Autor Wątek: Race Around Poland  (Przeczytany 97491 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Race Around Poland 2021
« 29 Lip 2021, 10:59 »
To jest dokładnie to o czym pisałem na samym starcie. Brałem w czymś takim udzał, nie jest łatwo :-) Ja poległem.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Lip 2021, 11:18 »
Nie chcę krakać, Adrian też podejrzanie długo siedzi na punkcie. Wedlug stravy, od około 1 w nocy. Po tempie z dwóch poprzednich dni widać, że płaci za jazdę ponad siły.
Edit: według stravy około 2. Ale to wciąż już sporo i z ciężkimi nogami to by już trzeba było kręcić, bo czas leci.

Rzeczywiście pachnie to wycofem, jest 11 a on dalej na punkcie. A odcinek na kolejny punkt jest bardzo wymagający, właściwie same góry, więc nawet jak ruszy teraz to żeby się w limicie wyrobić to będzie musiał jechać do rana. Vanicek też już nie wygląda, żeby na punkt w Szklarskiej wyrobił się w limicie.

Więc wygląda na to, że od jutra zostaną 3 osoby w wyścigu ;)
Ogólnie, mały pogrom na tym wyścigu :D Sytuacja jak na PatchRace pod koniec Maja :D
Szkoda tylko, że tyle DNF. Za dwa dni to już zostaną te 3 kropki i tyle z kibicowania.

Może nie aż taki pogrom, ale patrząc na to kto jest na liście startowej przewidywałem, że po górach to z 5 osób zostanie. Część ludzi po prostu nie zdawała sobie sprawy ze skali wyzwania, rozumowali, że jak na BBT mieli parę h poniżej 3x330km, to tutaj będzie to samo, tylko dłużej. A to tak nie działa, z czasem z BBT sporo powyżej 60h - to tu się zwyczajnie nie da rady. Przy czym górski odcinek RAP jest zauważalnie cięższy niż MRDP, IMO Remek tu zwyczajnie przesadził mocno z tymi górami.  To co jest na MRDP w zestawieniu z dystansem całości to jest wystarczająco trudne wyzwanie, kolejne dokładanie do pieca, wstawianie na siłę  dodatkowych górskich "pętelek" to już było przegięcie - i teraz dobrze to widać. Na RAP na górskim odcinku 1340km i 18 500m w pionie, a na MRDP 1150km i 15 000m w pionie.

Najmocniejsi jak Agata czy Woźniak jeszcze to wyrobią, ale nieco słabszych zawodników to już widać, że zmiażdżyło. I też swoją rolę gra tu układ trasy, o czym wcześniej pisałem. Jak po górach zostaje jeszcze ponad połowa trasy - to motywacja w czasie tego górskiego odcinka, gdy notujemy straty w kilometrach - drastycznie spada i łatwo o wycof. A przy układzie jak na MRDP, gdzie góry kończą się po ponad 2/3 trasy, a na początku można zrobić solidny zapas km - to więcej osób dojedzie, więcej osób powalczy o limit, zamiast się wycofać. Pod względem psychologiczno-motywacyjnym taki układ trasy jak na MRDP jest sporo lepszy. Dla najmocniejszych nie zrobi to różnicy, ale dla tych będących z limitem na styk - ta różnica już będzie odczuwalna.
« Ostatnia zmiana: 29 Lip 2021, 11:24 Wilk »

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 29 Lip 2021, 15:20 »
Nie chcę krakać, Adrian też podejrzanie długo siedzi na punkcie. Wedlug stravy, od około 1 w nocy. Po tempie z dwóch poprzednich dni widać, że płaci za jazdę ponad siły.
Edit: według stravy około 2. Ale to wciąż już sporo i z ciężkimi nogami to by już trzeba było kręcić, bo czas leci.
Niestety Adrian się rzeczywiście wycofał. Pozwolę sobie zacytować ze stravy:
"Pomimo wielu dolegliwości, małych i dużych bóli to jednak przez oba Achillesy muszę zrezygnować. Ból jest tak mocny i rwący że muszę schodzić. Tak czy inaczej kończę na PK5 na ok 1500km"
Tu jego ostatni wpis na stravie: https://www.strava.com/activities/5705027256
Tak jak pisałem, obawiałem się o jego kontuzje, bo wiedziałem o jego problemach z nimi. Być może też po prostu przeholował, bo w pewnym momencie jechał nawet szybciej niż Agata. No i w sumie też szkoda trochę wycofu po przejechaniu prawie połowy trasy...
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 29 Lip 2021, 19:08 »
"Marcin Karłowski
Spotkaliśmy go zaraz przed północą na McDonald's w Cieszynie. Najadł się, przespał się w naszym aucie technicznym, zatankował herbatę i ruszył w kierunku PK5 Staszica16 w Złotym Stoku.
Zadanie było ambitne, żeby zdążyć przed limitem czasu. Niestety po jakimś czasie było oczywistym, że tym razem zakończy swoją przygodę wynikiem z PK 7 (1185km)
Wielkie gratulacje, Marcinie! 1185km i 12000m przewyższenia."

Tekst z FB RAP. Ja tego nie rozumiem. Najpierw posty, że można jechać 15 min dziennie z kibicem, co jest dla mnie pierdołą. Bo się tylko zniecheca ludzi do kibicowania. A teraz nagle zawodnik co jedzie w kat. SOLO UNSUPPORTED śpi sobie w aucie technicznym organizatora :D

Wiem jedno. W takim wyścigu, z takim podejściem organizatora, wstyd było by mi jechać.

« 29 Lip 2021, 20:21 »
Ja myślę, że to było takie ludzkie pożegnanie zawodnika, który i tak był na wycofie ;-)
EDIT: teraz dostrzegłem, że pomoc była przed PK5 a wycof dopiero przy PK7. Trochę słabo.
« Ostatnia zmiana: 29 Lip 2021, 20:54 MaciekK »

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Lip 2021, 22:15 »
Cytując klasyka - jest prawda czasu, jest prawda ekranu  :P

Ale nie byłbym tu za surowy, też widziałbym w tym formę zwykłego ludzkiego odruchu organizatora. To już było widać na 2-3 punkty wcześniej, że nie ma szans by ci ludzie z końcówki dali tu radę, że to tylko kwestia czasu aż padną. A do tego był wypadek Miłkowskiego i może widząc na trasie jak zabiedzony jest ten zawodnik mu pomogli łamiąc regulamin, pomogli by za bardzo nie przegiął. Wobec zawodnika walczącego mocno w wyścigu raczej by czegoś takiego nie zrobili

EDIT: teraz dostrzegłem, że pomoc była przed PK5 a wycof dopiero przy PK7. Trochę słabo.

Nie, ten zawodnik nie dojechał do PK5, wycofał się krótko po tym śnie w samochodzie.

A teraz na monitoringu widać, że chyba wycofał się również Czech Vanisek, w Kudowie pojechał do granicy czeskiej, to już chyba za daleko od śladu, by to był zjazd na nocleg czy zakupy. A żeby być w limicie musiałby dojechać do Szklarskiej na jutro na godzinę 12, co raczej nie jest realne.

Jeśli to się potwierdzi - to w połowie maratonu zostanie trójka zawodników ;), Ciężko, bardzo ciężko o mobilizację w takiej sytuacji, tym bardziej, że zaczynają się nudniejsze tereny, dopiero na Mazurach wróci większy flow  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 29 Lip 2021, 22:21 »
w połowie maratonu zostanie trójka zawodników ;), Ciężko, bardzo ciężko o mobilizację w takiej sytuacji
Daj spokój, to idealna sprawa, wystarczy dojechać do mety i jest podium  ;D
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 29 Lip 2021, 22:25 »
Daj spokój, to idealna sprawa, wystarczy dojechać do mety i jest podium  :icon_mrgreen:

Tak napisałem Robertowi :icon_mrgreen:  Walczą teraz na podjeździe w Karpaczu, jakby meta była przy Wangu  ;-)

« 29 Lip 2021, 22:27 »
A to czytaliście u Adriana na FB:

,,To co mogę dodać od siebie to, że Remek z ekipą zorganizowali fenomenalna imprezę z wręcz kultowymi trasami. Z chęcią tu jeszcze zawitam ale może w innej kategorii, że wsparciem lub w sztafecie.
Dzięki wszystkim kibicom  (wiecie o kim piszę) niosłem się na Waszym dopingu. Dzięki żono za pomoc logistyczną i wsparcie mentalne. Bez Ciebie nie byłoby to możliwe.
Ze swojej strony cały wyścig uważam za udany. Popełniłem kilka błędów jak ustawienie pozycji na zbyt aero, spanie na przystanku czy słabe wytrenowanie mięśni core"

Nie wiem, śmiać się czy płakać?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 29 Lip 2021, 22:31 »
Tak napisałem Robertowi :icon_mrgreen:  Walczą teraz na podjeździe w Karpaczu, jakby meta była przy Wangu  ;-)
Może poszedł zakład o browara w Szklarskiej?  ;D
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 29 Lip 2021, 22:43 »

Ze swojej strony cały wyścig uważam za udany. Popełniłem kilka błędów jak ustawienie pozycji na zbyt aero, spanie na przystanku czy słabe wytrenowanie mięśni core"

Nie wiem, śmiać się czy płakać?

Popełnił wszystkie z możliwych :D Te najbardziej oczywiste dla osób, które porywają się na taki tystans bez uprzedniego treningu na krótszych. Wystarczyła by wyprawka na 4-5 dni w stylu jak na RAP i już by wiedział czego nie robić na wyścigu. Niestety, ludzie myślą że jak zrobią 500 km to już i 3600 km pojadą :D

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 29 Lip 2021, 22:43 »
Ja sobie popatrzyłem na zdjęcie Agaty i ... chyba ma odblokowany przedni hamulec  ;D
Pewnie to nie przeszkadza, góry się skończyły i do mety blisko Ha, ha
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

« 29 Lip 2021, 22:46 »

Popełnił wszystkie z możliwych :icon_biggrin: Te najbardziej oczywiste dla osób, które porywają się na taki dystans bez uprzedniego treningu na krótszych. Wystarczyła by wyprawka na 4-5 dni w stylu jak na RAP i już by wiedział czego nie robić na wyścigu. Niestety, ludzie myślą że jak zrobią 500 km to już i 3600 km pojadą :icon_biggrin:

Otóż to. Za dużo km, za szybko, chyba bez fittingu???!!!

« 29 Lip 2021, 22:46 »
A teraz na monitoringu widać, że chyba wycofał się również Czech Vanisek
Już u Remka w samochodzie.

« 29 Lip 2021, 22:54 »
Popełnił wszystkie z możliwych :D Te najbardziej oczywiste dla osób, które porywają się na taki tystans bez uprzedniego treningu na krótszych. Wystarczyła by wyprawka na 4-5 dni w stylu jak na RAP i już by wiedział czego nie robić na wyścigu. Niestety, ludzie myślą że jak zrobią 500 km to już i 3600 km pojadą :D
Ten RAP to trochę jak pierwsze edycje RTP. Trochę ludzi (większość stawki jak się okazuje), podpaliło się atrakcyjnym marketingiem a prawdą jest taka, że to wyrypa dla bardzo specyficznego odbiorcy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum