Autor Wątek: Race Around Poland  (Przeczytany 97503 razy)

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
Odp: Race Around Poland 2021
« 4 Sie 2021, 07:47 »
Robert W po RAP będzie również startował w MRDP? Dobrze widzę ?  :o

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 4 Sie 2021, 08:05 »
Napisałem wyraźnie, że jest to szacunek i opisałem zmienne jakie dzielą te imprezy.
A ja napisałem wyraźnie, żebyś miał nade mną litość, bo ten szacunek jest tak niedokładny, że na końcu trzeba by było napisać "+/- półtora dnia", żeby to zbliżyło się do czegoś rozsądnego ;D Po prostu: wprowadzasz ludzi w błąd, wypowiadając się w taki sposób (a część odbiorców jednak nie zna ultra na tyle i gotowa jest Ci uwierzyć).

I - proszę - koniec tematu.

Robert W po RAP będzie również startował w MRDP? Dobrze widzę ?
Tak, a do tego zapewne go ukończy w limicie  ;D
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Sie 2021, 09:09 »
Napisałem wyraźnie, że jest to szacunek i opisałem zmienne jakie dzielą te imprezy.
A ja napisałem wyraźnie, żebyś miał nade mną litość, bo ten szacunek jest tak niedokładny, że na końcu trzeba by było napisać "+/- półtora dnia", żeby to zbliżyło się do czegoś rozsądnego ;D Po prostu: wprowadzasz ludzi w błąd, wypowiadając się w taki sposób (a część odbiorców jednak nie zna ultra na tyle i gotowa jest Ci uwierzyć).

I - proszę - koniec tematu.

A niby dlaczego koniec tematu? Bo Ty tak napisałeś? Drugi raz usiłujesz zamknąć dyskusję protekcjonalnymi tekstami typu, by mieć nad Tobą litość, tekstami bez żadnej argumentacji. Po to jest ten wątek by wymieniać rozmaite spostrzeżenia, analizy i opinie i ja się nimi dzielę. Nie podobają Ci się moje spostrzeżenia - nie musisz ich czytać; chcesz skrytykować - to użyj argumentów, a nie protekcjonalnych tekstów o litości. Szacunek jest niedokładny, ale też nie aż w zakresie +/- półtora dnia, to już IMO gruba przesada przy tak zbliżonych trasach.

Innym ciekawym parametrem do analizy wyścigu może być też to jak zawodnicy rozłożyli siły na poszczególnych etapach wyścigu. Widać np. że Agata doskonale pojechała odcinek górski, tam wykuła całą przewagę, jadąc tam tempem zbliżonym nawet do mocnego zawodnika z pełnym wsparciem i utrzymała tę przewagę do samego końca. Ale widać też, że na ostatnim punkcie w górach w Szklarskiej miała 26h przewagi nad Jackiem Witeską i 26,5h nad Robertem Woźniakiem. Natomiast na mecie ta przewaga nad Witeską wyniosła 14,5h, a nad Woźniakiem 18,5h. Czyli obaj drugą, płaską część trasy pojechali szybciej od Agaty. Można przypuszczać, że jednak w drugiej części zapłaciła pewną cenę za zdecydowanie mniejszą ilość snu w pierwszej części trasy, bo tamta dwójka spała jednak sporo więcej. Szczególnie dobrze to było widać w przypadku Witeski, który spał z tej trójki najdłużej, ale i jechał sporo szybciej w drugiej części trasy.

To jest kluczowa dla długich wyścigów analiza - zależność pomiędzy czasem regeneracji i szybkością jazdy. Tu jest bardzo ciężko znaleźć owo optimum przy którym wynik będzie najlepszy. Bo jak zejdziemy za nisko z granicą snu - to odbije się to na czasie, podobnie jak i gdy będziemy spać za dużo to również czas będzie gorszy. I to jest prawdziwa sztuka by taką optymalną dla nas granicę być w stanie znaleźć, bo to czysto indywidualna sprawa, dla każdego inna.

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 4 Sie 2021, 09:12 »
Po prostu: wprowadzasz ludzi w błąd, wypowiadając się w taki sposób (a część odbiorców jednak nie zna ultra na tyle i gotowa jest Ci uwierzyć).

A dla mnie analizy Wilka są bardzo ciekawe i nie czuję się wprowadzony w błąd, choć należę do tej części odbiorców, która "nie zna ultra na tyle". Wiadomo, że jeden do jednego porównać się nie da, ale są elementy stałe: człowiek, rower, dystans, góry i przede wszystkim ekstremalny, morderczy wysiłek. Różnicą są punkty kontrolne gdzie Hipcia mogła coś zjeść i się zdrzemnąć, zamiast spać na przystankach, no i przepaki. Ale dobowy przelot przy tak długiej trasie, jest parametrem bardzo obiektywnym i można go przykładać do innych, podobnych ultramaratonów i szacować, podkreślam, szacować, jak by poszło w innych wyścigach.
PS. Onet przepisał artykuł z "Na szosie" i powielił te same stwierdzenia i określenia, które podyktował im Remek. Co jak co, ale marketingowo chłop jest niezły, ma kontakty  i umie zrobić medialny szum wokół swoich działań. A my tam swoje wiemy - Królowa jest jedna!
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 4 Sie 2021, 10:08 »
Gratulacje dla całej trójki, szczególnie dla Agaty. Wielki wysiłek, tym większy , że w zasadzie rywalizowała sama ze sobą a to IMO jest dodatkowym utrudnieniem.

Wilka analizy są bardzo cenne i trafne, na pewno nie wprowadzają nikogo w błąd. Biorąc pod uwagę jego doświadczenie można polegać na jego opinii. Aż szkoda, że Wilk jedzie MRDP bo zabraknie celnych spostrzeżeń i analiz podczas trwania wyścigu ;)

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 4 Sie 2021, 10:41 »
Szacunek i wielkie brawa dla Agaty. Nie mniejsze dla pozostałych uczestników.

Co do obliczeń Wilka - dla mnie są ciekawe i warte poczytania.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 4 Sie 2021, 10:51 »
A niby dlaczego koniec tematu? Bo Ty tak napisałeś? Drugi raz usiłujesz zamknąć dyskusję protekcjonalnymi tekstami typu, by mieć nad Tobą litość, tekstami bez żadnej argumentacji.
Michał, nie usiłuję zamknąć dyskusji. Dyskutuj sobie - byle nie ze mną. Innymi słowy, bo może musisz dostać to napisane bardzo wprost: ja kończę z Tobą dyskusję w tym temacie.

Można przypuszczać, że jednak w drugiej części zapłaciła pewną cenę za zdecydowanie mniejszą ilość snu w pierwszej części trasy, bo tamta dwójka spała jednak sporo więcej.
Na końcówkę wpłynął na pewno brak możliwości zanocowania w Ustce (rezerwacja "nie wypaliła"...) i w efekcie nocna jazda z drzemką na ławce i kolejny cały dzień, a potem półtora (chyba półtora, bo mi się już te dni zlewają) dnia jazdy w ulewie lub na mokro oraz pod wiatr (w zasadzie od Wiżajn aż do Warszawy cały czas był przeszkadzający wiatr, a to przy tak niskiej masie własnej jest bardzo mocnym "opóźniaczem").

A jeśli mowa o niskiej masie, to było też trudniej wykorzystać sprzyjający wiatr wzdłuż zachodniego wybrzeża.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 4 Sie 2021, 11:37 »
zabraknie celnych spostrzeżeń i analiz podczas trwania wyścigu
Jak to zabraknie??? Ja oczekuję analizy każdego mojego dnia. Najpóźniej do następnego poranka. Żebym mógł na bieżąco reagować. ;D

Marek

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 4 Sie 2021, 11:42 »
Swoją drogą, dzięki porze nocnej, kolega Jacek dostał powitanie pirotechniczne ;)

Offline Kobieta Hipcia

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 10.06.2014
« 4 Sie 2021, 14:30 »
Można przypuszczać, że jednak w drugiej części zapłaciła pewną cenę za zdecydowanie mniejszą ilość snu w pierwszej części trasy, bo tamta dwójka spała jednak sporo więcej. Szczególnie dobrze to było widać w przypadku Witeski, który spał z tej trójki najdłużej, ale i jechał sporo szybciej w drugiej części trasy.

To jest kluczowa dla długich wyścigów analiza - zależność pomiędzy czasem regeneracji i szybkością jazdy. Tu jest bardzo ciężko znaleźć owo optimum przy którym wynik będzie najlepszy. Bo jak zejdziemy za nisko z granicą snu - to odbije się to na czasie, podobnie jak i gdy będziemy spać za dużo to również czas będzie gorszy. I to jest prawdziwa sztuka by taką optymalną dla nas granicę być w stanie znaleźć, bo to czysto indywidualna sprawa, dla każdego inna.
Nie, brak snu nie miał tu wiele do gadania. Ostatnie 1900 km przejechałam z kontuzją, która uniemożliwiała mi praktycznie siedzenie na siodełku. Do tego na ostatnich 500-600 kilometrach spowolniły mnie ulewy i mocny wiatr - pod koniec czołowy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Sie 2021, 14:38 »

Ostatnie 1900 km przejechałam z kontuzją
Ostatnie 1900km... Mocne
Gratulacje!

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 4 Sie 2021, 14:53 »
Hipcia, przeogromne gratulacje. Pięknie pojechane :).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Sie 2021, 15:10 »
Michał, nie usiłuję zamknąć dyskusji. Dyskutuj sobie - byle nie ze mną. Innymi słowy, bo może musisz dostać to napisane bardzo wprost: ja kończę z Tobą dyskusję w tym temacie.
Przecież to Ty z moimi wypowiedziami zacząłeś dyskutować, nie ja z Twoimi  ;)

Na końcówkę wpłynął na pewno brak możliwości zanocowania w Ustce (rezerwacja "nie wypaliła"...) i w efekcie nocna jazda z drzemką na ławce i kolejny cały dzień, a potem półtora (chyba półtora, bo mi się już te dni zlewają) dnia jazdy w ulewie lub na mokro oraz pod wiatr (w zasadzie od Wiżajn aż do Warszawy cały czas był przeszkadzający wiatr, a to przy tak niskiej masie własnej jest bardzo mocnym "opóźniaczem").

Z tego co piszesz to wygląda, że pogoda sumarycznie była zbliżona do MRDP 2017, gdzie też było duże załamanie pogodowe, a i w górach też było daleko do optimum; dopiero w drugiej połowie wyścigu się poprawiło. Też termin sierpniowy to jednak średnio niższe temperatury, szczególnie w górach, do tego w chwili startu aż 1,5h krótszy dzień - co też ma swoje przełożenie na jazdę.

A jeśli mowa o niskiej masie, to było też trudniej wykorzystać sprzyjający wiatr wzdłuż zachodniego wybrzeża.

Niewątpliwie warunki fizyczne miały swoje przełożenie na jazdę, w górach leciutka Agata miała przewagę, na płaskim i pod wiatr zyskiwali mocniejsi fizycznie faceci. Ale porównując to też cały czas trzeba mieć na uwadze, że mówimy tu o rywalizacji kobiety z mężczyznami, że kobieta ma średnio te ok. 10% niższe osiągi. Choć przy Agacie łatwo o tym zapomnieć - bo to ona znacznie częściej dokłada facetom te 10% niż oni jej  ;)

Nie, brak snu nie miał tu wiele do gadania. Ostatnie 1900 km przejechałam z kontuzją, która uniemożliwiała mi praktycznie siedzenie na siodełku. Do tego na ostatnich 500-600 kilometrach spowolniły mnie ulewy i mocny wiatr - pod koniec czołowy.
To widać, że ten super-krem na tyłek od sponsora, który Remek tak lansuje to jednak zupełna bujda  :lol:

Tak coś właśnie mi to dziwnie wyglądało na Twoich zdjęciach z końcówki, bo sporo było ujęć, gdzie jechałaś mocno wyprostowana, na lemondce opierając dłonie, nie łokcie. U kobiet to pewnie nieco inaczej wygląda, ale generalnie problemy z siedzeniem takie i owakie to najbardziej typowa kontuzja dla wielodniowych wyścigów, ja np. oba MRDP od końca gór to jechałem z mocno skasowanym tyłkiem, szczególnie w 2013 to mi dawało ostro w palnik, każda delikatna zmiana pozycji to już był mocny ból. W 2017 aż tak skrajnie nie było, ale za to miałem kontuzję achillesa, która całkowicie uniemożliwiała mi wstawanie z siodełka, więc te bruki to była masakra. Nie wiem jak u Ciebie było, ale u mnie za każdym razem to tak wyglądało, że te problemy wywoływał po prostu długi górski odcinek, setki kilometrów, gdzie nachylenie drogi wgniata w siodełko. Do tego zaraz po górach dochodzi bardzo słaby nawierzchniowo odcinek, który sprawy nie polepsza. Tylko na MRDP po górach zostaje 900km, a tutaj 1800km; dlatego jak już tu wspominałem parę razy układ trasy MRDP uważam za sporo sensowniejszy.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 4 Sie 2021, 15:13 »
Przecież to Ty z moimi wypowiedziami zacząłeś dyskutować, nie ja z Twoimi
Poczułem jedynie potrzebę napisania publicznie, że moim zdaniem piszesz bzdury. Natomiast nie mam żadnej potrzeby dyskusji z Tobą o tym. ¯\_(ツ)_/¯

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Sie 2021, 15:41 »
Poczułem jedynie potrzebę napisania publicznie, że moim zdaniem piszesz bzdury.

I po co wstawiasz takie popisy? Niby nie czujesz tej potrzeby, a jednak po raz trzeci z rzędu wstawiasz złośliwe komentarze bez argumentów. Ja z Tobą rozmawiam spokojnie i rzeczowo, a Ty mi wstawiasz "merytoryczny" tekst "piszesz bzdury".

Mój komentarz nie był żadną bzdurą, był zwykłym szacunkiem, szacunkiem na swój sposób ciekawym. I jak każdy szacunek obarczony marginesem błędu, o czym wyraźnie napisałem. Imprezy są na tyle podobne, że porównania narzucają się same. IMO spokojnie można to porównywać, bo nie dzieli ich tak wiele jak powiedzmy MRDP i TCR. Tu jest podobny dystans, podobna liczba gór, a nieco większe liczby w RAP zmniejszające dystans dobowy wyrównują z kolei punkty wsparcia i przepaki, dające realne zyski na takiej trasie. Większą różnicę to myślę, ze robi pogoda i termin imprezy, wpływ tego na wynik to już jest bardzo trudny do oszacowania, ale IMO w żadnym razie to nie będzie tak, że różnice są rzędu 1,5 doby.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum