Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20043 razy)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 2 Kwi 2020, 13:42 »
Nie ma czegoś takiego,  że jeden wypisze a drugi nie. Można jeździć a jeśli wypisze to policjant popelnia błąd!
W takim razie policjant popełni błąd, za który Ty zapłacisz.
Pisząc "Ty" mam na myśli kogokolwiek ukaranego mandatem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Kwi 2020, 13:44 »
https://www.gov.pl/web/koronawirus/kolejne-kroki

W informacjach na gov.pl z kolei nie ma wprost zakazu. Pewnie wszystko zależy od interpretacji. Jeden policjant wypisze mandat, drugi nie.

Ale to są tylko informacje, zapis prawa na podstawie którego są przedstawione to wrzuciłem z Monitora Polskiego, w którym całe polskie prawo jest publikowane. To jest obowiązujące w Polsce prawo, a nie to co jest na stronie gov.pl.

Nie ma czegoś takiego,  że jeden wypisze a drugi nie. Można jeździć a jeśli wypisze to policjant popelnia błąd!

W teorii nie ma, w praktyce jest, bo to Ty się musisz bujać z mandatem, nie policjant, Ty musisz wykazać swoją niewinność, bo on sam się do pomyłki nie przyzna.

Ale w tym przypadku - po prostu policja ma podstawę prawną do wystawiania takich mandatów i trzeba sobie zdawać z tego sprawę. Sensowne to prawo czy nie - to temat na zupełnie inną rozmowę. Dla mnie głupi przepis, ale niestety obowiązuje, więc naginając go trzeba się liczyć z tym, że można za to nieźle beknąć.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 2 Kwi 2020, 14:11 »
Tylko, że ten przepis nie zaistniał od 01.04, a był już wprowadzony 20.03.
I nie było żadnych kar, czy też prób karania za jazdę rekreacyjną na rowerze czy też bieganie rekreacyjne - cokolwiek by to nie znaczyło - przed 01.04.

Jeździłem wczoraj, trochę po lasach, trochę po asfalcie. Trasa Piaseczno - lasy Chojnowskie - Obory - Konstancin - lasy Chojnowskie - Piaseczno. W Żabieńcu minął mnie radiowóz - bez interwencji. Ubrany byłem standardowo w lajkry.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 2 Kwi 2020, 14:12 »
Nie ma zakazu w rozporządzeniu nr 566, tym, które ogłoszone zostało 31.03. (przepis generalnie jest tej samej treści, co był, jak to zauważył już RODDOS). Nie zmieniła się interpretacja zawarta na stronie rządowej (w pytaniach i odpowiedziach dalej jest ta treść o dopuszczeniu solowej lub w parach, z zachowaniem odległości aktywności fizycznej).

Dziś znowu spotkałem policję. Właściwie to dojechałem do nich, akurat stali tak, że nie było jak nigdzie skręcić (nie powiem, adrenalina skoczyła lekko). Ale uznałem, że nie ma co panikować, sam się zatrzymałem i pogadaliśmy sobie o znalezionych wczoraj przeze mnie śmieciach. O tym i tylko o tym. Innych kwestii nie było.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Kwi 2020, 14:18 »
Tylko, że ten przepis nie zaistniał od 01.04, a był już wprowadzony 20.03.
I nie było żadnych kar, czy też prób karania za jazdę rekreacyjną na rowerze czy też bieganie rekreacyjne - cokolwiek by to nie znaczyło - przed 01.04.

Tak to prawda, było o tym pisane w równoległym wątku. Już wtedy obowiązywał, ale wygląda, że od 1 kwietnia po wejściu nowych obostrzeń znacznie zaostrzyło się również podejście policji w tym kierunku.

Nie ma zakazu w rozporządzeniu nr 566, tym, które ogłoszone zostało 31.03. (przepis generalnie jest tej samej treści, co był, jak to zauważył już RODDOS). Nie zmieniła się interpretacja zawarta na stronie rządowej (w pytaniach i odpowiedziach dalej jest ta treść o dopuszczeniu solowej lub w parach, z zachowaniem odległości aktywności fizycznej).

Ale na jakiej podstawie uznajesz, że nie ma takiego zakazu? Ten przepis co go wrzuciłem wymienia szczegółowo przypadki kiedy możesz wychodzić z domu i jazdy rekreacyjnej tam nie ma.

Nie chodzi w tej rozmowie o to, żeby stwierdzić czy to sensowny przepis (bo raczej niewielu go za taki uzna), tylko jakie są realia w kontaktach policja - rowerzysta. I jak sie ewentualnie mozna bronić w razie problemów

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 2 Kwi 2020, 14:22 »
Koleżanka z pracy powiedziała, że jej koleżanka 1 kwietnia dostała 5000 mandatu za bieganie ścieżką wzdłuż szosy i podobno nie jest to prima aprilis.  ;(

Normalnie nie wierzę, jak nie zobaczę na własne oczy i nie dotknę tego papierka i mandatu to nie uwierzę.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 2 Kwi 2020, 14:26 »
W okresie od dnia 1 kwietnia 2020 r. do dnia 11 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem przemieszczania się danej osoby w celu:
(...)
4) sprawowania lub uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych.

Czyli wolno jechać rowerem do pracy, ale już nie rekreacyjnie.

Mnie zaciekawił pkt 4. Czy mogę jechać do kościoła? Są różne kościoły - niektóre mają pojedyncze siedziby nawet w dużych miastach i trzeba przejechać kawał drogi aby tam dotrzeć. Inna sprawa, że nawet w ramach KK są różnorakie zakony - wielu ludzi np. chodzi na msze św. tylko do Dominikanów (chyba tylko dwa kościoły w W-wie - też trzeba dojechać np. na Ursynów), itp. Nie musi być przecież akurat mszy w kościele, ktoś może jechać pomodlić się w dowolnie wybranym kościele, w dowolnym czasie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Kwi 2020, 14:32 »
Mnie zaciekawił pkt 4. Czy mogę jechać do kościoła? Są różne kościoły - niektóre mają pojedyncze siedziby nawet w dużych miastach i trzeba przejechać kawał drogi aby tam dotrzeć. Inna sprawa, że nawet w ramach KK są różnorakie zakony - wielu ludzi np. chodzi na msze św. tylko do Dominikanów (chyba tylko dwa kościoły w W-wie - też trzeba dojechać np. na Ursynów), itp. Nie musi być przecież akurat mszy w kościele, ktoś może jechać pomodlić się w dowolnie wybranym kościele, w dowolnym czasie.

No ale myślisz, że policja łyknie taki kit, że jedziesz szosówką w lajkrze do kościoła w Górze Kalwarii? Albo że biegniesz do dominikanów? :lol: Nie przejdzie takie tłumaczenie czy na policji czy w sądzie, jak się będą chcieli przyczepić to takie coś nas nie wybroni, to już dużo sensowniejsze jest powoływanie się na "zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego". Na siłę to jazdę rekreacyjną na rowerze można pod to podciągać, ale to znowu kwestia interpretacji przepisu, czyli zależysz od widzimisię policjanta.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 2 Kwi 2020, 14:35 »
1:20 żadnej policji, mijałem innych rowerzystów

« 2 Kwi 2020, 14:41 »
Tak to prawda, było o tym pisane w równoległym wątku. Już wtedy obowiązywał, ale wygląda, że od 1 kwietnia po wejściu nowych obostrzeń znacznie zaostrzyło się również podejście policji w tym kierunku.

Obowiązywał, jedyne co się zmieniło to rządowa interpretacja tego paragrafu. W okresie 20/03-31/03 rządowe strony jasno stwierdzały, że można rekreacyjnie uprawiać sport. Po 01.04 (bez żadnych zmian w tym paragrafie) nagle interpretacja tego samego przepisu zmieniła się diametralnie i zabroniono rekreacji jako takiej. Tak więc zmieniła się interpretacja, a nie sam przepis. Pytanie czy tę interpretacje można sobie dowolnie zmieniać.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Kwi 2020, 14:50 »
Tak więc zmieniła się interpretacja, a nie sam przepis. Pytanie czy tę interpretacje można sobie dowolnie zmieniać.

Jak widać można, zobacz, jak się zmieniła interpretacja na stronie gov.pl
Tu masz FAQ dotyczące starej wersji ograniczeń, na podstawie rozporządzenia z 24 marca:
https://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi
I masz m.in.
Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin)."

A tu jest FAQ dotyczącej nowej wersji ograniczeń z 31 marca https://www.gov.pl/web/koronawirus/kolejne-kroki

I tam już nie ma takiej interpretacji, mimo, że sam przepis w tym zakresie się nie zmienił. Masz za to dużo ostrzej brzmiący akapit
Czy mogę wyjść na spacer?
Aktywność na zewnątrz powinna być ograniczona do minimum. Traktujmy możliwość wyjścia na zewnątrz jako niezbędny środek higieny. Wychodźmy się przewietrzyć wtedy, gdy naprawdę tego potrzebujemy.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 2 Kwi 2020, 14:57 »
Nie do końca. Poprzednia interpretacja mówiła o realizacji celów sportowych i je akceptowała. Obecna dotyczy "wyjść na spacery". Pod to raczej nie można podciągnąć rowerowania. Nowe interpretacje nie odnoszą się stricte do tej kwestii. A więc dalej pozostaje dziura interpretacyjna. Czy stosować stare zalecenia skoro nowych nie ma?

« 2 Kwi 2020, 15:07 »
Jest jeszcze coś takiego:
Czy mogę iść na spacer do lasu lub jechać tam rowerem, skoro parki są zamknięte?
Należy unikać miejsc, gdzie gromadzą się ludzie i nie narażać się na ryzyko zachorowania. Ostatnie doświadczenia pokazują, że lasy to niestety miejsca, w których dochodzi do gromadzenia się wielu osób, a tym samym zwiększenia szans na zakażenie.

Czy mogę iść/jechać na spacer do lasu - mogę, chyba że będzie tam dużo ludzi:-)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Kwi 2020, 15:12 »
Koleżanka z pracy powiedziała, że jej koleżanka 1 kwietnia dostała 5000 mandatu za bieganie ścieżką wzdłuż szosy i podobno nie jest to prima aprilis.  ;(
,

Tak już tu było wykazane mandat może być max 500. 5000 i więcej mozna dostać od Sanepidu.

Czekajmy cierpliwie na to jak ukarają jednego z nas. Oby to było długie i bezowocne czekanie
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 2 Kwi 2020, 15:22 »
Jest jeszcze coś takiego:
Czy mogę iść na spacer do lasu lub jechać tam rowerem, skoro parki są zamknięte?
Należy unikać miejsc, gdzie gromadzą się ludzie i nie narażać się na ryzyko zachorowania. Ostatnie doświadczenia pokazują, że lasy to niestety miejsca, w których dochodzi do gromadzenia się wielu osób, a tym samym zwiększenia szans na zakażenie.

Czy mogę iść/jechać na spacer do lasu - mogę, chyba że będzie tam dużo ludzi:-)

To wszystko chyba pisze ktoś, komu naprawdę brakuje wyobraźni lub umiejętności czytania ze zrozumieniem własnych słów. Przecież to ani nie zabrania, ani nie dopuszcza wyjścia do lasu :/

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum