12:01 Wilk »

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 30 Mar 2020, 11:54 »

Dlaczego twierdzisz, że trasa jest na odwal się? Można robić zarzuty, że jest plagiatem pomysłu i trasy MRDP, ale na odwal się to nie jest.

Zupełnie nie wiem co miało być kryterium tej trasy. Jeśli jak najbliżej granicy to czemu omijają Górowo Iławeckie czy też Lubyczę Królewską oraz Horyniec Zdrój - są tam drogi przecież.

Wjazd i wyjazd krajówkami (DK76 i DK62) są też słabym pomysłem. Nie rozumiem też omijania Słubic.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 30 Mar 2020, 12:00 »
Do mnie z kolei nie przemawia formuła sztafet... Trudno by mi było powiedzieć że przejechałem wyścig jadąc faktycznie 1/2 lub 1/4 dystansu...

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 30 Mar 2020, 12:09 »
Ja bym w czambuł nie potępiał tej inicjatywy, Remek od dawna przymierzał się do udostępnienia szerzej swojego know how w maratonach ze wsparciem i to jest prawdopodobnie realizacja tego planu. Zobaczymy, może chętni się znajdą, bardzo duża część ludzi ceni sobie wsparcie na trasie. Najlepszym dowodem jest popularność BBT czy PTJ. Remek prawdopodobnie będzie chciał pójść dalej i zaoferować swój team/teamy zawodnikom (wspominał o takich planach). Jak ktoś będzie chciał zrobić super hiper sportowy wynik, pobić rekord itp. to może być dla niego kusząca oferta. Termin mało szczęśliwy ale z drugiej strony łatwo się mówi komuś kto ma pomysł - poczekaj dwa lata z realizacją :) RTP też początkowo miało słabe recenzje a po dwóch edycjach jest w czołówce maratonów bez wsparcia.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Mar 2020, 12:15 »
Dlaczego twierdzisz, że trasa jest na odwal się?

moja ocena przejazdu przez Trójmiasto: wjazd do Gdynii tak jak zawsze MRDP, potem dolny Sopot - przejazd tunelem pod Monciakiem. Potem sekwencja bocznych uliczek i dróg rowerowych, by w Oliwie bardzo ruchliwą ul. Spacerową wjechać na Górny Taras, a tam krajówką rżnąć do Żukowa. Potem fajny, typowo kaszubski odcinek do Kolbud by wszystko zakończyć efektownym, aczkolwiek niezbyt przyjemnym pod szosówki offroadem. Jak dla mnie albo na odwal się, albo zwyczajnie bezmyślne. Do pełni szczęścia zabrakło chyba, by w szczycie sezonu turystycznego wjechać na Molo w Sopocie.

Akurat w tym przypadku mogliby zerżnąć od MRDP, gdzie Daniel po latach upierania się przy swoim wreszcie zmienił zdanie na jedyne rozsądne i całkowite ominięcie Trójmiasta.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Mar 2020, 12:26 »
Zupełnie nie wiem co miało być kryterium tej trasy. Jeśli jak najbliżej granicy to czemu omijają Górowo Iławeckie czy też Lubyczę Królewską oraz Horyniec Zdrój - są tam drogi przecież.

Kryterium miała być trasa z grubsza dookoła Polski, z w miarę dobrymi asfaltami. Remek przecież jechał MRDP i zna jego bolączki. Górowo z tego powodu zmienił, a Horyniec to i MRDP omijał.

Wjazd i wyjazd krajówkami (DK76 i DK62) są też słabym pomysłem. Nie rozumiem też omijania Słubic.

DK 76 i DK62 to są nominalne krajówki, ale ruch na nich sporo mniejszy niż na mnóstwie wojewódzkich. Nieraz tymi odcinkami jechałem i nie ma się co ich obawiać. A z kolei do Słubic ruch jest bardzo duży, samo miasto brzydkie, pełno tirów, więc ominięcie ma uzasadnienie.

moja ocena przejazdu przez Trójmiasto: wjazd do Gdynii tak jak zawsze MRDP, potem dolny Sopot - przejazd tunelem pod Monciakiem. Potem sekwencja bocznych uliczek i dróg rowerowych, by w Oliwie bardzo ruchliwą ul. Spacerową wjechać na Górny Taras, a tam krajówką rżnąć do Żukowa. Potem fajny, typowo kaszubski odcinek do Kolbud by wszystko zakończyć efektownym, aczkolwiek niezbyt przyjemnym pod szosówki offroadem. Jak dla mnie albo na odwal się, albo zwyczajnie bezmyślne. Do pełni szczęścia zabrakło chyba, by w szczycie sezonu turystycznego wjechać na Molo w Sopocie.

Akurat w tym przypadku mogliby zerżnąć od MRDP, gdzie Daniel po latach upierania się przy swoim wreszcie zmienił zdanie na jedyne rozsądne i całkowite ominięcie Trójmiasta.

Trójmiasto jak się spojrzy dokładniej to rzeczywiście słąbo pomyślane, to się powinno w całości ominąć, bo to co jest to mało konsekwentne.

Do mnie z kolei nie przemawia formuła sztafet... Trudno by mi było powiedzieć że przejechałem wyścig jadąc faktycznie 1/2 lub 1/4 dystansu...

Ja też tego nie rozumiem, to bardzo dziwna formuła. Ale to jest kopia systemu jaki jest na zachodnich wyścigach ze wsparciem, takie coś jest np. na RAAM, nawet Janek Lipczyński, który wygrał 2 edycję MRDP jechał z kolegą właśnie tę sztafetę 2-os. Ale IMO - to tych kategorii jest dużo za dużo i jeszcze ma być możliwość dobierania rozmaitych dystansów, to już w ogóle. Taki wyścig z tyloma kategoriami się rozmywa, nie wiadomo, gdzie jest prawdziwa rywalizacja. Najciekawsze wyścigi to jest 1-2 kategorie (najczęściej soli i pary, w Polsce bardziej solo i open, choć ten system TCR z parami uważam za lepszy).

Zobaczymy, może chętni się znajdą, bardzo duża część ludzi ceni sobie wsparcie na trasie. Najlepszym dowodem jest popularność BBT czy PTJ.
Ale to jest zupełnie inny typ wyścigu. W BBT to masz wsparcie na punktach za cenę podobną do tego co masz tutaj bez wsparcia. I dlatego jest popularne - bo jest sensowne cenowo. Natomiast prawdziwe wyścigi ze wsparciem samochodu są koszmarnie drogie i własnie z tego powodu od paru lat widać wyraźnie ich zmierzch, wraz z rozkwitem wyścigów samowystarczalnych powoli odchodzą do lamusa. To było widać na tym Race Around Europe co Remek jechał w zeszłym roku, chyba 4 czy 5 osób pojechało, a w kategorii z wsparciem był sam jeden.

Remek prawdopodobnie będzie chciał pójść dalej i zaoferować swój team/teamy zawodnikom (wspominał o takich planach). Jak ktoś będzie chciał zrobić super hiper sportowy wynik, pobić rekord itp. to może być dla niego kusząca oferta. Termin mało szczęśliwy ale z drugiej strony łatwo się mówi komuś kto ma pomysł - poczekaj dwa lata z realizacją :) RTP też początkowo miało słabe recenzje a po dwóch edycjach jest w czołówce maratonów bez wsparcia.

Ale RTP to jest inna sprawa. Tam na pierwszej edycji była po prostu słaba trasa, zdecydowanie za mało gór, do tego możliwość jazdy krajówkami (odwrót na Wrocław był najszybszy po DK94, gdzie jest duży ruch). Natomiast system jazdy wyścigu był od początku ten sam i na kolejnej edycji nic się nie zmieniło, bo to dobry i sprawdzony system na wyścigach bez wsparcia. Wystarczyło zmienić trasę na dużo bardziej atrakcyjną, zakazać krajówek - i jest świetna impreza. I poziom cenowy zjadliwy dla osób z Polski, a nie poziom jak na TCR, dzięki temu jest duża frekwencja, bo 1500zł wpisowego w Polsce to niewielu zapłaci. A nie ma się co oszukiwać, w Polsce się prawdziwie międzynarodowego wyścigu nie zrobi, gros ludzi na starcie to Polacy.

Ale główny zarzut - to jest plagiat istniejącego pomysłu, niemal identyczna trasa w bardzo zbliżonym terminie. To jest mocno kontrowersyjne zagranie i budzi duże zdziwienie. Paweł tworząc RTP stworzył zupełnie nowy pomysł, a tu to o tym nie ma mowy. I jako, że mam duży sentyment do MRDP - to takiego zagrania nie bardzo rozumiem, bo nie ma się co oszukiwać, że MRDP to się raczej nie przysłuży, jak będą w odstępie kilku tygodni 2 imprezy na tej samej trasie.
« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2020, 12:36 Wilk »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum