Autor Wątek: Race Around Poland  (Przeczytany 97481 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: Race Around Poland 2021
« 26 Lip 2021, 16:50 »
4-person team: ta kategoria oznacza Wyścig w sztafecie złożonej z 4 kolarzy i nieograniczonego wsparcia (min. 2 osoby na auto). Zmiana
zawodnika w sztafecie może odbywać się na postoju lub w trakcie jazdy. Musi się to odbyć w taki sposób, aby każdy odcinek trasy był pokonany
przez jednego zawodnika. Zawodnicy mogą zmieniać się wielokrotnie, w dowolnej kolejności i w dowolnym punkcie trasy.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 26 Lip 2021, 17:13 »
Walka trwa. Dwie doby za nimi. Stawka jak na taką małą ilość osób dość mocno rozciągnięta. Coś mi się wydaje, że  w limicie to ukończy może z 10 osób w tym ten team 4 osoby.

A jaki jest w ogóle limit dla " total solo extreme unsupported"?

A ktoś tu może potrafi w skrócie opisać o co chodzi w tej kat. team? Oni jakoś jada na zmianę czy jak?

Ekipa składa się z 4 kolarzy , 2 camperow , 1 zwykłego auta , obsługi. Ciągle ktoś pedałuje , pozostała trójka odpoczywa po czym następuje zmiana. Swoista sztafeta. Nie wiem jaki tam jest limit ale z tego co widzę to ekipa jest bardzo zgrana i nieźle się przy tym bawią.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2021, 17:20 »
A, to jeszcze nawiązując do tego. Przy wczesnym planowaniu wpisowe wyniosło ok. 700 zł, czyli 2 x MRDP. Dla osoby mieszkającej w Warszawie może całościowo wyjść taniej - odpada koszt noclegu w Jastrzębiej w pełni sezonu (przy takim dystansie warto wziąć dwa, żeby nie ruszać dzień po nocy w pociągu lub aucie) i kwestia transferu na miejsce, a także kupowanie jedzenia "na miejscu". Plusem jest też to, że nie trzeba zdawać pokoju w dzień startu.  ;)

A, no i w przeciwieństwie do MRDP, koszulka kolarska przychodzi w pakiecie startowym  :icon_twisted
To nawet nie o pieniądze chodzi, na imprezę docelową w roku mogę dać i ponad 1000zl. Tylko co tu masz za wyścig, jak realnie to wygląda, że 5-6 osób jedzie na limit? To po co płacić za taki kadlubek? Nawet jak się to wygra to prestiż wielki nie będzie. A na MRDP to jednak jedzie polska czołówka, tam masz prawdziwe ściganie, wiele mocnych nazwisk. Jednemu nie wyjdzie to drugi dobrze pojedzie. A tu główny faworyt miał wypadek i już jest dziura nie do zalatania. I jednak siadło to wszystko, a posty Remka nachalnie promujące sponsorów (jakieś wrzutki jak to batony od sponsora zjadają) - rywalizacji nie zastąpią  :P
Mnie i tak ogranicza punkt 7 regulaminu. Więc cena wpisowego mnie nie interesuje.
Odpuść sobie rzeczywiście tę krucjatę przeciw kaskom, bo już trochę przynudzasz. Wszyscy wiedzą że Cię to boli - i starczy  ;)

A ktoś tu może potrafi w skrócie opisać o co chodzi w tej kat. team? Oni jakoś jada na zmianę czy jak?
W takim wykonaniu to jest zupełnie inny poziom trudności i jak na możliwości jakie kategoria daje to jadą wolno. To się wywodzi z RAAM, ale tam to jadą naprawdę mocno, wykorzystując możliwości zmiany zawodników. Rekord trasy w kategorii 4os to minimalnie ponad 5 dni, ponad 900km na dobę. Ale to się jedzie ostro po 50-70km i zmiana, wtedy da się tyle uzyskać. Tylko wtedy też jest masakra ze snem. Polacy jechali RAAM, Lipczynski (zwycięzca MRDP z 2009) z Kramarczykiem, to oni co 2h się zmieniali. Wyrobić w takim rytmie jest bardzo trudnao, ale i przyrosty na prędkości są wielkie. A tutaj to zupełnie inna bajka, daleko do takiego reżimu.

Offline Mężczyzna byczys

« 26 Lip 2021, 17:27 »
Fajnie się bawią, ale szkoda że nie ma chociaż jednej drużyny więcej, bo byłoby ciekawej. Z tego co kojarzę, chcą całość przejechać w 7 dni.

Jeśli chodzi o limity, wszystko jest w regulaminie:

Limit na każdym punkcie kontrolnym jest wyznaczany średnią
prędkością uczestnika na danym odcinku między punktami kontrolnymi i
wynosi 12,5 km/h dla kategorii solo, oraz 18,75 km/h dla kategorii team.
Nieukończenie danego odcinka w limicie skutkuje koniecznością zejścia
przez uczestnika oraz ewentualnie jego zespół z trasy Wyścigu.

Organizator nie dopuszcza możliwości kontynuacji Wyścigu w takim
przypadku „na własną rękę” przez uczestnika.

10. Limitem czasu całego Wyścigu jest 12 dób liczonych od momentu startu
danego uczestnika w przypadku kategorii solo, oraz 8 dób dla kategorii team.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 26 Lip 2021, 17:36 »
Fajnie się bawią, ale szkoda że nie ma chociaż jednej drużyny więcej, bo byłoby ciekawej. Z tego co kojarzę, chcą całość przejechać w 7 dni.

Jeśli chodzi o limity, wszystko jest w regulaminie:

Limit na każdym punkcie kontrolnym jest wyznaczany średnią
prędkością uczestnika na danym odcinku między punktami kontrolnymi i
wynosi 12,5 km/h dla kategorii solo, oraz 18,75 km/h dla kategorii team.
Nieukończenie danego odcinka w limicie skutkuje koniecznością zejścia
przez uczestnika oraz ewentualnie jego zespół z trasy Wyścigu.

Organizator nie dopuszcza możliwości kontynuacji Wyścigu w takim
przypadku „na własną rękę” przez uczestnika.

10. Limitem czasu całego Wyścigu jest 12 dób liczonych od momentu startu
danego uczestnika w przypadku kategorii solo, oraz 8 dób dla kategorii team.

Dzięki

Offline Mężczyzna byczys

« 26 Lip 2021, 17:49 »
A jeszcze jeśli chodzi o tę kategorię Team i monitoring - tam chyba nie wiadomo kto w danym momencie jedzie na rowerze a kto jest w samochodzie?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 26 Lip 2021, 18:14 »
Tylko co tu masz za wyścig, jak realnie to wygląda, że 5-6 osób jedzie na limit? To po co płacić za taki kadlubek? Nawet jak się to wygra to prestiż wielki nie będzie. A na MRDP to jednak jedzie polska czołówka, tam masz prawdziwe ściganie, wiele mocnych nazwisk. Jednemu nie wyjdzie to drugi dobrze pojedzie.
Tak, wiemy wszyscy, że jedzie polska czołówka, tam jest prawdziwe ściganie, a RAP to skradziony pomysł. Powtarzasz to już któryś raz, daruj już sobie, bo nudzisz.

Moja odpowiedź odnosiła się do samych kosztów i do postu Mario. Czy prosiłem o dodatkowy komentarz z cyklu "dlaczego MRDP to prawdziwe ściganie"?

A jeszcze jeśli chodzi o tę kategorię Team i monitoring - tam chyba nie wiadomo kto w danym momencie jedzie na rowerze a kto jest w samochodzie?
Nie, zupełnie nie wiadomo, część osób chyba w ogóle nie jedzie tylko kieruje busami (tak przynajmniej wywnioskowałem z krótkiej rozmowy).
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2021, 18:50 »
Tak, wiemy wszyscy, że jedzie polska czołówka, tam jest prawdziwe ściganie, a RAP to skradziony pomysł. Powtarzasz to już któryś raz, daruj już sobie, bo nudzisz.
O nie, nie - nie ma tak dobrze, za dużo się naprodukowałem o tym wyścigu by teraz jako ten wierny Prawdziwemu Maratonowi Dookoła Polski się choć trochę nie pośmiać, nawet na to nie licz :P
Moja odpowiedź odnosiła się do samych kosztów i do postu Mario. Czy prosiłem o dodatkowy komentarz z cyklu "dlaczego MRDP to prawdziwe ściganie"?

Wiem, że to w głębi serca naprawdę kochasz, więc nie mogłem Cię tego pozbawić. Poza tym co to za ma być za wyścig, gdzie wszystko jest dobrze zorganizowane? Status legendarności imprezy to tworzą takie wątki jak ten o strojach MRDP  :lol:

Offline Mężczyzna byczys

« 26 Lip 2021, 18:59 »

Hipek coś dziś nerwowy  :icon_mrgreen:

Pomijając temperaturę (to kwestia indywidualna - dla mnie to, co było wczoraj, to jest pogoda nie do jazdy...), to najbardziej chyba przeszkadza wiatr, który wiał w twarz od startu i uprzejmie skręcił by nadal wiać w twarz gdy trasa skręciła na zachód... Do tego wieczorem zamiast się uspokoić, to się wzmógł.

Nie zazdroszczę tego wiatru, ja podczas wczorajszej wycieczki miałem go w plecy i wiem, że nie był to byle zefirek.  Proszę przekazać przy najbliższej sposobności moje słowa wsparcia dla Hipci, śledzę na bieżąco :icon_smile:

Ps. jeszcze z tego co widzę, to ten Arvis Sprude otarł się o bardziej profesjonalne kolarstwo:

https://www.procyclingstats.com/rider/arvis-sprude

tu jego profil na Stravie: https://www.strava.com/athletes/5679918

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 26 Lip 2021, 19:15 »
Hipek coś dziś nerwowy
Bardziej znużony tym, że kolejny raz czytam dokładnie te same słowa, ale przy innej okazji...

Proszę przekazać przy najbliższej sposobności moje słowa wsparcia dla Hipci, śledzę na bieżąco
Jak wjedzie w jakieś większe górki (teraz jedzie w dół na Czarny Dunajec) to będę dzwonił i przekażę.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2021, 19:49 »
Utrzymanie motywacji może się okazać ekstremalnie ciężkie dla zawodników jak ich po trzech dniach zostanie pięciu a reszta DNF. Wtedy to wyjdzie kto ma żelazną psychikę ;D
To jest bardzo celna uwaga, bo znaleźć w sobie motywację w wyscigu z tak małą ilością zawodników jest ciężko. Na większych wyścigach często się ludzi spotyka, to nakręca i motywuje do wysiłku. W górach to jeszcze nie problem, bo sama trasa jest bardzo ciekawa i wciąga, ale jak wyjadą na równiny i zostanie 1700km na metę - to ciężko będzie z motywacją, pod tym kątem układ trasy jest daleki od optimum bo za wcześnie jest katharsis  ;)

Inna sprawa że pogoda na razie jest dobra, wiatr oczywiście spowalnia, ale nie niszczy fizycznie i psychicznie jak np. duże załamanie jakie było w 2017 na MRDP. Tam miało to duży wpływ na kobtuzje i wycofy. Termin lipcowy to mniejsza szansa na takie załamania, do tego bardzo krótkie noce. Ale też i większa szansa na upały, na razie jest ciepło, ale jeszcze w normie, temperatura nie przekracza 30 w cieniu, to też oznacza cieplejsze noce.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 26 Lip 2021, 19:56 »
Każda z osób, które tam gdzieś przy RAP się kręciły, skarżyła się na wiatr i duchotę. Chłodne noce póki co nie wynagradzają całodziennej jazdy w tak ciężkim, nieprzyjemnym powietrzu. Oczywiście jest to o wiele lepsze od tego, co było na MRDP '17, ale jest to dalekie od słowa "dobra". Zresztą sam jeździłem wczoraj po Bieszczadach, nie jest przyjemnie jeździć w takiej saunie.

Na szczęście nie sprawdziły się prognozy, bo dziś w okolicach Zakopanego miało rozpętać się piekło, a tymczasem popadało tylko chwilę (ale soczyście) nad ranem, w okolicy Krynicy.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2021, 20:10 »
Ja nie twierdzę przecież że to jest lajcik pogodowy. Ja jeździłem parę dni na północy kraju, tu było gorąco, ale sucho. Więc ten upał mnie specjalnie nie ruszył, było sporo lepiej niż parówka sprzed 2 tygodni, gdzie przy niższych temperaturach było sporo gorzej, a koszulka się lepila do ciała po godzinie. Może na poludniu kraju to wyglądało inaczej i była większa wilgotność, bo tak naprawdę to niszczy połączenie upału i wilgotności, nie sama temperatura.

Ale do czego piję - w lipcu mogło być sporo gorzej, mogło być i 34-36 w cieniu, jak bylo np. na NC4000, gdzie mi już krew z nosa szła z wysiłku na słońcu. Na razie lajciku nie ma, ale też i nie ma ekstremow ani w jedną (upał), ani w drugą stronę (deszcz i zimno). Szczególnie w tę drugą stronę w lipcu trudniej niż pod koniec sierpnia.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 26 Lip 2021, 20:12 »
Biorąc pod uwagę to, co pokazał ten lipiec: masz rację, mogło być o wiele gorzej i to w każdą stronę.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 26 Lip 2021, 20:15 »
4-person team: ta kategoria oznacza Wyścig w sztafecie złożonej z 4 kolarzy i nieograniczonego wsparcia (min. 2 osoby na auto). Zmiana
zawodnika w sztafecie może odbywać się na postoju lub w trakcie jazdy. Musi się to odbyć w taki sposób, aby każdy odcinek trasy był pokonany
przez jednego zawodnika. Zawodnicy mogą zmieniać się wielokrotnie, w dowolnej kolejności i w dowolnym punkcie trasy.

Dziękuję za wyjaśnienia. Tobie Kosma również :)

Teraz wszystko jasne. Aczkolwiek w takim wypadku, dla mnie jako organizatora są mylące te 4 trackery. Skoro tak faktycznie cały czas pedałuje tylko jedna osoba, powinien być jeden tracker. Przy zmianie zawodnika powinni go przekazywać i gotowe. Ot takie małe utrudnienie. A tak w sumie nie wiadomo w którym miejsu jest osoba, która  w dnaym momencie kręci kilometry. No i w klasyfikacji są jako 4 osoby. A też IMO powinna być jedna DRUŻYNA i było by to bardziej czytelne.

A co do pogody. Nigdy nie ma idealnej. Nie da się tego porównać. Dlatego każdy wyścig będzie inny i trudno o porównania. Jakieś porównania to można robić tylko i wyłącznie na tym samym wyścigu, po tej samej trasie i tej samej pogodzie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum