Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20031 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 8 Kwi 2020, 09:13 »
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25852731,policyjna-lapanka-na-sciezkach-rowerowych-rowerem-do-pracy.html#s=BoxOpLink

Po co zapewnić ludziom maski i ogólnodostępne testy...lepiej za twarz wziąć, w końcu idziemy w stronę totalitaryzmu...
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 8 Kwi 2020, 09:22 »
Czy ktoś może wrzucić pełen tekst?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Online Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 8 Kwi 2020, 09:39 »
Ale i tak znajdą się piewcy i oratorzy takich systemów, czy chcą czy nie chcą :icon_razz:

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Kwi 2020, 09:53 »
Czy ktoś może wrzucić pełen tekst?
Proszę
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 8 Kwi 2020, 10:09 »
Na C3C na Facebooku wczoraj kilka osób w komentarzach informowało o patrolach policyjnych w Oliwie - Dolina Radości, Klesza Droga, okolice. I o przyjaznych pouczeniach ze strony policji. Wrzuciłbym link do posta, ale... jak na złość teraz nie widzę w którym to było.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 8 Kwi 2020, 10:14 »
Na C3C na Facebooku wczoraj kilka osób w komentarzach informowało o patrolach policyjnych w Oliwie - Dolina Radości, Klesza Droga,

Zastanawiałem się nad Kleszą Drogą, czy to jest już las, czy już nie. Aczkolwiek jak dla mnie jest to oczywiste miejsce dla patroli, podobnie jak pas nadmorski. Bez sensu się tam pchać. Dla bezpieczeństwa (i większego dystansu :D) wczoraj jechałem trasą Kokoszki - Gdańsk Główny PKP - Oliwa (skrzyżowanie z Kołobrzeską). Żadnego patrolu nie napotkałem.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 8 Kwi 2020, 10:32 »
Bez sensu się tam pchać.

Prawda. W dodatku ci na szosach to mają najgorzej, bo potrzebują najlepszej infrastruktury, dla której w przypadku Kleszej nie ma dobrej alternatywy (w trybie "krótko i szybko"). Ale już spacer, bieganie, gravele, MTB - zakazem można się w ogóle nie przejmować. Wystarczy znaleźć sobie dyskretne wejście do lasu, a w nim zostać na mniej popularnych drogach, ścieżkach.

Ja wczoraj krótka pętla po Jaśkowym Lesie - ludzi z psami i spacerujących tylu co zawsze w ostatnich latach. W 40 minut jakieś 20-25 osób.

Aha - pisałem kilka dni temu, że miasto Gdańsk nie zamknęło oficjalnie swoich lasów - myliłem się, jednak zamknęło :/

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Kwi 2020, 11:37 »
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25852731,policyjna-lapanka-na-sciezkach-rowerowych-rowerem-do-pracy.html#s=BoxOpLink

Po co zapewnić ludziom maski i ogólnodostępne testy...lepiej za twarz wziąć, w końcu idziemy w stronę totalitaryzmu...

No i co wielkiego w tym artykule jest? Obstawiają głównie parki czy lasy, tam gdzie jest zakaz i gdzie ludzie się gromadzą. To nie jest tak, że jak jedziesz do pracy to dostaniesz mandat, najczęściej pytają się i puszczają, taką sytuacje miał np. kolega z mojej pracy wczoraj dojeżdżający do roboty na ścieżce w Wilanowie.

Ale i tak znajdą się piewcy i oratorzy takich systemów, czy chcą czy nie chcą :icon_razz:

Ciągle uderzasz w takie tony, tak jakbyśmy mieli tu totalitaryzm. Spójrz sobie na statystyki, to jedno jest w nich widoczne, że kraje które nie wprowadziły takich obostrzeń na wczesnym etapie, które zupełnie olały sprawę - obrywają od epidemii bardzo mocno. Zobacz co się dzieje w Wielkiej Brytanii czy USA.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie jest zwolennikiem takich ograniczeń wprowadzanych ot tak sobie. Ale teraz nie są wprowadzane ot tak sobie, są wprowadzane - bo jest na to bardzo poważne uzasadnienie. A jeśli ktoś odrobinę zna polskie realia - to musi wiedzieć, że jak policja nie będzie tego egzekwować - to ludzie będą to na potęgę olewać, tak jak olewali te wcześniejsze ograniczenia. I też przy takiej skali - zawsze się trafią nadużycia, zawsze się trafią głupi i nadgorliwi policjanci, to jest nieuniknione. I trzeba to próbować zrozumieć, a nie wyciągać każde nadużycie i na tej podstawie oceniać, że cała idea jest do niczego, że to dobre dla "zwolenników takich systemów".

Zastanów się bardzo poważnie co Ty byś robiła, gdybyś była w rządzie i o tym decydowała. Czy pozwoliłabyś poluzować te rygory z wielkim prawdopodobieństwem wiedząc, że ceną za to będzie większa liczba zachorowań? Polska ma znaczniej mniej miejsc w szpitalach niż Włochy czy Brytania, dlatego my za takie błędy zapłacimy dużo wyższą cenę, w razie gwałtownego skoku zachorowań mnóstwo ludzi zostanie bez pomocy. Więc trzeba za wszelką cenę próbować ten wzrost ograniczać - i na razie jest to bardzo skuteczna taktyka, obrywamy dużo mniej niż inni, nie przekroczyliśmy poziomu wydolności służby zdrowia.

Decydując o tym zaryzykowałabyś? Zaryzykowałabyś wiedząc, że ceną decyzji o poluzowaniu rygorów może być z dużym prawdopodobieństwem liczba chorych powyżej wydolności polskich szpitali? Bo to łatwo tak gadać o państwie totalitarnym, ale co innego podejmować decyzję jak się ma szczegółowe informacje ile jest miejsc w szpitalach i jaki jest stan przygotowania polskiej służby zdrowia, która jest od dziesięcioleci niedofinansowana.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 8 Kwi 2020, 11:40 »
No dla mnie jest wiele "wielkiego". Zamykanie lasów, jak i zabranianie rekreacyjnej jazdy solo to kretynizm. I wg mnie działanie na pokaz.
Ja nie jeżdże teraz do pracy, bo pracuję zdalnie ale na rower raz, dwa razy w tygodniu na 2-3 h chodzę i zamierzam chodzić. Nikogo nie spotykam, z nikim nie mam kontaktu. Ok, mam łatwiej, ze względu na miejsce zamieszkania, co nie znaczy, że w mieście się nie da.
"Never argue with idiots"

Online Kobieta Weronika

« 8 Kwi 2020, 11:46 »
Nie mogę powiedzieć co bym zrobiła będąc w rządzie, bo nigdy nie byłam i nie będę. Takie gadanie to już nie jest "realizm";) To imaginowanie. Jedyne miejsce w którym można jakoś "sprawdzić" swoje "zdolności" co do "wyborów" jako ktoś mający jakiś powiedzmy, że realny (w ramach symulacji) wpływ na tego typu sytuację jest www.nationstates.net Polecam. Możesz sprawdzić gdzie twoje własne decyzje mogłyby zaprowadzić "jakiś rodzaj państwa w obliczu na różne wydarzenia" :icon_razz:
Druga sprawa - A to że nikt przy zdrowych zmysłach:P nie uderzaj w ludzi z dolegliwościami psychologicznymi. Gdyby nie było ludzi którzy popierają, albo dają się podpuszczać rządzicielom zmierzającym do totalitaryzmu, to nie istniałyby takie państwa w tej rzeczywistości. Zresztą jeśli już uderzasz w zdrowe zmysły - czy histeria i panika, jaka miała i ma miejsce aktualnie na tym świecie jest objawem zdrowego zmysłu:P Według czyjej i jakiej miary "mierzyć to jak bardzo ktoś jest przy zdrowych zmysłach i czy w ogóle ktokolwiek może się szczyć tym ze ma absolutnie zdrowy, jasny, niezaćmiony niczym umysł :)
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2020, 11:55 vverka »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 8 Kwi 2020, 12:02 »
No dla mnie jest wiele "wielkiego". Zamykanie lasów, jak i zabranianie rekreacyjnej jazdy solo to kretynizm. I wg mnie działanie na pokaz.

Nie jest działanie na pokaz, bo jazda rekreacyjna niestety często się kończy nieodpowiedzialnymi zachowaniami. W popularnych rejonach rekreacyjnych wielkich miast masz tysiące ludzi na rowerach, nawet zwyczajnie się mijając jest pewne ryzyko, na jednego jadącego odpowiedzialnie przypada paru "rodzinkowych", niedzielnych rowerzystów. Do lasów podmiejskich chodzą tysiące. To widziałem sam na własne oczy w Lesie Kabackim - grille, posiadówki itd. To samo mi mówiła koleżanka z Gdańska o jeździe na rowerze po tamtych terenach zielonych TPK, gdzie jest wiele singli i na nich tylu rowerzystów, że musisz się mijać w bardzo bliskiej odległości, ona się tego bała. Zakazy w takich miejscach to nie jest żaden kretynizm, mają realne podstawy.

Oczywiście, że takie ograniczenia dotkną też szeregu miejsc, gdzie to nie ma sensu, ale to jest efekt tego, ze ludzie to olewają, więc dają na tyle silny zakaz by olewać to było trudniej

Warto zrozumieć, że potrzeba jazdy na rowerze czy biegania - nie jest potrzebą niezbędną. Też mnie to boli, że nie mogę jeździć w taką pogodę, że mi rozwaliło bardzo fajną wyprawę, że cały świetnie się zapowiadający sezon ultra legł w gruzach. Ale widzę też powagę sytuacji, widzę co się dzieje w krajach, które nie miały takich ograniczeń. Brak możliwości jazdy na rowerze to jest pryszcz w tej sytuacji w jakiej kraj się znalazł, ja się staram jedynie minimalnie to naginać, 1-2 razy byłem na krótszych trasach i tyle, przeżyję. Natomiast mocno mnie irytuje brak jasnych przepisów w tej materii, powinno to być  jasno skonkretyzowane, co dokładnie wolno, czego nie wolno, a nie zostawione do interpretacji policji.

Lepiej na 2 miesiące mocno docisnąć śrubę, po to, żeby nie musieć jej dociskać i tak, ale w momencie jak będzie za późno, jak jest w Brytanii czy Nowym Jorku, gdzie już jest tak dramatycznie, że dają 1000USD mandatu za nieprzestrzeganie odległości między ludźmi. Dają takie drakońskie kary - bo ludzie to zupełnie olewali i stąd tak się to u nich rozlało. Niektózy ludzie są nieprawdopodobnie nieodpowiedzialni, wczoraj  byłem w sklepie, stoję w kolejce, a za mną kichająca baba, bez żadnych zabezpieczeń, bez niczego na twarzy, do tego stała z mężem i nawijała na cały regulator.

Nie mogę powiedzieć co bym zrobiła będąc w rządzie, bo nigdy nie byłam i nie będę. Takie gadanie to już nie jest "realizm";) To imaginowanie. Jedyne miejsce w którym można jakoś "sprawdzić" swoje "zdolności" co do "wyborów" jako ktoś mający jakiś powiedzmy, że realny (w ramach symulacji) wpływ na tego typu sytuację jest www.nationstates.net Polecam. Możesz sprawdzić gdzie twoje własne decyzje mogłyby zaprowadzić "jakiś rodzaj państwa w obliczu na różne wydarzenia"

No i widzisz, wykręcasz się od odpowiedzi.
Łatwo jechać po "zwolennikach takich systemów", dużo trudniej postawić siebie w bardzo trudnej alternatywie - czy dokręcamy śrubę mocniej, czy ryzykujemy mocny skok zachorowań. Tak więc zanim kolejny raz zaczniesz krytykować taką postawę - postaraj się zrozumieć, że tych ograniczeń nie wprowadzają "zwolennicy takich systemów", tylko ludzie odpowiedzialni. Na naszej północnej i wschodniej granicy mamy u władzy dwóch prawdziwych zwolenników takich systemów - i to właśnie oni jedyni w Europie nie wprowadzają takich ograniczeń, może to da Ci trochę więcej do myślenia w tym temacie. Nie od czasowych ograniczeń w poruszaniu, niezbędnych ze względu na powagę sytuacji zależy życie w "takim systemie".
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2020, 12:11 Wilk »

Bitels

• Gość
« 8 Kwi 2020, 12:09 »
Jeśli mogę coś napisać o ograniczeniach dotyczących lasów.
Od momentu wprowadzenia ograniczeń rowerem jeżdżę tylko do pracy. Chce się jak jasna cholera pojechać gdzieś za miasto, ale wolę nie ryzykować, bo jak przywiozę tego syfa do domu to Bitelsowa przy swojej cukrzycy pewnie tego nie przeżyje. Po cholerę mam narażać najbliższą mi osobę. Jeszcze pojeżdżę, a póki co siedzę na dupie.
Oczywiście każdy zrobi jak uważa.

Online Kobieta Weronika

« 8 Kwi 2020, 12:14 »
No i widzisz, wykręcasz się od odpowiedzi.
Przyganiał kocioł garnkowi. Nie mogę odpowiadać "co bym zrobiła" w jakiejś sytuacji", bo nie będąc w jakiejś sytuacji nie mogę stwierdzić co bym zrobiła. To jest rzeczywistość w jakiej żyję ja i każdy. W innym razie to tylko puste słowa o tym "co by się zrobiło". Więc Nie można udzielić odpowiedzi prawdziwej i rzetelnej.
--
W tamtej grze miałam podobne zdarzenie do bieżącej sytuacji zdrowotnej. Spośród podanych możliwości sama wiem co wybrałam. Państwo ma się dobrze :wink: Dodam że gra owa przynajmniej posiada jakiś zobiektywizowany system wskaźników na temat tego co się dzieje, zamiast pseudoobiektywnych oratorów, znających się na "wszystkim"
--
A propo odpowiedzialności. Znając siebie, zachowuję jej tyle, by właśnie nie pchać się do miejsc, wymagających odpowiedzialności, bo mi jej brakuje. Tak samo jak nie trąbię na każdy temat, na którym się nie znam, udając znawcę tematu. Nie jestem na tyle pyszna, by próbować. Jedyne co mogę, to przedstawiać swoje spojrzenie. Można z niego zaczerpnąć, albo wyrzucić do kosza:P
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2020, 12:21 vverka »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 8 Kwi 2020, 12:17 »
W USA są pensje wielokrotnie wyższe niż u nas, a kary niższe. Proporcjonalnie do zarobków mamy najwyższe kary na świecie, 10 krotność miesięcznej pensji netto za rowerek czy pogaduchy.

Ile osób dostało w skali kraju te grzywny od 5tys za zachowania inne niż np. łamanie kwarantanny? To są pojedyncze przypadki. Policja karze przede wszystkim zwykłymi mandatami 100-500zł. A tam masz 1000USD za minimalne przewinienie, to ile walą za złamanie kwarantanny aż strach myśleć.

W tamtej grze miałam podobne zdarzenie do bieżącej sytuacji zdrowotnej. Spośród podanych możliwości sama wiem co wybrałam. Państwo ma się dobrze :wink: Dodam że gra owa przynajmniej posiada jakiś zobiektywizowany system wskaźników na temat tego co się dzieje, zamiast pseudoobiektywnych oratorów, znających się na "wszystkim"

Tak, a ja w Cywilizacji podbiłem cały świat...
Życie to nie gra komputerowa, gdzie nie ma żadnych konsekwencji naszych działań. A ja Ci się staram uzmysłowić jak trudną sprawą jest podejmowanie takich decyzji w prawdziwym świecie, gdzie z jednej strony na szali jest życie i zdrowie obywateli, z drugiej ich zakres wolności.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Kwi 2020, 12:22 »
Nikt przy zdrowych zmysłach nie jest zwolennikiem takich ograniczeń wprowadzanych ot tak sobie. Ale teraz nie są wprowadzane ot tak sobie, są wprowadzane - bo jest na to bardzo poważne uzasadnienie.

Haczyk w tym, kto definiuje to "bardzo poważne uzasadnienie".

Jednak, z góry przeczuwając rezultat, nie będę więcej polemizował bo twój ogromny potencjał w wynajdowaniu usprawiedliwień dla dowolnych działań rządu i większości parlamentarnej zapędzi mnie w kozi róg - jeśli nie racjonalnością argumentów to na pewno długością odpowiedzi.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum