Tak poczytałem i wydaje mi się, że cały ten zakaz wstępu do lasu jest bezprawny. /.../
Pogrubiłem odpowiedni ustęp - są zatem trzy przypadki ogłoszenia możliwości zakazu wstępu do lasu. Ustne (albo i nie) polecenie premiera lub kogokolwiek innego nie podpada pod żaden z tych przypadków.Dodatkowo, nadleśniczy ma obowiązek ustawienia znaków zakazu wstępu (notabene, ten obowiązek nie jest wykonywany także w przypadku okresowych zakazów wstępu ze względu na zagrożenie pożarowe).
art. 11 ust. 2 ustawy z 2 marca 2020Prezes Rady Ministrów, na wniosek wojewody, po poinformowaniu ministra właściwego do spraw gospodarki może, w związku z przeciwdziałaniem COVID-19, wydawać polecenia obowiązujące inne, niż wymienione w ust. 1, osoby prawne i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej oraz przedsiębiorców. Polecenia są wydawane w drodze decyzji administracyjnej, podlegają one natychmiastowemu wykonaniu z chwilą ich doręczenia lub ogłoszenia oraz nie wymagają uzasadnienia.
No i proszę - rzucili potężne siły na plaże w ... Stilo i Lubiatowie, gdzie nawet latem są pustki. Życzę szczerze tym co kontrolują, aby pozarażali się i swoje rodziny.https://www.nadmorski24.pl/aktualnosci/44217-wejherowo-policyjne-druczki-poszly-w-ruch-sypia-sie-kolejne-mandaty
W dalszym ciągu przypominamy o zasadach, jakimi w trosce o zdrowie powinni się wszyscy kierować. Przez urządzenia głośnomówiące ciągle podawane są komunikaty o pozostaniu w domu i wychodzeniu na zewnątrz tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Wśród osób ukaranych mandatem była kobieta, która wybrała się do parku w Redzie, aby się poopalać. Inny mężczyzna, sądząc, że może wyjść na chwilę, aby wyprowadzić psa, poszedł do parku na spacer, także został ukarany.
CytujWśród osób ukaranych mandatem była kobieta, która wybrała się do parku w Redzie, aby się poopalać. Inny mężczyzna, sądząc, że może wyjść na chwilę, aby wyprowadzić psa, poszedł do parku na spacer, także został ukarany.Prawo i sprawiedliwość po prostu.
Policja się sama pozaraża i może jej zabraknąć do poważnych celów.
Akurat zakaz z powodu suszy będzie miał sens.
Życzę szczerze tym co kontrolują, aby pozarażali się i swoje rodziny.
Cytat: podjazdy w 6 Kwi 2020, 16:07Życzę szczerze tym co kontrolują, aby pozarażali się i swoje rodziny.Ale czemu tak skromnie? Nie lepiej na cmentarz z nimi od razu?