Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20034 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 6 Kwi 2020, 12:47 »
Tak poczytałem i wydaje mi się, że cały ten zakaz wstępu do lasu jest bezprawny. /.../

Nic nowego - jakie to ma znaczenie?

W lesie mieszkam. Lasem dojazd/powrót dla niemieszkańców wioski do/z tej zawsze jest wzbroniony. Od czasu zakazu - i dla mieszkańców. Z tego względu kiedy do/z miasta mam (sprawnie) rowerem dojechać, wrócić - muszę krajówką.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Kwi 2020, 13:01 »
Pogrubiłem odpowiedni ustęp - są zatem trzy przypadki ogłoszenia możliwości zakazu wstępu do lasu. Ustne (albo i nie) polecenie premiera lub kogokolwiek innego nie podpada pod żaden z tych przypadków.
Dodatkowo, nadleśniczy ma obowiązek ustawienia znaków zakazu wstępu (notabene, ten obowiązek nie jest wykonywany także w przypadku okresowych zakazów wstępu ze względu na zagrożenie pożarowe).

Podstawą prawną tego zakazu nie jest ustawa o lasach, a ustawa o walce z epidemią koronawirusa, a ona daje takie uprawnienia:
art. 11 ust. 2 ustawy z 2 marca 2020
Prezes Rady Ministrów, na wniosek wojewody, po poinformowaniu ministra właściwego do spraw gospodarki może, w związku z przeciwdziałaniem COVID-19, wydawać polecenia obowiązujące inne, niż wymienione w ust. 1, osoby prawne i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej oraz przedsiębiorców. Polecenia są wydawane w drodze decyzji administracyjnej, podlegają one natychmiastowemu wykonaniu z chwilą ich doręczenia lub ogłoszenia oraz nie wymagają uzasadnienia.

Premier wydał taką decyzję, Lasy Państwowe ją wykonały. Nie ma sensu podawanie jako podstaw prawnych normalnych ustaw, bo większość wprowadzanych obecnie ograniczeń jest na podstawie ustawy o zapobieganiu epidemii. Przypomnieć warto, że ustawę poparła również opozycja, głosowało za nią 400 posłów, więc pretensje do nich wszystkich.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 6 Kwi 2020, 16:17 »
No i proszę - rzucili potężne siły na plaże w ... Stilo i Lubiatowie, gdzie nawet latem są pustki. Życzę szczerze tym co kontrolują, aby pozarażali się i swoje rodziny.
https://www.nadmorski24.pl/aktualnosci/44217-wejherowo-policyjne-druczki-poszly-w-ruch-sypia-sie-kolejne-mandaty
życzę Ci, żebyś już przestał wypisywać cokolwiek

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 6 Kwi 2020, 16:19 »
W dalszym ciągu przypominamy o zasadach, jakimi w trosce o zdrowie powinni się wszyscy kierować. Przez urządzenia głośnomówiące ciągle podawane są komunikaty o pozostaniu w domu i wychodzeniu na zewnątrz tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Przecież od tego na odwrót, zdrowie psychiczne można stracić. Taka troska to nie troska :roll:

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Kwi 2020, 16:39 »
Wśród osób ukaranych mandatem była kobieta, która wybrała się do parku w Redzie, aby się poopalać. Inny mężczyzna, sądząc, że może wyjść na chwilę, aby wyprowadzić psa, poszedł do parku na spacer, także został ukarany.

Prawo i sprawiedliwość po prostu.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Kwi 2020, 16:47 »
Wśród osób ukaranych mandatem była kobieta, która wybrała się do parku w Redzie, aby się poopalać. Inny mężczyzna, sądząc, że może wyjść na chwilę, aby wyprowadzić psa, poszedł do parku na spacer, także został ukarany.

I po co takie złośliwe komentarze? Tak jest w wielu krajach Europy. I wiadomo, że przy takich ograniczeniach zawsze musi dojść do iluś absurdów, że są nadgorliwi policjanci, którzy nie rozumieją sytuacji. Tylko artykuły masz o tych co się czepiają, a nie o tej większości, która ogranicza się do pouczenia.

Mnie to zadziwia jak parę tygodni pełno tu było narzekań, że niewiele robimy, że powinniśmy jak Chiny, bo tylko to jest skuteczne. Ale jak mamy ledwie namiastkę chińskich ograniczeń - to już jest narzekactwo na maksa. Taka jest dynamika sytuacji, gdzie drwa rąbią tam wióry lecą.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 6 Kwi 2020, 16:55 »

Ja bym się tego akurat nie czepiał. Skoro jest wyraźny zakaz wchodzenia do parku i innych miejsce rekreacji to trudno go nie egzekwować. Na szczęście rowerzystów i biegaczy w zasadzie się nie czepiają.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Kwi 2020, 16:57 »
Ja się nie czepiam policji, tylko rządzących. No, policji też trochę, ale tak jest skonstruowana że uwielbia wystawiać mandaty, więc to było do przewidzenia.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 6 Kwi 2020, 16:59 »
Faktycznie jak ktoś wyżej napisał - jeszcze trochę i bez zająknięcia wprowadzą zakaz wstępu ze względu na suszę. Mamy początek kwietnia, a w lasach i na polach Jury jest sucho jak w środku lata. Byłem dziś na spacerku po Progu Lelowskim (wcześniejsze dni rower i spacery po jurajskich pagórkach), parę dni temu nieco pokopałem na terenie swojej miejscowości,  znajomi dzwonili jak wyglada sytuacja na Warcie i środkowej Pilicy - jest kiepsko...
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Kwi 2020, 17:00 »
Policja się sama pozaraża i może jej zabraknąć do poważnych celów.
Myślę, że tak się skończy bohaterskie zaczepianie ludzi w lesie. Pozamykają całe komendy w kwarantannie i nie będzie egzekwowania tych głupot.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 6 Kwi 2020, 17:04 »
Gdzieś widziałem mapkę zagrożeń pożarowych i właściwie tylko wybrzeże i południe Polski nie było zakreskowane na czerwono. Na 80% terytorium mogliby wprowadzić zakaz ze względu na suszę. Tylko wtedy na pozostałym obszarze musiałby to być koronawirus.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 6 Kwi 2020, 17:18 »
Akurat zakaz z powodu suszy będzie miał sens.
Tego nie neguję nawet w najmniejszym stopniu, w przeciwieństwie do aktualnie "obowiązującego".
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 6 Kwi 2020, 17:39 »
Życzę szczerze tym co kontrolują, aby pozarażali się i swoje rodziny.
Ale czemu tak skromnie? Nie lepiej na cmentarz z nimi od razu?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Kwi 2020, 18:38 »
Życzę szczerze tym co kontrolują, aby pozarażali się i swoje rodziny.
Ale czemu tak skromnie? Nie lepiej na cmentarz z nimi od razu?

Do urn mości panowie, do urn.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 6 Kwi 2020, 18:43 »
Dziś w trasie do pracy i z pracy pustka na drogach. Ruch wyraźnie mniejszy. Za to więcej patroli policji.
Nie widziałem żeby ktoś urządzał wycieczki rowerowe, ale księżyc był jakiś spuchnięty i różowy...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum