Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20030 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 7 Kwi 2020, 16:35 »
nieodzowna konieczność
Nieodzowna konieczność to nie jest pojęcie ścisłe. W normalnych przypadkach ogólnik jest w ustawie, a nie w rozporządzeniu. Tak to zależy od widzimisię i humoru kontrolującego. Nasi rządzący to uwielbiają, ja nie bardzo.
Ja wyjdę sobie na działeczkę, rozłożę leżak i włączę grilla, odstresować się mogę. Jak ktoś siedzi z rodziną w mieszkaniu, to wyjście z domu jest "nieodzowną koniecznością", żeby domownicy nie zamordowali się nawzajem.

Już lepiej jakby zwijali ludzi na dołek, przynajmniej chwila spokoju od reszty :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Kwi 2020, 16:56 »
A w Czechach już poluzowanie rygorów.
Można biegać, jeździć na rowerze bez maski w lasach, parkach tylko trzeba zachować odstęp 2m.
Można trenować/grać w tenisa, golf i inne sporty indywidualne/niekontaktowe.
Dalej są zamknięte stadiony i hale sportowe.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Kwi 2020, 17:03 »

Naruszenie ograniczenia swobodnego poruszania się młody mężczyzna usprawiedliwiał chęcią skorzystania z wiosennej pogody oraz tym, że jadąc na rolkach przecież z nikim się nie kontaktuje.

(...)

Policjanci ukarali mieszkańca Podkarpacia mandatem karnym w wysokości 100 zł, za nieprzestrzeganie zakazu przemieszczania się.

(...)

Do domu wrócił samochodem – zabrany przez członka rodziny.
Czyli udało się uzyskać skutek dokładnie odwrotny od zamierzonego. Gdyby wracał na rolkach, to pewnie z nikim by się nie musiał spotykać ;D ;D

Teraz wiem, że mogę czuć się bezpiecznie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 7 Kwi 2020, 17:18 »
2 godziny
policja widoczna, nie reaguje

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Kwi 2020, 17:22 »
Nieodzowna konieczność to nie jest pojęcie ścisłe. W normalnych przypadkach ogólnik jest w ustawie, a nie w rozporządzeniu. Tak to zależy od widzimisię i humoru kontrolującego. Nasi rządzący to uwielbiają, ja nie bardzo.
Ja wyjdę sobie na działeczkę, rozłożę leżak i włączę grilla, odstresować się mogę. Jak ktoś siedzi z rodziną w mieszkaniu, to wyjście z domu jest "nieodzowną koniecznością", żeby domownicy nie zamordowali się nawzajem.

Co do niejasności kryteriów się zgadzam, sam o tym pisałem, że denerwujący jest brak ścisłych przepisów i to, ze wiele zależy od interpretacji policjanta. Powinno być szczegółowo wyjaśnione co dokładnie wolno, a czego nie, żeby wiedzieć na czym się stoi.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 7 Kwi 2020, 18:21 »
Z dotychczasowych doświadczeń forumowiczów wygląda, że wystarczy się nie pchać tam gdzie jest to zabronione (tereny rekreacyjne itp). Nie gromadzić się czyli jechać np. bez odstępów i się nas nie czepiają.
Ten rolkarz sam się prosił o interwencję jadąc jezdnią czego mu nie było wolno robić. Za koronawirusa dostał tak przy okazji.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 7 Kwi 2020, 18:34 »
Panowie  (i Panie), rzeczywiście ograniczcie polemiki. Są one może ciekawe, ale nie wiążą się z tematem i zaciemniają główne jego zadanie (tj. tego tematu). Zresztą pojawił się na forum pewien chaos, o działaniach policji mówi się też w innych wątkach. O tym że dobrze byłoby wprowadzić pewien ład w tej kwestii świadczy masowy odzew forumowiczów, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami...

Wczoraj i dziś byłem w pracy na rowerze. Rano jechałem prosto do roboty, bo o tej nieludzkiej porannej porze kiepsko się jeździ. Po pracy wracałem do domu wężykiem. Wczoraj i dziś razem wyszło po ponad 80 km. Wczoraj nie było żadnego patrolu na mojej trasie. Pewnie policja miała wolne po wytężonej pracy w weekend. Dziś już widziałem dwa partole: tuż po wyjechaniu z pracy minął mnie policyjny radiowóz, tuż przed domem zobaczyłem pieszy patrol mieszany (policja+wojsko). W obu przypadkach patrole nie były mną zainteresowane...

Offline Mężczyzna Damsik

• Miasto:
  • Na forum od: 30.07.2018
« 7 Kwi 2020, 19:17 »
Dziś na wiejskiej drodze minęło mnie dwóch policjantów na motorach bez żadnej reakcji.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 7 Kwi 2020, 20:10 »
Wracając z pracy objechałem las, 25 km, policja nie jechała. Ruch mniejszy jak wczoraj, ale wiatr większy. W lesie by tak nie wiało.

Przez lasy nie jeździsz - lękasz się ? Cały czas się zastanawiam czy ryzykować w moich bezludnych lasach ...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Kwi 2020, 20:13 »
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 7 Kwi 2020, 20:21 »
Skoro żyjemy w niepodległym, demokratycznym i praworządnym kraju, a partia u władzy nazywa siebie Prawem i Sprawiedliwością... To fajnie byłoby robić to, co można, bez lęku, że jednak nie można.

Już lepiej jakby zwijali ludzi na dołek, przynajmniej chwila spokoju od reszty :P

Ale jakby nie patrzeć, dopięli swego. Winni czy niewinni, wszyscy zamknięci, a za ucieczkę z aresztu domowego kara :icon_razz:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 7 Kwi 2020, 20:44 »
Na trasie Pabianice - Łódź, po Łodzi i po Pabianicach, z pracy i do pracy, trochę klucząc, wczoraj i dzisiaj przejechałem w sumie ponad 80 km i nie widziałem żadnego radiowozu. Jakoś mam wrażenie, ze bardzo mało policji jest. Za to rowerzystów dosyć dużo. Dzisiaj na światłach dostałem opieprz od jednej dziewczyny, bo jej zdaniem za blisko jej się zatrzymałem.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.01.2020
« 7 Kwi 2020, 20:55 »
Hej, dzisiaj Łódź-Ksawerow-Pabianice-Lutomersk-Aleksandrów i z powrotem Łódź cicho i spokojnie.

Mieszkam w centrum Łodzi, wiec wyjazd za miasto to dla mnie kilometry ddr. Zero policji, sporo rowerzystów.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 8 Kwi 2020, 07:38 »
Czy to interwencja?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: