Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 56906 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 20 Kwi 2020, 20:19 »
Już jakiś czas temu zwracałem uwagę na to, że nakaz noszenia masek miałby sens, gdyby były również nakazane i przestrzegane podstawowe zasady: prawdziwe maski, przestrzeganie zasad prawidłowego użytkowania masek.

A w jaki inny sposób ludzie w Warszawie mają te maski założone niż to co wrzucił Miki? Bo ja widzę dokładnie to samo. Czym się różni ta maska na tym filmiku od tego co ludzie używają? Przecież to jest zwykła maseczka za parę zeta, a nie jakaś super-hiper z 5 filtrami.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 20 Kwi 2020, 20:20 »
Nawiązując do przeszukania, jeszcze jedno zdanie. Można było napisać, że kuknęli do torebki ale brzmiało by to głupio więc użyto słowa przeszukiwać ale w znaczeniu potocznym, a nie prawnym. Najlepszą metodą kontroli jest kazać zrobić zatrzymanemu "słonika" (nie pamiętam już czy to tak się mówi) czyli wywrócić kieszenie na lewą stronę, a zawartość np. torebki wysypuje się na maskę radiowozu. Nie ma wtedy podejrzenia, że policjant coś ukradnie czy podrzuci. A nawiązując do USA to cieszmy się, że u nas Policja ma troche inne uprawnienia. Tam się z nie dyskutuje tylko wypełnia polecenia bo można dostać taserem lub w najgorszym razie ołowiem.

A teraz na temat. Testowałem dzisiaj jazdę w buff-ie i wcale nie było tak źle. Może temperatura nie za wysoka - raptem 15 stopni. Trochę pocił się kark ale w granicach przyzwoitości. W każdym razie zrobiłem rundkę po WPN-ie. Ludzi sporo szczególnie w miejscach gdzie na obrzeżach są parkingi. Oczywiście to nie przeszkadzało niektórym głębiej wjechać w las samochodami. Przecież nie będą kisić się z motłochem na miejscach postojowych. Na wszystkich spotkanych dzisiaj rowerzystów i pieszych maski miało tak ze 20%. I nie piszę jedynie o lesie ale o terenach na obrzeżach. I z tych 20% część miała je i tak zsunięte z twarzy. Co ciekawe więcej pieszych niż rowerzystów je zdejmowało. Choć na pewno nie mieli problemu z oddychaniem. Grunt, że drogi pełne rowerzystów, biegaczy i spacerowiczów.

W samym parku spotkałem patrol Policji (a może Straży Leśnej - nie zwróciłem uwagi ale chyba napisu "Policja" nie mieli na kurtkach), przejechali powoli quadami i o dziwo nikogo się nie czepiali, a generalnie mogli ponieważ ludzie robili sobie przestoje i odpoczynki w miejscach z małą infrastrukturą. Czyli generalnie tam gdzie chyba nie powinni. To, że w dodatku bez masek pomijam. W każdym razie jadą wolno popatrzyli i pojechali dalej. Czyli wszystko spokojnie i kulturalnie.
Paweł.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 20 Kwi 2020, 20:23 »
Mnie najbardziej przeszkadza poczucie upokorzenia, towarzyszące nakazowi noszenia czegoś na twarzy. XXI wiek, a ludzi traktuje się jak niewolników.

+1

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Kwi 2020, 20:25 »
Ciekawe jak wygląda wizualizacja w przypadku zwykłego buffa.

Już jakiś czas temu zwracałem uwagę na to, że nakaz noszenia masek miałby sens, gdyby były również nakazane i przestrzegane podstawowe zasady: prawdziwe maski, przestrzeganie zasad prawidłowego użytkowania masek.

Na drugiej stronie artykułu możesz przeczytać, że maski domowej roboty, np. bawełniane też zatrzymują bardzo dużo kropelek i są zalecane przy braku profesjonalnych maseczek, szczególnie że te ostatnie potrzebne są w szpitalach.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Kwi 2020, 20:29 »
maski domowej roboty, np. bawełniane też zatrzymują bardzo dużo kropelek i są zalecane przy braku profesjonalnych maseczek

Ale to ma sens w przypadku osób kaszlących.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Kwi 2020, 20:34 »
WPN w tygodniu patrolowany? Co za czasy...

Spokojnie ... zaraz powstanie aplikacja do samopatrolowania się. Ludzie sami ją sobie wgrają, nadadzą wszelkie uprawnienia i sami na siebie (i na rodaków) doniosą. Może nawet mandaty będą automatycznie pobierane z konta.I punkty za nadesłanie zdjęć tych, co łamią zalecenia.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Kwi 2020, 20:46 »
to zależy co powiedzą w uzasadnieniu. Dla szukania samego dowodu to na pewno nie, ale tak jak wyżej napisano, mogą powiedzieć, że szukają noża/narkotyków/świętego graala, bo masz podejrzaną facjatę.

Rozmowa z policjantem nie dla tego jest niebezpieczna, że go zdenerwujesz, ale dlatego, że możesz palnąć nieświadomie coś, co cię wkopie. Najlepiej nie mówić nic konkretnego, wymijająco odpowiadać bez kłamania, nie dodawać nic od siebie.
Boisz się czegoś? Ukrywasz się? Uciekasz przed kimś? Masz długi? Dilujesz?
Te wpisy tak na poważnie, czy już z nas roznosi?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Kwi 2020, 20:49 »
Boisz się czegoś? Ukrywasz się? Uciekasz przed kimś? Masz długi? Dilujesz?
Nie, ale szybko się wkurwiam i mógłbym powiedzieć parę słów za dużo :P

My home is where my bike is.

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
« 20 Kwi 2020, 20:49 »
Trochę pocił się kark

Polecam ciachnięcie buffa na 2 (żąłuje że nie przeciąłem na 3 czesi, ale było za późno jak się zorientowałem że można by było ;) . Dzięki temu nie grzeje tak w  szyję, no i masz ekstra 1-2 sztuki ;) :)

Oczywiście pisze o ciachnięciu podróby, bo szkoda by było oryginału (kupiłem w życiu dwa, niczym się nie różnią od podróbek za 20zł).
gocu

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Kwi 2020, 21:19 »
Ale to ma sens w przypadku osób kaszlących.

I kaszlących i kichających, a także i w zwyczajnej rozmowie - to jest przecież cały sens maseczek, nie nas mają chronić, a osoby na które możemy kaszlnąć lub kichnąć, nawet nie będąc świadomymi że sami możemy mieć wirusa, wiele osób przechodzi to bezobjawowo. Tak jak dobrze widać na tym filmiku, dzięki nawet prostej maseczce ma się sporo mniejsze pole rażenia. Więc w wielu sytuacjach stosowanie takiego prostego środka ograniczy tempo rozprzestrzeniania się choroby i dlatego mnóstwo naukowców to zaleca jako środek profilaktyczny, a za ich poradami idą państwa wprowadzając taki obowiązek.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi 2020, 21:25 Wilk »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Kwi 2020, 21:31 »
A tutaj taka ciekawostka dla osób co tak strasznie jęczą na te maseczki.
Specjalna maska do treningu dla sportowców, pomyślana tak by zwiększać wydolność płuc, jej zadaniem jest imitacja jazdy na dużej wysokości

Można znaleźć nowy rowerowy sens przy obowiązku jazdy w masce, jednocześnie podnosząc wydolność  8)

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 20 Kwi 2020, 21:47 »
Z drugiej strony uprawianie sportu w maseczce może być niebezpieczne przy niektórych schorzeniach.

https://portal.abczdrowie.pl/uprawianie-sportu-w-maseczce-moze-byc-niebezpieczne-kto-powinien-szczegolnie-uwazac
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Kwi 2020, 22:03 »
Ale było. Bez ograniczeń czarne dowody zostały dopuszczone za Ziobry. Konkretnie doktryna została zmieniona w 2016 r.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 20 Kwi 2020, 22:05 »
Dziś do i z roboty na rowerze. Z zakrytymi ustami i nosem. Rano zimniutko więc była kominiarka z decathlonu.  Wieczorem cieniutki buff merino. Nie jest tak źle.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 21 Kwi 2020, 09:51 »
Wsiadłem w końcu na rower. Po czterech tygodniach przerwy. Gębę osłoniłem buffem. Przy predkościach rzędu 30/godz oraz przy minimalnych nawet podjazdach przeszkadzał wyraźnie, utrudniał oddychanie. Większość trasy przejechał więc osłaniając brodę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum