Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 56908 razy)

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 21 Kwi 2020, 10:30 »
To ja wczoraj bardzo podobnie. Jazda wokół komina czyli Piaseczna. Buff na ustach tylko w mieście czyli na początku i na końcu trasy. W pozostałym czasie na brodzie lub niżej.
Minęły mnie dwa patrole - jeden wyprzedzał, drugi wymijał, bez uwag.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Kwi 2020, 10:44 »
Ale to ma sens w przypadku osób kaszlących.

I kaszlących i kichających, a także i w zwyczajnej rozmowie - to jest przecież cały sens maseczek, nie nas mają chronić, a osoby na które możemy kaszlnąć lub kichnąć

Kaszlący i kichający mają zostać w domu (L4 lub kwarantanna), pogadać z obcymi nie wolno (2 metry izolacji społecznej), a jak ktoś się uprze, żeby rozmawiać - proszę bardzo, niech nosi maseczkę na własną chęć.

Sam widzisz wiec, że powszechny nakaz noszenia maseczek jest lekko przesadzony (czytaj bez sensu, szczególnie w obecnym wykonaniu, a ja to odbieram jako ingerencję w moje podstawowe prawa człowieka).

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 21 Kwi 2020, 10:51 »
Ja uszyłem prototyp z kawałka koszulki kolarskiej. Jedna warstwa. Cienkie gumki (wokół głowy) dociskają minimalnie, tylko aby się maska utrzymała na twarzy. Używam od kilku dni ale dopiero dzisiaj sprawdziłem na rowerze. Całkiem pozytywne odczucia. Dobra przewiewność. Okulary nie parują. I nie czuje się tak bardzo wilgoci na twarzy jak przy innych materiałach.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Kwi 2020, 10:57 »
A ja awansowałem w hierarchii społecznej u teściowej. Gdzieś wyczytała, że najlepsze są buffy. I zięć jej jeden taki podarował :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Kwi 2020, 11:04 »
Nasączony koronawirusem....

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 21 Kwi 2020, 11:41 »
@Pablo - jak możesz zalecać 2 m dystansu?? Przecież to takie zniewalające, uwłaczające godności.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 21 Kwi 2020, 11:44 »
A ja awansowałem w hierarchii społecznej u teściowej. Gdzieś wyczytała, że najlepsze są buffy. I zięć jej jeden taki podarował :)
Najważniejsze, że mamusia zadowolona ...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Kwi 2020, 11:50 »
Kaszlący i kichający mają zostać w domu (L4 lub kwarantanna), pogadać z obcymi nie wolno (2 metry izolacji społecznej), a jak ktoś się uprze, żeby rozmawiać - proszę bardzo, niech nosi maseczkę na własną chęć.

Wcale nie jest tak. Bo tak jak Ty olewasz wiele zakazów tak się znajdzie mnóstwo osób co olewają inne zakazy, w tym ten o odległości 2m. Dzisiaj jechałem do pracy i koło kościoła stało z 5 starszych kobiet, nie zachowując dystansu, ale w maseczkach. Poza tym na powietrzu jest przecież wiatr, który znacznie zwiększa pola rażenia i te 2m nie wystarczy, jak np. stoisz w kolejce do sklepu.

Sam widzisz wiec, że powszechny nakaz noszenia maseczek jest lekko przesadzony (czytaj bez sensu, szczególnie w obecnym wykonaniu, a ja to odbieram jako ingerencję w moje podstawowe prawa człowieka).

Przesadzony może i jest, ale na pewno nie jest bezsensowny. I na pewno nie jest wprowadzony bo rządzącym zachciało się zrobić pokazówkę, czy łapać społeczeństwo za gardło. Mnóstwo ekspertów od walki z epidemiami zaleca takie rozwiązanie - i dlatego rządy wielu krajów to wprowadzają.

A gadanie o prawach człowieka w takim kontekście jest nie na miejscu. Twoje prawo do wolności kończy się tam, gdzie zaczyna się możliwość skrzywdzenia innej osoby. Na takiej samej zasadzie znajdzie się wiele osób,które uzna że łamaniem praw człowieka jest olewanie takiego zakazu, bo ich zdaniem ludzie odmawiający podporządkowania się ograniczeniom wystawiają ich zdrowie i życie na szwank, przez swoje nieodpowiedzialne zachowanie podnosząc ich szansę na zachorowanie. I tak samo dobra argumentacja odnośnie praw człowieka jak Twoja.

Dlatego nie ma co uderzać w argumentację zupełnie nieadekwatną do skali problemu. Trzeba zachować zdrowy rozsądek i pod tym kątem oceniać sprawę. Przymus jest minimalny, jak jedziesz solo to nic się nie stanie jak maskę opuścisz trochę niżej. Ale jadąc przez miasto, czy miejsca skupisk ludzi trzeba szanować ich prawo do bezpieczeństwa, nawet jak ich zdania w tym zakresie nie podzielasz.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 21 Kwi 2020, 12:26 »
Co się dzieje, zgadzam się z Wilkiem :o
Ja zakładam buffa na czas jazdy na rowerze, jak nie ma nikogo wokół to zsuwam niżej, jak są ludzie to zakładam na nos. Po mieście, gdzie jest więcej ludzi nie jeździłam póki co. Da się, u mnie żadko widują kogokolwiek bez maski żadnej. Biegacze, rowerzyści, spacerowicze. Taka rzeczywistość.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 21 Kwi 2020, 12:52 »
Moim zdaniem, maski to dobry pomysł. Dobrze też, ze nie trzeba ich nosić w lasach, fajnie by było, gdyby nie trzeba ich było nosić podczas poruszania się (czy to pieszo, czy rowerem) poza terenem zabudowanym.
Ja osobiście buffa na twarz zakładam tylko w miejscach większych skupisk ludzkich. Jak jadę przez swoją wieś (długa wieś łańcuchowa) to nie zakładam szczerze mówiąc, bo jak tu mieszkam tych kilka lat, tak bardzo rzadko widzi się kogoś na chodniku.
Niestety mi się ciężko z buffem jeździ. Może cieńszy będzie lepszy, ale dla mnie na cieńszy jeszcze za zimno.
"Never argue with idiots"

Offline PABLO

« 21 Kwi 2020, 14:57 »
@Pablo - jak możesz zalecać 2 m dystansu?? Przecież to takie zniewalające, uwłaczające godności.

Możesz się śmiać, ale ... dzisiaj obowiązkowe są maski, jutro obowiązkowe będą szczepionki (władza kupi każdą szczepionkę, bez sprawdzenia i znajomości skutków ubocznych, bo PR i notowania są ważniejsze niż sens), bez których nie wejdziesz do pociągu, nie zrobisz zakupów, nie poślesz dziecka do szkoły, itp. Pojutrze, obowiązkowa będzie (jak w Chinach) aplikacja, która wyznaczy Twój "obywatelski rating" - jak będzie zbyt niski, będziesz wykluczony i zmuszony do życia na społecznych peryferiach (szczególnie jak wycofa się z obrotu gotówkę - pod byle pretekstem - terroryści/pranie brudnych pieniędzy/wirusy/itp.). Można to nazywać "spiskową teorią dziejów", można się wyśmiewać, ale w Chinach to już funkcjonuje, a każda władza zrobi wszystko, aby mieć takie narzędzia. By żyło się lepiej! To się nazywa powolne gotowanie żaby. Propaganda uzasadni każde działanie. Tłumy będą to popierać i będą przekonane o własnej słuszności. Tak było, jest i będzie. Wystarczy wyciągać wnioski z historii i trzeźwo patrzeć co się dzieje na świecie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Kwi 2020, 16:03 »
Możesz się śmiać, ale ... dzisiaj obowiązkowe są maski, jutro obowiązkowe będą szczepionki (władza kupi każdą szczepionkę, bez sprawdzenia i znajomości skutków ubocznych, bo PR i notowania są ważniejsze niż sens), bez których nie wejdziesz do pociągu, nie zrobisz zakupów, nie poślesz dziecka do szkoły, itp. Pojutrze, obowiązkowa będzie (jak w Chinach) aplikacja, która wyznaczy Twój "obywatelski rating" - jak będzie zbyt niski, będziesz wykluczony i zmuszony do życia na społecznych peryferiach (szczególnie jak wycofa się z obrotu gotówkę - pod byle pretekstem - terroryści/pranie brudnych pieniędzy/wirusy/itp.). Można to nazywać "spiskową teorią dziejów", można się wyśmiewać, ale w Chinach to już funkcjonuje, a każda władza zrobi wszystko, aby mieć takie narzędzia. By żyło się lepiej! To się nazywa powolne gotowanie żaby. Propaganda uzasadni każde działanie. Tłumy będą to popierać i będą przekonane o własnej słuszności. Tak było, jest i będzie. Wystarczy wyciągać wnioski z historii i trzeźwo patrzeć co się dzieje na świecie.

Taką argumentację można doskonale skomentować tym nieśmiertelnym filmikiem  :D

Próbować obalać sens zaleceń mnóstwa poważnych naukowców "bo w przyszłości może będzie tu przedszkole" - to jest argumentacja zupełnie niepoważna. Wyciągasz jakieś mocno anarchistyczne obawy i teorie i na tej podstawie oczekujesz, że ludzie odrzucą zdanie naukowców? To Ci powiem, że trochę za dużo oczekujesz...

Offline PABLO

« 21 Kwi 2020, 16:28 »
Próbować obalać sens zaleceń mnóstwa poważnych naukowców (...)

Wiem, wiem, mityczni "amerykańscy naukowcy". Zbadali już wszystko i są w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć, każdej teorii, a nawet praktyce. Wystarczy się na nich powołać.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 21 Kwi 2020, 16:42 »
"Przepisy są po to, żeby je przestrzegać"! Tak samo jak przepis o zachowaniu 1m od rowerzysty, czy zakaz wyprzedzania na przejściu dla pieszych, niezależnie czy wydaje nam się, czy jest zasadny i czy wszystko widzimy i mamy pod kontrolą, należy je stosować. Jak nam się włodarze ustanawiający takie przepisy nie podobają, to możemy ich zmienić, ba nawet sami możemy takim włodarzem zostać.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 21 Kwi 2020, 16:47 »
W wyborach korespondencyjny faktycznie każdy może zostać ....   Ja podzielam obawy Pabla.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum