Autor Wątek: Koronawirus - interwencje policji  (Przeczytany 20025 razy)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Odp: Koronawirus - interwencje policji
« 8 Kwi 2020, 19:43 »
Rano prościutko do pracy, 20 km, brak policji.
Po południu slalomem do domu, 80 km z hakiem, policji brak.
Slalom nie był wywołany niewłaściwie użytym płynem do dezynfekcji...

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 8 Kwi 2020, 19:44 »
Kraków - Brzegi ( DDR ) - Grabie - Nowe Brzesko ( Wiślana Trasa Rowerowa ) i z powrotem - 74km. Policji zero, na WTR puchy.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 8 Kwi 2020, 19:58 »
2 godziny
ruch rowerowy żaden
policja widoczna, nie reaguje

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 8 Kwi 2020, 21:08 »
Trasa do Żelazowej Woli i z powrotem 115 km.
Spotkane radiowozy - 4 (Myszczyn, Kampinos, Zaborów, Blizne Jasińskiego)
Straż gminna - 1 (Borzęcin)
Interwencje - 0
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
« 9 Kwi 2020, 00:22 »
Dzisiaj droga do pracy jakimś cudem wyszła mi na 60km a to o jakieś 52 za dużo...

Tak się zastanawiam, jakby mnie mundurowi zatrzymali, to co - wypisują mandat i proszę jechać dalej, czy konfiskują rower?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 9 Kwi 2020, 08:25 »
Procedura jest następująca: policjanci przyłapują kogoś na przykład w lesie i sporządzają notatkę służbową, w której określają sposób naruszenia przepisów. Tę notatkę powiatowy komendant policji przekazuje powiatowemu inspektorowi sanitarnemu. Inspektor na podstawie notatki ma wszcząć postępowanie administracyjne „celem nałożenia kary”. Decyzję oraz zawiadomienie o wszczęciu postępowania przekazuje następnie policji, a ta dostarcza sprawcy. Ostatni etap GIS opisuje tak: „funkcjonariusz policji sporządza dokument potwierdzający skuteczność doręczenia decyzji” sanepidu sprawcy i przekazuje ją do sanepidu. „Przy nakładaniu kar proszę miarkować jej wysokość do wagi przewinienia” – pisze na koniec główny inspektor sanitarny i prosi o „nawiązanie konstruktywnej współpracy z policją”.

https://wyborcza.pl/7,75398,25856142,koronawirus-sanepid-przejmuje-obowiazki-policji-a-rak-do-pracy.html

Jeśli policja nie wystawia mandatów, a jedynie przekazuje sprawę do Sanepidu, to może znaczyć, że policjanci nie mają motywacji do ścigania i karania, bo nie ma możliwości zwiększenia własnych statystyk.

@czach, dobrze myślę?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 9 Kwi 2020, 08:29 »
Tak sobie was czytam, ale wciąż ciężko mi wydedukować odpowiedź adekwatną do mojej sytuacji.

Wróciłam z zagranicy 23.03, siedzę do 7.04 w kwarantannie państwowej. Po tym czasie nie mogę się udać do miejsca zameldowania, bo moje mieszkanie jest wynajmowane. I dobrze.
Mam udostępnione lokum na Mazurach, ale zastanawiam się czy jak tam zacznę jechać rowerem
z sakwami (no bo jest tu rower i sakwy) albo i pociągiem a potem rowerem to się nie doczepią. Wiadomo, omijać lasy, parki etc.
No kurde nie wiem.

Może ktos z was mądrzejszy i podpowie.

W ramach update'u i odpowiedzi na własne pytanie - przejechałam trasę spod Wwy do miejsca zamieszkania na Mazurach osakwionym rowerem w dwa dni. Ilość napotkanych radiowozów - chyba 8, w mieście i na drogach lokalnych, reakcji żadnej. Nocleg po drodze w namiocie na skraju wsi. Teraz posiedzę sobie na tyłku.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Kobieta ewcyna

« 9 Kwi 2020, 08:33 »

Jeśli policja nie wystawia mandatów, a jedynie przekazuje sprawę do Sanepidu, to może znaczyć, że policjanci nie mają motywacji do ścigania i karania, bo nie ma możliwości zwiększenia własnych statystyk.

@czach, dobrze myślę?

Szy.

A nie chodzi bardziej o to, że Sanepid może przywalić dużo większą karę?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Kwi 2020, 08:34 »
Ale czy próbowałaś starać się o jakąś tam przepustkę, czy po prostu pojechałaś?

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 9 Kwi 2020, 08:34 »
4 kwietnia, sobotnie popołudnie. Wycieczka po okolicach Rzeszowa, trochę po asfaltach, trochę po terenie - spokój. Dojeżdżam do lasu i kieruję się w stronę A4, którą zamierzam przeciąć i pojechać dalej przez lasy w kierunku Głogowa Małopolskiego i stamtąd do domu. Przy wyjeździe z lasu przy A4 stoi leśniczy, starszy pan i do mnie z uśmiechem, że będzie mandat  :) Chwilę pogadaliśmy i okazuje się, że kazali mu postawić zakaz wstępu, ma pilnować szlabanu. Ostrzega mnie przed jazdą przez lasy bo dostali wytyczne - mają być kontrole straży leśnej i policji. Jak sam stwierdził ograniczenie chyba do końca nie przemyślane ale jest i muszą stosować.
Podsumowując - bezpieczniej z dala od lasu. Innych "przygód" na razie nie miałem.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Kobieta ewcyna

« 9 Kwi 2020, 08:38 »
Ale czy próbowałaś starać się o jakąś tam przepustkę, czy po prostu pojechałaś?

Starałam się uzyskać jakiś glejt, podkładkę, cokolwiek, obdzowniłam sandepid, centrum kryzysowe, policje lokalną i każdy rozkładał ręce, w końcu mundurowy z policji powiedział - "nich pani jedzie, przeciez to podróz to do miejsca zamieszkania, nie ma obowiazku meldunkowego w Polsce".
Miałam ze sobą potwierdzenie biletu lotniczego w tym na rower, czas wyjścia z karantanny, zeby ewentualnie dyskutować, ale na szczęście nie było potrzeby.

Offline Mężczyzna czach

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.08.2017
    • blog
« 9 Kwi 2020, 08:55 »

@czach, dobrze myślę?

Szy.
Nie do końca. Policjant wypisuje mandat i się go przyjmuje albo nie. Jeżeli tak, to sprawa zakończona, płatność w ciągu 7 dni. Jeżeli nie, to wniosek o ukaranie do Sądu. Wszystko w trybie kpow (kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia).

Natomiast w przypadku skierowania sprawy do PISE (Sanepid) jest trochę gorzej, bo odwolanie jest mozliwe dopiero po opłaceniu nałożonej kary. I kary są wyższe.

Marcin „czach“ Trzaska SQ6
--
Marcin Trzaska /czach/

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 9 Kwi 2020, 10:05 »
Procedura jest następująca: policjanci przyłapują kogoś na przykład w lesie i sporządzają notatkę służbową, w której określają sposób naruszenia przepisów. Tę notatkę powiatowy komendant policji przekazuje powiatowemu inspektorowi sanitarnemu. Inspektor na podstawie notatki ma wszcząć postępowanie administracyjne „celem nałożenia kary”. Decyzję oraz zawiadomienie o wszczęciu postępowania przekazuje następnie policji, a ta dostarcza sprawcy. Ostatni etap GIS opisuje tak: „funkcjonariusz policji sporządza dokument potwierdzający skuteczność doręczenia decyzji” sanepidu sprawcy i przekazuje ją do sanepidu. „Przy nakładaniu kar proszę miarkować jej wysokość do wagi przewinienia” – pisze na koniec główny inspektor sanitarny i prosi o „nawiązanie konstruktywnej współpracy z policją”.

https://wyborcza.pl/7,75398,25856142,koronawirus-sanepid-przejmuje-obowiazki-policji-a-rak-do-pracy.html

Jeżeli tak jest naprawdę, to bardzo istotny problem. Wysokość kary może być znacznie większa, odwołanie trudniejsze, oraz nie wstrzymujące wykonania kary (komornik). Poza tym, policjant nie czuje "się winny" moralnie, że się do kogoś bez sensu doczepił - on "tylko spisuje" i przekazuje dalej, karę nakłada urzędnik, który nie widzi ukaranego (zero empatii), ani nie zna dokładnie okoliczności. Takie "odczłowieczenie" procedury sprzyja surowości karania (podobnie jak w przypadku automatyczny radar i policjant z suszarką), tym bardziej, jak urzędnicy mają dużo pracy, są tym zmęczeni, narażeni na opieprz jak nie nakładają kar, itp. - wtedy zaczynają postępować automatycznie (panie, takie są przepisy, "wicie rozumicie", ja tu nic nie mogę zrobić, proszę się odwołać, itp.).

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 9 Kwi 2020, 10:50 »
Nie do końca. Policjant wypisuje mandat i się go przyjmuje albo nie.

Ale chyba nie przeczytałeś ani artykułu, ani cytatu :) - policjant nic nie wystawia (mowa jest o lesie), a przekazuje do Sanepidu. Czy tym też punktujecie w statystykach?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 9 Kwi 2020, 11:03 »
Jeżeli tak jest naprawdę, to bardzo istotny problem. Wysokość kary może być znacznie większa, odwołanie trudniejsze, oraz nie wstrzymujące wykonania kary (komornik).
Z artykułu :"– Absurd goni absurd. Sam zakaz wchodzenia do lasu jest głupi. Po drugie, jak mamy miarkować karę, skoro zaczyna się od 10 tysięcy złotych? – pyta pracownik sanepidu." Czyli płacisz 10 tys, a dopiero potem możesz się sądzić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum