Autor Wątek: Race Around Poland  (Przeczytany 97628 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Race Around Poland 2021
« 15 Kwi 2020, 08:34 »
Ja obstawiam, że ktoś w miarę mocny się zgłosi, żeby wygrać  ;)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 15 Kwi 2020, 13:31 »
https://racearoundpoland.pl/start-list

No i Remek ma już 5 opłaconych zgłoszeń  ;)

Już jest 8

Bo się nikt nie rzuci ponieważ w 2021 jest MRDP. W porywach będzie z 15 osób. A na MRDP z 50-60 a może więcej. Moim zdaniem jest to najważniejsza impreza w następnym roku wiec powinna wystartować czołówka ultra. Po takim dystansie to nie dni sie odpoczywa ale tyg. Wiec wybór jest miedzy nową i imprezą kultową. Dla mnie wybór jest prosty. I wydaje mi się ze dużo osób tak uważa.

50-60 to było w poprzedniej edycji - biorąc pod uwagę jak ultra zyskuje na popularności, to spodziewalbym się co najmniej setki osób.

« 15 Kwi 2020, 14:01 »
https://racearoundpoland.pl/start-list
No i Remek ma już 5 opłaconych zgłoszeń  ;)
Już jest 8
Na razie w kategorii "supported" cisza. To semi supported to może się okazać dla gościa kotwicą ;)

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 15 Kwi 2020, 15:51 »
ale dzięki temu jest faworytem w semi :)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 15 Kwi 2020, 17:01 »
Taką supported w wersji biednej dla urozmaicenia to bym może chętnie spróbował,  nawet jako przetarcie przed ewentualnym MRDP.Czasami w tej samotności unsupported chciałoby się co jakiś czas zmienić ciuchy , klapnąć w dowolnym miejscu trasy na "luksusowym " dmuchanym materacu pod jakimś kocykiem , czy mieć bidony na życzenie ;) .Do tego rodzina by kawał kraju zwiedziła na szybko. Tylko dlaczego to taka różnica w cenie ... i tak niemałej w wersji nawet podstawowej ? Jakiś przebogaty pakiet dla supportu? Kultowa naklejka na szybę :lol: Why !!!!

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 15 Kwi 2020, 18:13 »
Napisałem 50-60 z powodów tego że nie wiadomo ile osób będzie chciało jechać 2 raz. Bo słyszałem głosy w zeszłym roku ze kilku zawodników drugi raz nie wystartują. Ale jak to często bywa jest możliwość zmiany  decyzji. A 80 osób na starcie jest możliwe. W 2017 było 60 wiec wzrost o 20 osób jest możliwy w 2021.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Pio_FCI

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 23.04.2012
« 25 Wrz 2020, 22:58 »
Hej,
mała ciekawostka.
Odwiedziłem dzisiaj targi Bike Expo w BB i akurat trafiłem na prelekcję Remka.
Rozmowę prowadził na żywo Adam Probosz znany m.in. z Eurosportu a sam Remek był na skype.
Słuchało może max 15 osób.
Rozmowa (30minut) miała dotyczyć ogólnie doświadczeń ultra w wykonaniu Remka.
Rozpoczął nawet od swojej przygody chyba 10 lat temu z BBT i polecił stronę 1008.pl
Później jednak mocno skręcono w reklamę i temat RAP2021 (taką też miał czapkę w kamerce).
Wyglądało to trochę tak, że Remek szuka jakichkolwiek uczestników-"klientów".
Wg mnie trochę się mieszał, bo mówił że to ma być 1 wyścig dookoła Polski, najtrudniejszy wyścig w PL w historii i specjalnie władowali każdy możliwy podjazd po drodze. Do tego wprowadził formułę samochodów, żeby ściągnąć najlepszych ultrasów na świecie do PL, którzy jeżdżą z asystą właśnie.
Nagle, żeby mocno nie zniechęcać to przyznał, że każdy może w nim wziąć udział i ma szanse, bo on sam jeszcze nie ma formy.
Testowo przejechał tylko 2 punkty kontrolne (600km) z całej trasy i dalej nie dał rady.
Bardzo lubię gościa ale dla mnie to było momentami przykre mając w głowie całą społeczność ultrasów nawet tutaj czy robotę Daniela.
Myślę, że to początek marketingu...jednak dobry produkt nie potrzebuje reklamy.
Forza INTER

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
« 25 Wrz 2020, 23:38 »
Takie głosy w sprawie wyścigu organizowanego przez Remka już wymienialiśmy podczas tegorocznego MPP.

Życzę Mu jak najlepiej, znając jego wkład w ultra.
Remek należy do kategorii trochę innych zawodników, i to ze udało mu się ogarnąć wtedy RAAM - było dużym osiągnięciem, niemożliwym bez wsparcia sponsorów.

Ciekawe jak uda się mu poprowadzić ten projekt. To prawda, ze chce stworzyć pełen produkt, myśląc o tym obozie przygotowawczym. Covid mu bardzo popsuł szyki. Ale wiadomo, wielu z nas chciałoby wraz z pasją kolarska pociągnąć jakiś biznes z tym związany.

Kibicuje Mu bardzo, myśląc o tym, że sam jest ojcem i stara się pogodzić pasje.

Choć te wyżej wymienione tematy- są niestety wyczuwalne na odległość- mimo, że de facto nic się jeszcze nie zaczęło.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2020, 12:22 »
Nagle, żeby mocno nie zniechęcać to przyznał, że każdy może w nim wziąć udział i ma szanse, bo on sam jeszcze nie ma formy.
Testowo przejechał tylko 2 punkty kontrolne (600km) z całej trasy i dalej nie dał rady.

Coś chyba pokręciłeś z tym wywiadem, bo przecież Remek niedawno przejechał ok. połowy tej trasy, z Warszawy do Szklarskiej Poręby, choć deczko skracając fragmentami.

A że projekt jest marketingowy to widać dość wyraźnie. Ale wątpię żeby to miało chwycić. Kolarstwo ze wsparciem wozów to już zdycha coraz bardziej, ogranicza się do kilku najbardziej renomowanych wyścigów, więc mała szansa, żeby zachodni zawodnicy do Polski walić zaczęli.

A z kolei jako wyścig samowystarczalny - jest w większej części skopiowany z dużo bardziej kultowego MRDP i próba podebrania części zawodników taką skopiowaną z pomysłu Daniela ofertą jest słaba. Ale przy tym poziomie wpisowego i przy marce jaką sobie w światku ultra wyrobił MRDP - to raczej na sukces frekwencyjny się nie zanosi, ci co będą chcieli jechać tego typu imprezę - to wybiorą oryginał, nie podróbkę, a przede wszystkim sportowa obsada MRDP będzie nieporównywalna. Organizacyjnym strzałem w kolano jest IMO pomysł rywalizacji z MRDP (czyli bardzo zbliżony termin), a jako, że MRDP jest co 4 lata, to dużo lepiej było coś takiego zaproponować w roku, gdy MRDP nie będzie.

« 9 Sty 2021, 14:14 »
A tymczasem Remkowi lista się zapełnia coraz mocniejszymi zawodnikami ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 9 Sty 2021, 15:38 »

Coś chyba pokręciłeś z tym wywiadem, bo przecież Remek niedawno przejechał ok. połowy tej trasy, z Warszawy do Szklarskiej Poręby, choć deczko skracając fragmentami.

A że projekt jest marketingowy to widać dość wyraźnie. Ale wątpię żeby to miało chwycić. Kolarstwo ze wsparciem wozów to już zdycha coraz bardziej, ogranicza się do kilku najbardziej renomowanych wyścigów, więc mała szansa, żeby zachodni zawodnicy do Polski walić zaczęli.

A z kolei jako wyścig samowystarczalny - jest w większej części skopiowany z dużo bardziej kultowego MRDP i próba podebrania części zawodników taką skopiowaną z pomysłu Daniela ofertą jest słaba. Ale przy tym poziomie wpisowego i przy marce jaką sobie w światku ultra wyrobił MRDP - to raczej na sukces frekwencyjny się nie zanosi, ci co będą chcieli jechać tego typu imprezę - to wybiorą oryginał, nie podróbkę, a przede wszystkim sportowa obsada MRDP będzie nieporównywalna. Organizacyjnym strzałem w kolano jest IMO pomysł rywalizacji z MRDP (czyli bardzo zbliżony termin), a jako, że MRDP jest co 4 lata, to dużo lepiej było coś takiego zaproponować w roku, gdy MRDP nie będzie.

Ja wcale nie widzę tego, że jest to kopia MRDP. To jest wyścig ze wsparciem, są punkty kontrolne ze spaniem, są przepaki, to jest zupełnie coś innego. Można lecieć zupełnie na lekko, mając tylko dętkę w zapasie. Każdy wyścig wokół naszego pięknego kraju jest skazany na takie porównania do MRDP jak twoje, ale moim zdaniem zupełnie nieuzasadnione.

Moim zdaniem spokojnie jest jeszcze w Polsce miejsce na wyścig wzdłuż granic w formule Gravel bez wsparcia. To bardzo popularna formuła, taka trochę przygodowa. I też zawsze będzie można powiedzieć, że to kopia MRDP w wersji Gravel, ale przecież to zupełnie inny wyścig był.

Mariobiker

• Gość
« 9 Sty 2021, 16:11 »
RAP to nie jest maraton (przynajmniej) na moją kieszeń  ;)
Do końca marca opłata wynosi 1073 zł przy 3554 km trasy.
Na MRDP trasa będzie liczyć około 3200 km nie znamy jeszcze wysokości wpisowego ale na pewno będzie dużo niższe.
I chyba najważniejsza sprawa to "otoczka" imprezy.
Mamy wybór i każdy znajdzie coś dla siebie  :D

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 9 Sty 2021, 17:13 »
RAP to nie jest maraton (przynajmniej) na moją kieszeń  ;)
Do końca marca opłata wynosi 1073 zł przy 3554 km trasy.
Na MRDP trasa będzie liczyć około 3200 km nie znamy jeszcze wysokości wpisowego ale na pewno będzie dużo niższe.
I chyba najważniejsza sprawa to "otoczka" imprezy.
Mamy wybór i każdy znajdzie coś dla siebie  :D

Tak, to jest zaporowa kwota i to jest moim zdaniem jedna z rzeczy słabo rozegrana. Bo w zasadzie jeśli nie planujesz startu rok wcześniej, kiedy jest połowa, to wysokość opłaty po prostu odstrasza.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Sty 2021, 20:40 »
Agata to już z miesiąc temu widziałem, ze się zapisała, może jej po prostu formuła ze wsparciem bardziej odpowiada, może termin, a może chce po prostu wygrać wyścig  :lol:. Bo z tych nazwisk co są to jest bez wątpienia głównym faworytem. To już ona by się musiała wypowiedzieć, dlaczego wybrała to zamiast MRDP.

Ja wcale nie widzę tego, że jest to kopia MRDP. To jest wyścig ze wsparciem, są punkty kontrolne ze spaniem, są przepaki, to jest zupełnie coś innego. Można lecieć zupełnie na lekko, mając tylko dętkę w zapasie. Każdy wyścig wokół naszego pięknego kraju jest skazany na takie porównania do MRDP jak twoje, ale moim zdaniem zupełnie nieuzasadnione.

Z regulaminu to wychodzi, że na tych punktach to wiele nie ma:
"Kilkanaście punktów kontrolnych z możliwością noclegu (dodatkowo płatne), wzięcia prysznica, skorzystania z podstawowych narzędzi, zakupu dętki, żeli, batonów, izotonika i innych suplementów"

To czym taki punkt się wielce różni od możliwości wykupienia kwatery? Jedynie tym, że masz pewność, że będzie dostępny nocleg no i ewentualnie sam prysznic jak się nie chce spać. Ale to Cię urządza tylko wtedy jak jedziesz tempem by na taki punkt się na noc załapać - a to na tak długiej trasie jest trudne do osiągnięcia; spora szansa, że albo dojedziesz za wcześnie, albo do kolejnego będzie za daleko. Tak więc wiele to te punkty tu nie zmieniają w porównaniu do opcji jakie masz na MRDP, do tego przy tym wpisowym ten zakres świadczeń deczko słaby, skoro na punktach za wszystko trzeba dodatkowo płacić. Też pytanie jak to będzie wyglądać w praktyce, bo był taki Piękny Zachód w wersji na 2000km, gdzie też miało być kilkanaście punktów, ale organizacja bardzo kulała. Choć tu obstawiam, że pod tym katem powinno być OK, bo Remek jest bardzo dobry organizacyjnie, tylko pytanie czy go to nie przerośnie, jak stawka będzie na 2 doby rozbita.

Do tego 3 przepaki na 900, 1800 i 2700, to już chyba więcej wnosi niż te punkty. No i trochę śmieszne jest nazywanie kategorii "unsupported", bo to nie jest ta formuła, bardziej coś pośredniego pomiędzy systemem z BBT a prawdziwym wyścigiem bez wsparcia.

A że kopia pomysłu - to oczywiste, dobre 80% trasy jest takie same. Znasz wyścig, który w ten sposób powiela trasę innej imprezy i który trudno nie uznać za plagiat?

Moim zdaniem spokojnie jest jeszcze w Polsce miejsce na wyścig wzdłuż granic w formule Gravel bez wsparcia. To bardzo popularna formuła, taka trochę przygodowa. I też zawsze będzie można powiedzieć, że to kopia MRDP w wersji Gravel, ale przecież to zupełnie inny wyścig był.

Popularne to są wyścigi w formule do tygodnia. A czy na 2-3tygodniowe będzie duże zainteresowanie - to wcale bym pewny nie był, to jest coś zupełnie innego.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 9 Sty 2021, 21:53 »
Narazi na 23 zawodników to ośmiu z Warszawy i okolic. Dla miejscowych dobra logistyka. Bo to Warszawa czyli trzy miliony ludzi wiec da sie znaleźne kilkunastu "szalonych" ultrasów.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum