Autor Wątek: Race Around Poland  (Przeczytany 97472 razy)

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
Odp: Race Around Poland 2021
« 30 Mar 2020, 13:16 »
Trochę bez sensu. Acz rozumiem ze to oferta bardziej na zewnątrz...

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 30 Mar 2020, 13:26 »
Natomiast prawdziwe wyścigi ze wsparciem samochodu są koszmarnie drogie i własnie z tego powodu od paru lat widać wyraźnie ich zmierzch, wraz z rozkwitem wyścigów samowystarczalnych powoli odchodzą do lamusa. To było widać na tym Race Around Europe co Remek jechał w zeszłym roku, chyba 4 czy 5 osób pojechało, a w kategorii z wsparciem był sam jeden.

Nie da się nie zgodzić. Zobaczymy czy chwyci, bo jest to być może spóźniona inicjatywa i te wyścigi ze wsparciem z samochodu są martwe. Takie wsparcie, żeby dawało przewagę nad zawodnikami jadącymi samowystarczalnie to musi być dobrze zorganizowana impreza. Wsadzenie żony do samochodu nie odbije się raczej znacząco na wyniku. Ja rozumiem ta inicjatywę jako próbę wprowadzenia na nasz rynek tego typu imprezy. Co do plagiatu trasy, to w polsce dwutygodniowy wyścig można zrobić tylko jadąc kółko więc bym tak ostro na to nie patrzył. Przed MRDP (od 2000?) był rajd rowerowy dookoła Polski PTTK więc pomysł tego kółka nie jest jakis odkrywczy ;)

Ale RTP to jest inna sprawa. Tam na pierwszej edycji była po prostu słaba trasa, zdecydowanie za mało gór, do tego możliwość jazdy krajówkami (odwrót na Wrocław był najszybszy po DK94, gdzie jest duży ruch). Natomiast system jazdy wyścigu był od początku ten sam i na kolejnej edycji nic się nie zmieniło, bo to dobry i sprawdzony system na wyścigach bez wsparcia.

Może Remek także wniesie, tak jak Piko także nową jakość na nasze podwórko. Trochę świata zwiedził.

I jako, że mam duży sentyment do MRDP - to takiego zagrania nie bardzo rozumiem, bo nie ma się co oszukiwać, że MRDP to się raczej nie przysłuży, jak będą w odstępie kilku tygodni 2 imprezy na tej samej trasie.

No gest przyjaźni to to nie jest. Szkoda, że się nie współpracują, bo mogli by wspólnie zrobic coś ekstra. MRDP też jakoś dynamicznie nie ewoluuje a każdy wątek o nim pełen jest sugestii co można by było poprawić ;)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 30 Mar 2020, 13:32 »
No nie wiem co myśleć... Pierwsze odczucie? Plagiat MRDP. W dodatku debiut w tym samym roku, kiedy jedziemy całą pętlę. Więc na pewno w 2021 nie pojadę tego. Cennik kosmiczny! Chyba, że już teraz zrobię wpłatę, kiedy u bram stoi kryzys i nie wiem co będzie choćby za 3 miesiące. A co dopiero za ponad rok! Słuszna uwaga z tą prywatna tarczą antykryzysową...  ;)

"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 30 Mar 2020, 14:23 »
To wygląda tak jakby organizator bardzo nie lubił Daniela i organizowanego przez niego MRDP. Coś robionego "na złość". Może to kiedyś rozwinie się w wartościową alternatywę. W pierwszym roku raczej może skończyć się na wielkiej klapie i niskiej frekwencji. Nie wiem co miałoby się stać, żeby ludzie wybrali RAP w miejsce MRDP.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 30 Mar 2020, 15:10 »
Z pewnością jest to konkurencyjna impreza do MRDP.
Co złego zaś w konkurencji?
Osobiście uważam, że bardzo dobrze, że będzie jakaś konkurencja, monopol mnie razi.
Przypominam sobie gdy na wskutek przeciągających się działań Wigora w sprawie strojów i pojawił się pomysł by zrobić koszulki zastępcze, była krótkotrwała co prawda próba blokowania posiadaczy koszulek zastępczych w imprezie Wigora. Myślę że tego typu akcje nie będą możliwe w sytuacji powiększającej się konkurencji, stąd sprzyjającym okiem patrzę na poszerzanie rynku przez Remka.
Pomijam już to, że w warunkach konkurencji trzyletnie opóźnienie w produkcji strojów wydaje się być niemożliwe, a bardzo mi było przykro, że pozbawiony jestem możliwości lansu w strojach MRDP. Teraz co prawda zamówiłem, ale wiele z fejmu który spodziewałem się mieć za sprawą tego stroju prysło... ;D

« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2020, 16:13 Alois Lerche »

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 30 Mar 2020, 15:14 »
Fakt, tych lat nikt Ci nie odda  :roll: :icon_cool:

Noga coraz starsza... kto to będzie wyglądał w stroju z MRDP i czasu ostatniej edycji, jak następna za rogiem  :icon_mrgreen:

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Mar 2020, 15:36 »
Nie da się nie zgodzić. Zobaczymy czy chwyci, bo jest to być może spóźniona inicjatywa i te wyścigi ze wsparciem z samochodu są martwe. Takie wsparcie, żeby dawało przewagę nad zawodnikami jadącymi samowystarczalnie to musi być dobrze zorganizowana impreza. Wsadzenie żony do samochodu nie odbije się raczej znacząco na wyniku.
To wsadzenie żony czy kolegi do samochodu to jest właśnie formuła semi-supported, która też tutaj jest do wyboru. To wygląda tak, że spotykasz się co jakiś czas z samochodem. A pełne supported to że ten samochód jedzie za Tobą cały czas, a najczęściej są dwa samochody, żeby to miało sens i ekipa mogła odpocząć.
Ja rozumiem ta inicjatywę jako próbę wprowadzenia na nasz rynek tego typu imprezy.
W to nie wierzę zupełnie, już nawet na Zachodzie, gdzie są sporo zamożniejsi ludzie to jest duży wysiłek finansowy, u nas to będzie wyścig na 5 osób. Kto tak tak jeździ z Polaków oprócz Remka? Radek Rogóż jechał kilka wyścigów, ta sztafeta Janka i Bogusia na RAAM (ale tam im się koszta rozłożyły na dwie osoby), Kosma też w Niemczech jechał, ale krótszą imprezę - i tyle. Jest na BBT opcja kategorii Team, trochę osób jechało w zeszłej edycji, ale to jest zupełnie co innego, wyścig na góra 50h, a nie na 10 dni, to organizacyjnie niebo łatwiejsze i tańsze.

Co do plagiatu trasy, to w polsce dwutygodniowy wyścig można zrobić tylko jadąc kółko więc bym tak ostro na to nie patrzył. Przed MRDP (od 2000?) był rajd rowerowy dookoła Polski PTTK więc pomysł tego kółka nie jest jakis odkrywczy ;)
Sama trasa to jeszcze zrozumiałe, ale nie w zestawieniu z bardzo zbliżonym terminem. Nie da się nie zauważyć, że to jest ewidentna konkurencja dla MRDP. A dało się tego uniknąć, bo MRDP jest w formule 4-letniej
Może Remek także wniesie, tak jak Piko także nową jakość na nasze podwórko. Trochę świata zwiedził.

Ale tu nie widać za bardzo tej jakości, jak dla mnie to MRDP ma sporo lepszą formułę. Ma jakieś swoje bolączki, ale to jednak są drobiazgi, to czy stroje z imprezy będą czy nie nie zmienia faktu, że do jazdy i śledzenia to kapitalna impreza. Do samego wyścigu naprawdę nie potrzeba cudów, żeby był świetną imprezą. Trzeba tylko oryginalnego pomysłu i samo się kręci. I tu te 10 dni i trasa dookoła Polski - to jest samograj. Nadmierne komplikowanie sprawy, 10 różnych kategorii i dystansów w mojej ocenie przeszkadza, a nie pomaga imprezie, największe wyścigi są bardzo proste, najczęściej jest jedna, góra dwie kategoria i jeden dystans. A te duże ilości kategorii - to właśnie rozwiązanie z wyścigów ze wsparciem, gdzie są solo, sztafety 2-os, 4-os, 8-os i jeszcze parę innych. Pamiętam wypowiedź Janka Lipczyńskiego już po tej sztafecie w RAAM, jak ocenił, że prawdziwy RAAM to jednak tylko solo.

Też trasę MRDP ma lepszą, bo tu ten zjazd i powrót do Warszawy ją psuje, to są w sporej części nudne drogi, dodajesz 500km tylko po to, żeby start i meta były w Warszawie, bo tak wygodniej organizacyjnie. Finisz tak długiej imprezy pod latarnią na Rozewiu, na najbardziej na północ wysuniętym miejscu Polski - to jest jednak jakiś fajny symbol, a finisz z wjazdem do wielkiej aglomeracji to słabe rozwiązanie.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Mar 2020, 16:01 »
moja ocena przejazdu przez Trójmiasto (...)

W Warszawie, ul. Antoniewską to ja nawet samochodem omijam. Ciekawe jakie straty będą w sprzęcie i ludziach na tym kawałku przed metą ...

« 30 Mar 2020, 16:09 »
Ale tu nie widać za bardzo tej jakości, jak dla mnie to MRDP ma sporo lepszą formułę.
Mnie też zupełnie ta formuła nie ciągnie, osobiście jak bym miał jechać, to pojadę MRDP. Ale rozwój RAP będę obserwował z zainteresowaniem jako egzotykę. Jak Remek namówi na to swoich zawodników których prowadzi i ściągnie kilku nowych to zupełnej wtopy nie będzie.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Mar 2020, 16:17 »
Więcej kategorii - więcej medali do zgarnięcia. Tutaj będzie ośmiu zwycięzców, a można przecież jeszcze zrobić podział ze względu na płeć albo dodać kategorie wiekowe.
Chyba nie wyjdzie z tego coś bardzo prestiżowego, ale jest duża szansa, że kolarze zwykle jeżdżący etapówki się skuszą.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 30 Mar 2020, 16:27 »
Z tego co pamiętam do Remka były pretensje że powiedział że wygrał którąś imprezę bodajże GMRDP choć w opinii zgłaszających te pretensje było to nieuprawnione... W jego własnej imprezie takie pretensje chyba nie będą mieć miejsca. Możliwe, że widzi potencjał w produkowaniu zwycięzców i medalistów, choćby w celu pozyskiwania sponsorów... Nie widzę nic  w tym zdrożnego.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 31 Mar 2020, 10:03 »
Ten start w Warszawie ma o tyle zaletę, że to chyba najlepiej skomunikowane miejsce w Polsce, więc i dotarcie na start/metę najłatwiejsze. Również dla zawodników z zagranicy. Minus to na pewno przebijanie się przez takiego molocha. No chyba, że start o 5 rano, z wałów wiślanych, trasą Wisły 1200 - wtedy jest dobrze.

Tak pomyślałem, że gdyby impreza została zapowiedziana 2 lata temu i odbyła się w zeszłym roku, pewnie bym ją pojechał, bo nie chciałoby mi się czekać te 4 lata na całość MRDP. Te 4 lata oczekiwania to trochę sporo czasu, choć cały cykl 4xMRDP też ma swój urok.

PS. Ktoś zwrócił uwagę na to? Oferta obejmuje nawet przygotowanie...
https://racearoundpoland.pl/pl/oferta
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2020, 10:58 Johnny_n »
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

« 31 Mar 2020, 12:44 »
PS. Ktoś zwrócił uwagę na to? Oferta obejmuje nawet przygotowanie...
https://racearoundpoland.pl/pl/oferta
I to jest właśnie clue tej inicjatywy.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Mar 2020, 13:49 »
To jest po prostu reklama usług organizatora w tym zakresie  ;)
Przecież to już nie od dzisiaj takie usługi konsultacyjno-treningowe Remek oferuje. I pewnie liczy, że zorganizowanie wyścigu może zwiększyć liczbę chętnych. W sumie nic złego, zarabianie na swojej pasji to marzenie mnóstwa ludzi

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 31 Mar 2020, 20:50 »
Kolejny wyścig dla wyjadaczy - trasa identyczna co MRDP a mi się marzy żeby powstał w końcu wyścig Suwałki- Bogatynia;P tak Race fru Poland ale w drugą stronę co BBT:P
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum