Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20028 razy)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 5 Kwi 2020, 20:23 »
Tu masz lepszy:

Ja już dzisiaj zostałem rozpoznany przez potrol po rowerze.

Powoływałem się dzisiaj na to podczas pierwszej kontroli. Bardziej z ciekawości, niż z potrzeby chwili. Funkcjonariusz to olał. Wymienił regułkę kiedy można (każdy następny zatrzymujący mnie patrol miał tę samą regułkę) i nie było dyskusji. W razie chęci ukarania mandatem, bym nie  przyjął, w sądzie jest szansa przynajmniej na przedstawienie swojego stanowiska i można wnieść o pisemne uzasadnienie w celu uruchomienia dalszej drogi odwoławczej.

Oczywiście żaden z funkcjonariuszy z napotkanych dzisiaj przeze mnie licznych patroli nie miał maseczki ani rękawiczek. Mnie to bez różnicy, ale dla kogoś innego może by to miało znaczenie.

Nie zadawałem pytań.  Wyraziłem skruchę i powróciłem prawie najkrótszą drogą do domu.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 5 Kwi 2020, 20:32 »
W razie chęci ukarania mandatem, bym nie  przyjął, w sądzie jest szansa przynajmniej na przedstawienie swojego stanowiska (...)

W internecie piszą, że nie jest to mandat karny, lecz administracyjny. Nie można go nie przyjąć a sprawa nie trafi do sądu. Trzeba natychmiast zapłacić lub przyjdzie komornik, dopiero potem można złożyć odwołanie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Kwi 2020, 20:34 »
W internecie piszą, że nie jest to mandat karny, lecz administracyjny.
W internecie dużo piszą. Wolałby relację kogoś, kto takie coś dostał i nie był na kwarantannie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 5 Kwi 2020, 20:37 »
W razie chęci ukarania mandatem, bym nie  przyjął, w sądzie jest szansa przynajmniej na przedstawienie swojego stanowiska (...)

W internecie piszą, że nie jest to mandat karny, lecz administracyjny. Nie można go nie przyjąć a sprawa nie trafi do sądu. Trzeba natychmiast zapłacić lub przyjdzie komornik, dopiero potem można złożyć odwołanie.

Mylisz pojęcia. Policja wystawia zwykły mandat karny do 500 zeta. Może dodatkowo skierować sprawę do sanepidu i oni mogą wlepić karę administracyjną od 5-30.000. Na to jednak specjalnie zaslużyć np. łamiąc kwarantannę.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Kwi 2020, 20:39 »
Dzisiaj się podzieliliśmy zasobami. Ja zabrałem młodszą córkę na rower. Nieletnia, więc realizowaliśmy konieczność życiową przewietrzenia się, a starsza córka wyprowadziła futro na spacer na pola. Ogólnie głucho i pusto. Mało ludzi nawet nad wodą nie było rybołowów, którzy normalnie tam licznie siedzą. Widać łowienie ryb nie jest niezbędną potrzebą.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 5 Kwi 2020, 21:19 »
Łowienie ryb też zabronione. Przynajmniej tak gdzieś wyczytałem, ale nie zagłębiałem się.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Kwi 2020, 21:36 »
Łowienie ryb jako takie nie jest zabronione, po prostu podobnie jak jazda na rowerze czy bieganie podchodzi pod nakaz pozostania w domu bez wyraźniej potrzeby.

Mariobiker

• Gość
« 5 Kwi 2020, 21:43 »
Łowienie ryb też zabronione. Przynajmniej tak gdzieś wyczytałem, ale nie zagłębiałem się.

Nie wiem jak jest gdzie indziej ale w moich okolicach policja odsyła wędkarzy do domu.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 5 Kwi 2020, 21:44 »
A jako źródło pożywienia? Jak się zapasy skończą i kasa a karta wędkarska wciąż ważna? To chyba uzasadniona potrzeba życiowa. ;)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 5 Kwi 2020, 21:59 »
No to w moich okolicach spokojnie - na razie nikt mnie nie spisał, nie zawracał, nie pouczał, mandatu nie wypisywał. Fakt, że wybieram raczej lokalne drogi, ale wojewódzkie też się zdarzają (a nawet kilkusetmetrowy krajówką). Dziś rano zauważyłem tylko jeden patrol, oni mnie chyba też (ale nie jestem pewien, czy w ogóle się mną przejęli). W razie czego miałem przygotowane usprawiedliwienie, że do paczkomatu jechałem - naprawdę! A że w jedną stronę wyszło kilkadziesiąt kilometrów, a w drugą siedem, no to nie wiem, tak wyszło... ;)
Poza tym minąłem chyba jednego rowerzystę (ale takiego zwyczajnego, wiejskiego :)).

Gorzej z tym wstępem do lasu, u nas to mały sens ma, bo ludzi niewiele, pewnie też na straż leśną małe prawdopodobieństwo się naciąć. Ale to akurat po części rozumiem, bo słyszałem, co się działo w popularnych miejscach piknikowo-spacerowych, chociaż z pewnością dałoby się to jakoś inaczej ogarnąć. Ale kto teraz tam będzie sobie głowę zawracał, jak można prosty zakaz pierdyknąć i po sprawie (no, prawie). Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Kwi 2020, 22:13 »
Może będą rżnąć lasy dla ratowania budżetu? :-)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 5 Kwi 2020, 22:23 »
Ok dwa tygodnie temu jeździłem po lasach niedaleko od domu. Mnóstwo drzew wyciętych. Leżały przy drodze i czekały na transport.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Kwi 2020, 22:25 »
Już rżną.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 5 Kwi 2020, 22:28 »
Niedługo zniknie zakaz wchodzenia do lasów, bo lasów nie będzie.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Kwi 2020, 22:53 »
To bez różnicy. Wchodzić nie wolno na "teren lasu". Czy tam rosną drzewa, czy jest poręba - bez różnicy.

Zakaz nie dotyczy przecież lasu w sensie zadrzewionego terenu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum