Autor Wątek: KoronaMaraton2020  (Przeczytany 1480 razy)

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
KoronaMaraton2020
« 3 Kwi 2020, 21:34 »
swego czasu poszukując różnych maratonów w europie trafiłem na te organizowane przez węgierski Randonneurs http://www.brmhungary.hu/

ich specyfika polegała na tym że wskazywana była trasa (pętla), bez określenia miejsca startu i mety. Podany był interwał czasowy (np 2 tygodnie) na przejechanie pętli, weryfikacja odbywała się na podstawie dostarczonego zapisu trasy.

taka formuła daje możliwość rozegrania maratonu w 2020 w Polsce pod warunkiem:

1. określenia trasy
2. wskazania okienka czasowego potrzebnego na przejechanie
3. określenie osoby odpowiedzialnej za weryfikację spływających tracków, zebrania wyników
4. wskazania terminu w którym trzeba dokonać przejazdu (np. 9 dni tak by zawrzeć 2 pełne weekendy)
5. zadeklarowania się uczestników czy jadą solo czy open(jeśli byłaby taka możliwość)
6. start zawodnika możliwy byłby z dowolnego punktu znajdującego się na trasie maratonu, ten punkt byłby również jego końcem (metą)
7. kierunek jazdy dowolny lub ustalony (w zależności od wcześniejszych ustaleń)
8. zawodnik byłby odpowiedzialny za zapis trasy i dostarczenie zapisu w ustalonej wcześniej, odczytywanej formie.
9. oficjalnie impreza nie istniałaby, nie miałaby żadnego organizatora. Każdy zawodnik znajdujący się na trasie zrobiłby to z własnej inicjatywy.

dodatkowo:
1. termin rozegrania ustalany byłby z minimum miesięcznym wyprzedzeniem
2. w przypadku istniejących ograniczeń, dodatkowym ograniczeniom impreza byłaby łatwa do przesunięcia o pełną wielokrotność 7 dni.
3. w przypadku braku możliwości rozegrania imprezy po prostu nie obyłaby się.
4. koszty pojawiłyby się tylko w chwili kiedy impreza odbyłaby się, tj. jakaś odpłatność dla osoby która to weryfikuje, przelew wysłany razem z trackiem

trasa:
1. jakaś alternatywa Tour de Łódź, minimalizująca odległość uczestników od brzegu maratonu.
propozycja: https://ridewithgps.com/routes/32264268 , dobra byłaby jakaś propozycja lokalsa z Łódzkiego który ułożyłby trasę 500 km po dobrych,mało uczęszczanych asfaltach.
Dojazd uczestnika do trasy obojętny, każdy sam go sobie organizuje.
Trasa nie musi przebiegać przez kolejowe węzły komunikacyjne ponieważ możliwość korzystania z kolei jest wątpliwa (nie niemożliwa, ale niepewna).

myślę że jedynie forma superelastyczna, przesuwalna w czasie ma szansę powodzenia na rozegrania w 2020. Oczywiście można to potraktować jako moje fantazje, mokre sny o jeździe ultra w epoce pandemii.
Warto byłoby to zorganizować jeśli zadeklarowałoby się minimum 5 osób, oczywiście ja nie jadę ;)
« Ostatnia zmiana: 3 Kwi 2020, 21:40 login »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: KoronaMaraton2020
« 4 Kwi 2020, 08:56 »
Można także przyjąć formułę Decathlon Carbon Challenge i umówić się jedynie na czas, trasa każdy w swoim zakresie. Jechałem to i ciekawe doświadczenie ;) Dla przykładu - dwie doby, kto więcej przejedzie, okno miesiąc, możliwość
poprawiania wyniku ;D Premiuje to ludzi z nizin, ale nigdy nie ma po równo.
Oczywiście ja nie jadę  ;D
« Ostatnia zmiana: 4 Kwi 2020, 09:01 MaciekK »

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 4 Kwi 2020, 10:55 »

wskazywana była trasa (pętla), bez określenia miejsca startu i mety. Podany był interwał czasowy (np 2 tygodnie) na przejechanie pętli, weryfikacja odbywała się na podstawie dostarczonego zapisu trasy.
[...]
Warto byłoby to zorganizować

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=23287.msg465183#msg465183

Zamiast czekać, narzekać, zaklinać rzeczywistość i ... odliczać odwołane imprezy, może jednak naprawdę warto dostosować się do obecnej sytuacji i zorganizować to co się da. Czyli co? Maraton w formie brevet, bez bazy, bez wsparcia i tylko w kategorii solo.

Nie będzie to klasyczny maraton, ale chyba lepsze cokolwiek, niż nic?

Trasa moim zdaniem powinna przebiegać w formie pętli, niezbyt daleko od dużego miasta (z oczywistych względów popieram stolicę) - tak, żeby dało się dojechać bez korzystania z komunikacji publicznej. Każdy startuje kiedy chce, w ramach czasowych (np. miesiąc?) wyznaczonych przez organizatora. Klasyfikacja w oparciu o przesłane w terminie ślady. Trasa powinna przebiegać lokalnymi drogami (mniejszy ruch, mniej szans na kolizje, mniej kontaktów z ludźmi), z ominięciem np. stacji benzynowych, tak, aby wyrównać szanse pomiędzy tymi, którzy boją się, i którzy nie boją się korzystać z tego rodzaju miejsc publicznych.

Wiem, że to nie to samo co maraton, ale zawsze więcej niż nic. No i taka impreza trwa np. miesiąc, co zdecydowanie wydłuża czas kibicowania, oraz dokłada kolejny element do budowania strategi - termin i porę wyjazdu. Można też poprawiać własne rezultaty!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 5 Kwi 2020, 10:00 »
Ja osobiście nie uważam tego za dobry pomysł w obecnej sytuacji. Można pomyśleć o tym jeżeli sytuacja się uspokoi a wszystko będzie już poodwoływane. Teraz ciężki wysiłek fizyczny nie jest korzystny dla zdrowia, a większość z nas jeździ właśnie dla zdrowia i przyjemności.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum