Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20027 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 5 Kwi 2020, 17:03 »
Przecież do pracy wolno Ci legalnie jechać rowerem, więc w czym problem?

Psy srają na chodnik, ale firma sprzątająca ma dojazdy i kwarantannę, więc gówno leży

Widzę, ze cierpisz mocno, więc spieszę więc ze wsparciem duchowym. Pomyśl, że kosmonauci ze wszystkich misji Apollo zostawili swoje gówna na Księżycu i do dzisiaj tam leżą, bo przez 50 lat żadna firma sprzątająca się tym nie zajęła, tak więc nie masz co tak narzekać :lol:

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Kwi 2020, 17:14 »
No  i dzięki temu pojadę dookoła do pracy, 25 km zamiast 7.

To jest chyba powód do radości. Ja codziennie jeżdżę do pracy znacznie dłuższą trasą, niż najkrótsza. Przede wszystkim dla przyjemności jazdy i bycia w ruchu, naturalnego odpoczynku i odstresowania oraz ... wypalenia nadmiaru kalorii.

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
« 5 Kwi 2020, 17:23 »
Poznań, około południa z dziecmi w przyczepce po mieście ścieżkami rowerowymi można było przejechać bez reakcji policji, mijałem sztuk 4. Natomiast z użytku ekologicznego Olszak zostaliśmy kultularnie wyproszeni przez parlolujacych okolice policjantów.

Offline PABLO

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 5 Kwi 2020, 17:26 »
Szkoda że S.Bareja nie żyje , bo by może nowy film nakręcił .
kolarz wybitny

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Kwi 2020, 17:41 »
Ale legalna trasa prowadzi przez lasy (zakaz) i parki miejskie (zakaz). Nie rozumiesz, że zakaz wstępu do lasów jest totalny, także dla myśliwych? Który przepis łamać, jechać rowerem po jezdni mimo drogi rowerowej i mimo znaku zakaz jazdy rowerów, czy przez las drogą rowerową przenosząc rower przez korono-taśmy? Czy dookoła nadkładając kilkaset procent trasy de lege artis.

Jak nie potrafisz tak zaplanować trasy, żeby 25km nie nadrobić - to daj mi te dane startu i mety i Ci zaplanuję trasę ;). Bo nie chce mi się wierzyć, żeby w Poznaniu się nie dało zrobić trasy bez konieczności tak wielkich objazdów.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Kwi 2020, 17:43 »
wajrak-zamkniecie-lasow-to-bezprawny-zamach-na-wolnosci-obywatelskie

Nie wrzucaj artykułów z płatnych serwisów, których nie da się przeczytać. Bo w tej części co ją widzę to jest zero argumentów za tezą o bezprawności.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Kwi 2020, 17:58 »
szosa, nielegalna, bo obok niej jest droga rowerowa, ta z taśmami

Skoro tak lubisz przestrzegać niekonstytucyjnych pomysłów, to może przesiadka na:

« 5 Kwi 2020, 18:12 »
Ok, skoro dajesz darmo wezmę.

Gdzieś kiedyś czytałem, że 100k masz budżet na auto, więc no...  :icon_twisted:
Tylko muszę gdzieś luźne nadwozie zdobyć.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 5 Kwi 2020, 18:18 »
Tu masz lepszy:

Dla solisty.
Sam plastik, radar się tego nie ima.
Przemkniesz jak strzała, nawet patrol Cię nie dogoni.

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
« 5 Kwi 2020, 18:45 »
Przed chwilą wróciłem. Nad Zalewem Zemborzyckim stał radiowóz przy wjeździe na DDR i policjanci informowali, że DDR jest zamknięta. Po za tym cisza i spokój, rowerzystów i biegaczy bardzo mało, kilka osób spacerujących.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 5 Kwi 2020, 18:58 »
No... Deutsche Demokratische Republik to tak już w 1990 zamknięte zostały. Nie wiem czemu się teraz obudzili i o tym informują :wink:

« 5 Kwi 2020, 19:09 »
Gdzieś ... lege artis w dupie masz. Legalnie ma być, nie kantem.

Dla legalności ja jeszcze jestem w trybie oczekującym na wprowadzenie czegokolwiek więc wciąż vacatio legis.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Kwi 2020, 19:16 »
Tak czytam że ludzie mandaty za jeżdżenie rowerem dostają, ale na stronie rządowej (na ten moment) jak byk stoi:

Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Czy mogę biegać?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

https://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi

Sam dziś zrobiłem rundkę, mijały mnie 3 różne radiowozy, nikt się nie doczepił.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline PABLO

« 5 Kwi 2020, 19:23 »
Powoływałem się dzisiaj na to podczas pierwszej kontroli. Bardziej z ciekawości, niż z potrzeby chwili. Funkcjonariusz to olał. Wymienił regułkę kiedy można (każdy następny zatrzymujący mnie patrol miał tę samą regułkę) i nie było dyskusji. W razie chęci ukarania mandatem, bym nie  przyjął, w sądzie jest szansa przynajmniej na przedstawienie swojego stanowiska i można wnieść o pisemne uzasadnienie w celu uruchomienia dalszej drogi odwoławczej.

Oczywiście żaden z funkcjonariuszy z napotkanych dzisiaj przeze mnie licznych patroli nie miał maseczki ani rękawiczek. Mnie to bez różnicy, ale dla kogoś innego może by to miało znaczenie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum