Autor Wątek: Szosa.  (Przeczytany 17866 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Szosa.
« 11 Kwi 2020, 15:04 »
Zbieram się powoli do kupna szosy ale zanim tego do tego dojdzie chciałbym od doświadczonych w temacie uzyskać kilka wskazówek przed zakupem. Za pomoc w temacie z góry dzięki, nie jestem na bieżąco z nowinkami, na szosach nie znam się prawie wcale  :)

Nie jeżdżę i nie zamierzam jeździć w żadnych wyścigach, ultra itp. Rower ma służyć do dłuższych jazd, więc chciałbym aby rama była jak najbardziej komfortowa, endurance - dobrze myślę? Jeżdżę po najróżniejszych drogach, asfalt potrafi czasem zniknąć  ;)

Na co zwrócić uwagę aby kupić dobrze na te kilka lat jazdy? Normą są już hamulce tarczowe, napęd jaki - 10rzędów? Rama pewnie alu + widelec karbon. Sztywne osie czy to zbędny bajer?

Budżet jaki zakładam to +- 4.000zł. Wiem, że najlepszy czas na kupno minął wraz z zimą ale urodziny mam w czerwcu i wtedy robię sobie prezenty  ;D Jak najbardziej używany wchodzi w grę, w zasadzie nowych nie biorę pod uwagę bo z moim budżetem tak nie poszaleję.

Dzięki za pomoc  :)

Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Szosa.
« 11 Kwi 2020, 15:06 »
Czemu nie gravel? Założenie opony typu 32 lub 35 mm nie wpłynie negatywnie na szybkość, za to znacznie poprawi komfort.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 11 Kwi 2020, 15:10 »
Cenowo gravel będzie zawsze mniej konkurencyjny - no i zwykle cięższy...
Raczej warto pomyśleć odwrotnie - znaleźć szosę endurance, do której da radę wepchać grubsze opony - mój speedster przygarnął 35c i używam go w lekkim terenie ;P

@rmk, może napisz, jakie masz obecne doświadczenia i czym jeździłeś do tej pory? To pierwsza Twa szosa?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2020, 15:17 qbotcenko »

Offline Mężczyzna rmk

• Na forum od: 12.01.2013
« 11 Kwi 2020, 15:15 »
No właśnie o gravelach sam nie wiem co myśleć. Na moje potrzeby wydaje się idealny ale jak zawsze jest małe ale. Mam teraz rower crossowy i wyjazdy po lasach, mieście do pracy i wypady z sakwami jest ok. Przyzwyczaiłem się do niego i do jego wagi  :) Rower do wszystkiego ale raczej nie do niczego  ;)
Chciałbym mieć coś co pozwoli mi pojeździć na lekko, dla samej jazdy przez kilka godzin. Tyle, że często lubię zjechać z asfaltu no i wtedy ten gravel... Obawiam się tylko czy gravel nie za bardzo będzie mi przypominał crossa i czy poza barankiem cokolwiek to mi da. 35mm mam obecnie.

Przejechałem na szosie ok. 200km ale rama była za mała. Miałem, sprzedałem  :)
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 11 Kwi 2020, 15:16 »
Jeśli asfalt na Twoich trasach lubi znikać - to rzeczywiście gravel mógłby być dobrym pomysłem
- z jakimiś slikami 32 mm. Za 4k to już dostaniesz fajną maszynę używaną  na dobrym osprzęcie
105 i czasem wyżej . Jeśli chodzi o hamulce to sam miałem dylemat - ale zakładam, że jeśli się bym nie ścigał na wysokim poziomie - to tarcza nie jest "must have" - to samo dotyczy sztywnej osi - choć przy tym budżecie jest realne do osiągnięcia - dużo zależy od ramy która się spodoba, bo to ona wpłynie na cenę ..

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Kwi 2020, 15:26 »
Możesz też do crossa wsadzić szersze opony. 35 mm w terenie to dosyć mało.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 11 Kwi 2020, 18:07 »
mój speedster przygarnął 35c i używam go w lekkim terenie ;P

Ciekawy pomysł, mam Meridę Scultura 400, opony 25c i 1 cm wolnego od krawędzi opony. Da radę wsadzić coś grubszego?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 11 Kwi 2020, 18:28 »
Odkąd zamieniłem szosę na gravel stałem się dużo szczęśliwszym człowiekiem. Źle się czuję w jeździe w dużym ruchu, lubię odludzia, nigdy średnie prędkości ani masa roweru nie były dla mnie bardzo istotne. Przesiadając się na grawela nagle liczba możliwych wariantów jazdy zwiększyła się kilkukrotnie: odkryłem nowe, pustawe drogi asfaltowe, które się np urywają i do tej pory były dla mnie niedostępne z poziomu szosy, ścieżki rowerowe też jakby zrobiły się mniej upierdliwe i nie muszę łamać prawa ignorując je.

Grawelem przejechałem też w 2019 Maraton Północ Południe (59 h 12 min). Na ten moment nie wyobraźam sobie powrotu na szosę ;-) Sprzęt kupiłem używany w szybkierowery w Skórzewie za 3500 zł i to z hamulcami hydraulicznymi (plus jeszcze wydałem ok. 500 zł na drobne zmiany), masz pod nosem, możesz zorientować się w temacie, przymierzać do woli, zastanowić się na spokojnie :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 11 Kwi 2020, 18:32 »
. Źle się czuję w jeździe w dużym ruchu, lubię odludzia, nigdy średnie prędkości ani masa roweru nie były dla mnie bardzo istotne. Przesiadając się na grawela nagle liczba możliwych wariantów jazdy zwiększyła się kilkukrotnie: odkryłem nowe, pustawe drogi asfaltowe, które się np urywają i do tej pory były dla mnie niedostępne z poziomu szosy, ścieżki rowerowe też jakby zrobiły się mniej upierdliwe i nie muszę łamać prawa ignorując je.

To jak u mnie, tylko ja nic nie musiałam zmieniać

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 11 Kwi 2020, 18:58 »
Może Kross Vento 4.0 2020 ? Sam zastanawiam się nad nim. Jest znacznie tańszy od Canyona 7.0 . W Kross jest Tiagra, mało przyszłościowa. Ja wymienilbym ja na 105 która leży na półce. Tobie może wystarczy
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 11 Kwi 2020, 19:08 »
Ciekawy pomysł, mam Meridę Scultura 400, opony 25c i 1 cm wolnego od krawędzi opony. Da radę wsadzić coś grubszego?

Testuj ;P
Obawiam się, że jak to ma hamulce szczękowe, to może być problemem, a nie prześwit.

Może Kross Vento 4.0 2020 ?

Człowiek chce se kupić rower, a Ty mu krossa polecasz...  ::)

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 11 Kwi 2020, 19:51 »
Sprzęt kupiłem używany w szybkierowery w Skórzewie za 3500 zł i to z hamulcami hydraulicznymi (plus jeszcze wydałem ok. 500 zł na drobne zmiany), masz pod nosem, możesz zorientować się w temacie, przymierzać do woli, zastanowić się na spokojnie :)

Ta, szybkierowery i bernard rowery (Mrowino koło Poznania) - mają sporo świetnych maszyn w dobrych cenach , obserwuje na fb, co chwila coś wrzucają nowego - jest w czym wybierać .

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 11 Kwi 2020, 20:39 »
właśnie teraz jest najlepszy czas na zakupy, obrót w sklepach jest zerowy i każdy klient jest na wagę złota:

przy budżecie 4000:
1. rama aluminiowa
2. hamulce: dual pivot (szczękowe) lub hybrydowe (mechaniczno-hydrauliczne)
3. osprzęt 105/Tiagra
4. Ilość przełożeń z tyłu 10-11, jeśli nie wiesz ile to znaczy że wielkość jest dla ciebie nieistotna ponieważ używasz rower nieprofesjonalnie
5. marki budżetowe Focus/Merida/inne - spytaj się w sklepie
6. koła aluminiowe
7. sztywne osie (raczej to już standard dla tarczówek, dla pivotów standardowe osie)

przejedź się po 3-4 sklepach, porozmawiaj ze sprzedawcami, powiedz że masz 2-3 tygodnie na zakup, nie sprawdzą oferty wyprzedażowe w magazynach dostawców i dadzą ci znać telefonicznie.

Ewentualnie jeśli twój budżet to 4000 i masz możliwość kupić go na firmę to twój budżet realny to 5500-6000 (-VAT -CIT)
wtedy z powyższego wymianie ulega rama
1. aluminium -> karbon (lepsza amortyzacja w trakcie jazdy, mniejsza trwałość)

UWAGI
1. nie kupuj sztycy opływowej jeśli zamierzasz jeździć turystycznie - standardowa jest bardziej uniwersalna w troczeniu sakwy podsiodłowej
2. nie kupuj opływowej karbonowej kierownicy (raczej niedostępna w tym budżecie) problemy z troczeniem oświetlenia
3. niektóre sklepy mogą zaoferować ci używki dużo wyższej klasy, jeśli lubisz ryzyko i masz dobrego doradcę który oceni zakup możesz spróbować (niższa cena = wyższe ryzyko)

mój speedster przygarnął 35c i używam go w lekkim terenie ;P

mam ten model (Scultura400), ogromny postęp w stosunku do przedniego modelu Trek 1.9 (rower kupiłem jako używany, nie wiem ile miał lat i przebiegu)

ogólnie jestem zadowolony, co drażni to problem to ustawienie przedniej przerzutki, nie działa perfekcyjnie w pełnym zakresie tj. jeśli jeździsz szybko to szura na niskich przełożeniach, jeśli ustawisz na jazdę górską to będzie szurać na szybkich przełożeniach.
dodatkowo zaczepiam prawym butem o tylne widełki (powiedzmy co 1000-2000 obrót korby - dostatecznie często by to zauważać)

jeżdżę na oponach 28:
oponę 40 da się założyć, obrócić, nie da się jechać ze względu na szuranie
mniejszej nie posiadam, jeżdżę na 28, myślę że można spróbować z 35 (max które ewentualnie by weszło, jeśli dostanę starą używaną ze sklepu to przymierzę)

« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2020, 22:11 login »

Online Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 11 Kwi 2020, 21:01 »
Rozważ:
https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc520-id_8502389.html

Rama kompatybilna z oponami o przekroju do 36 mm.

Ostatnio trafiłem na ten rower i bardzo jest to ciekawa i rozsądna propozycja. Widać też sporo mocowań pod bagażniki, błotniki etc. Nie jest to opinia, widziałem po prostu, że jest taki rower na rynku. Jakie jest w rzeczywistości nie wiem. Szczególnie tym dziwnym hamulcom bym nie ufał, ale to się da łatwo wymienić, a może działa...

Jja głównie jeżdżę na przełaju i szosie. Jakbym miał jeszcze raz kupować, to bym kupił tego tribana zamiast dwóch rowerów. Do niego bym trzymał dwa zestawy kółek, jedne do grawela drugie szosowe i tak bym miał ten sam zestaw rowerów w jednym.

Jak już otworzą sklepy, podjedź do deca, przejedź się, przymierz i weź pod rozwagę.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 11 Kwi 2020, 21:14 »
[CIACH...]

bardzo ciekawa propozycja, jeśli nie masz doświadczenia to rower idealny bo uniwersalny. Po doinwestowaniu w drugi zestaw kół pozwoli ci mieć 2 rowery w jednym.

spokojnie będziesz mógł pokochać lub znienawidzić kolarstwo bez inwestowania dużych środków. Przy okazji odkryć wiele jego twarzy: sport, turystykę, offroad. Dla początkującego kolarza opcja optimum.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum