Autor Wątek: Red Bull Trans Siberian  (Przeczytany 1356 razy)

Frugo

• Gość
Red Bull Trans Siberian
« 7 Kwi 2020, 20:32 »
nie wiem czy było, ale przejechanie tego terenówką było dla mnie wyzwaniem.
Przejechanie rowerem wydawało mi się nie realne.
Wprawdzie mają super wsparcie ale dalej jest to jazda mocno extremalna na niektórych odcinkach

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Red Bull Trans Siberian
« 8 Kwi 2020, 00:11 »
To jest zupełnie specyficzne ultra, jedyne w swoim rodzaju. Jedzie się na lekko, z pełnym wsparciem, jazda jest typu etapowego, a nie non-stop (a to robi wielką różnicę). Na drugiej edycji - np. nikt nie wygrał solo, bo wszyscy wymiękli na najdłuższym etapie (ponad 1000km) z fatalną pogodą, ale dopiero jak 3 etapów nie ukończysz to wypadasz całkowicie z wyścigu; kuriozalne rozwiązanie, żeby bez ukończenia etapu można było dalej kontynuować wyścig na kolejnym etapie. No ale też ciężko porównywać to z samowystarczalnym ultra, takie wsparcie wozów w złych warunkach ogromną różnicę robi, szczególnie w rejonach na dalekim wschodzie, za Bajkałem, gdzie z zaopatrzeniem dużo gorzej. Jak się pogoda zrąbie to jadąc samowystarczalnie obrywasz sporo mocniej, w odludnym terenie nie ma gdzie odpocząć, nie ma ciuchów na zmianę.

A etapowość zmienia jeszcze więcej, to jest zupełnie inna taktyka jechania wyścigu, znacznie mniejszy wpływ braku snu na jazdę, bo po etapie masz czas na pełne odespanie

Dlatego mnie taka formuła wyścigu nie przekonuje, prawdziwe ultra IMO musi być w systemie non-stop, a za królewską opcję uznaję samowystarczalną wersję - bo temu najbliżej do w pełni samodzielnej jazdy, w tej formule najwięcej zależy od samego zawodnika.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 8 Kwi 2020, 00:23 »
A tak z ciekawości. Jak tam się odbywają zapisy? Każdy może się zgłosić czy trzeba mieć jakieś fajne CV?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Kwi 2020, 00:37 »
Zdecydowanie to drugie, przyjmują niewielką grupkę, dla której Red Bull zapewnia wszystko. Po prostu trzeba mieć chody, albo być znanym w tym światku, też widać że kryterium narodowościowe obowiązuje, musi być Rosjanin, musi być Niemiec i Austriak, bo to firma z Austrii itd.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 8 Kwi 2020, 07:48 »
w kawale to zawsze był Polak, Rusek i Niemiec.
Więc jakiś  Polak ma szansę.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 8 Kwi 2020, 08:00 »
Tylko czy organizatorzy znają ten kawał
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Kwi 2020, 22:00 »
Wprawdzie mają super wsparcie ale dalej jest to jazda mocno extremalna na niektórych odcinkach

Zawsze mnie to bardzo bawi, jak ktoś mówi że miał problem z przejechaniem czegoś autem. Tzn co, noga bolała od trzymania jej na gazie? Czy było za ciepło w aucie?
Sam nad Bajkał rowerem z Polski dojechałem i nie widzę w tym nic trudnego. Ot, wycieczka, trochę nudna bo gór mało ::) Zastanawia mnie co było dla Ciebie wyzwaniem jadąc autem....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Kwi 2020, 22:01 »
jazda terenówką różni się odrobinę od tempomatu po autostradzie

My home is where my bike is.

Frugo

• Gość
« 8 Kwi 2020, 22:56 »

Zawsze mnie to bardzo bawi, jak ktoś mówi że miał problem z przejechaniem czegoś autem. Tzn co, noga bolała od trzymania jej na gazie? Czy było za ciepło w aucie?
Sam nad Bajkał rowerem z Polski dojechałem i nie widzę w tym nic trudnego. Ot, wycieczka, trochę nudna bo gór mało ::) Zastanawia mnie co było dla Ciebie wyzwaniem jadąc autem....

no widzisz ty sobie rowerkiem po drodze do Bajkału, a myśmy offroadowo poza trasami pojechali i jeszcze dalej.
Gaz w podłodze to ja miałem ale tylko przy przejeżdżaniu może przez błoto lub rzeki.
Jazda w dziczy ni jak ma się do jazdy po trasie. Ale odezwij się to pogadamy jak spróbujesz tamtą część Rosji zrobić poza trasą.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum