Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 56970 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 23 Kwi 2020, 20:11 »
Dziś jeździłem trochę po mieście. Z tego co widzę, maseczkę nosi każdy, ale nie zawsze na twarzy

W W-wie coraz więcej ludzi bez maseczek na twarzy. Mnie się na razie udaje praktycznie nie wciągać buffa na twarz, ale co z tego, skoro na szyi trzeba mieć w gotowości.

Prawdziwym problemem są popołudniowe tłumy niedzielnych rowerzystów i rodzin z małymi dziećmi, traktujących DDRy jak place zabaw, promenady czy inne bulwary.

Myślę, że można bez obaw jeździć z odsłonięta twarzą (...)

Tymczasem u mnie na dzielni: 28-latek-spacerowal-bez-maseczki-chcial-uciec-przed-policja

"Policjanci wydziału ruchu drogowego pełnili służbę na Pradze Południe. Przejeżdżając ulicami Grochowa zauważyli mężczyznę spacerującego bez osłoniętych ust i nosa. W trosce o zdrowie tego mężczyzny, jak i innych mieszkańców, funkcjonariusze podjęli interwencję. Zapytali o przyczynę braku maseczki lub innej formy chroniącej usta i nos. Mężczyzna odparł, że biega i się dusi, dlatego nie stosuje maseczki.

Funkcjonariusze wskazywali inne metody ochrony, niekoniecznie przy użyciu maseczki. Mężczyzna zlekceważył rady mundurowych, a poproszony o okazanie dokumentów nagle zaczął uciekać. Policjanci ruszyli za nim radiowozem i po chwili zatrzymali 28-latka. (...)"

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 23 Kwi 2020, 20:14 »
Super troska :icon_razz:

Offline PABLO

« 23 Kwi 2020, 20:15 »
Tymczasem dokumenty są autentyczne i nie zostały w jakikolwiek sposób sfałszowane.

Praktyka w handlu z partnerami chińskimi jest taka, że jak zapytasz o certyfikat, to wystawią każdy, jaki wskażesz. Oczywiście będzie autentyczny i nie będzie w jakikolwiek sposób sfałszowany. Przecież sami go wystawiają.

Offline PABLO

« 23 Kwi 2020, 20:16 »
Super troska

Pewnie chcieli mu pomóc w treningu interwałowym.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Kwi 2020, 20:17 »
zgodność z normami europejskimi (słynne CE) to jest DEKLARACJA producenta. Jak wiadomo może deklarować wszystko, bo nie można wyegzekwować żadnych kar w razie niezgodności.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Kwi 2020, 20:19 »
Mylicie certyfikaty z deklaracjami zgodnosci.

Tu wypowiedź dla Wyborczej
– Ente Certificazione Macchine nie ma uprawnień do wydawania certyfikatów badania typu UE, które upoważniają producenta do oznaczenia tych wyrobów znakiem CE. Niejednokrotnie trafiały do naszej oceny certyfikaty wydane przez tę firmę. Zawsze w takich przypadkach informowaliśmy, że certyfikaty te nie potwierdzają zgodności środków ochrony indywidualnej z wymaganiami zasadniczymi Rozporządzenia (UE) 2016/425. Bez przeprowadzenia badań podstawowych parametrów ochronnych oferowanych wyrobów brakuje gwarancji właściwego poziomu ochrony – mówi „Wyborczej” prof. Katarzyna Majchrzycka, kierownik Zakładu Ochron Osobistych CIOP.

A tu opis, co powinno byc i czego maseczki z wielkiego samolotu nie maja:
https://www.ciop.pl/CIOPPortalWAR/file/89576/2020032052417&COVID-badania-srodkow-ochrony-ind-w-CIOP-PIB-Komunikat-1.pdf

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Kwi 2020, 13:49 »
Chcecie to sobie noście

https://youtu.be/jmPtR59E8MA
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 24 Kwi 2020, 14:22 »
100 razy słuchałem tego wykonania. Teraz poza moim zasięgiem, może za kilka lat  :-\

Genialna jest, prawda?

Zerknij sobie na tę listę:
http://cdn.preterhuman.net/texts/lyrics_and_music_related/Piano/
Jest tu właśnie aranżacja Bohemian, którą męczę ;) i inne kawałki.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 24 Kwi 2020, 14:26 »
zaczął uciekać. Policjanci ruszyli za nim radiowozem i po chwili zatrzymali 28-latka. (...)"[/i]

Co prawda od wielu lat nie łaziłem po pradze, ale chyba każdy biegacz mógłby spokojnie wbić do jakiegoś ajnfartu? No chyba, że kompletnie nie znał swojej okolicy...

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 24 Kwi 2020, 15:02 »
Trochę mnie dzisiaj przygrzało w buffie i wpadłem na pomysł żeby dolną część zrolować i oprzeć na brodzie. Szyja w ten sposób była nieosłonięta. Przy okazji dało się trochę pomarszczyć tkaninę nad nosem i ustami dając trochę wolnego miejsca ułatwiającego oddychanie. Mnie zdecydowanie pomogło.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Kwi 2020, 15:16 »
Dzisiaj to już rzeczywiście mocniej przeszkadza, przy intensywniejszej jeździe to już trochę przestaje wyrabiać, powyżej 25'C rośnie upierdliwość.

Offline PABLO

« 24 Kwi 2020, 15:30 »
przy intensywniejszej jeździe to już trochę przestaje wyrabiać, powyżej 25'C rośnie upierdliwość

Nie poddawaj się!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Kwi 2020, 15:36 »
Nie poddawaj się!

Pamiętaj Pablo - DLA WIĘKSZEGO DOBRA!  :P

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 24 Kwi 2020, 16:03 »
Dziś mały test maseczki wg pomysłu Mariusza (BBT 2016). Da się oddychać nawet przy szybszej jeździe i przy dzisiejszej temperaturze (20 stopni w słońcu). Większość przejechałem w masce na szyi (nie grzeje tak jak BUFF), naciagałem tylko w większych wioskach i miastach, tam gdzie byli jacyś ludzie w przestrzeni publicznej. Mijał mnie radiowóz, maska na szyi, poza obszarem zabudowanym, zero reakcji.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 24 Kwi 2020, 19:47 »
Dziś praca i 111 km. Zauważyłem, że buff ma naturalną tendencję do rolowania się (przynajmniej taki obcięty przeze mnie do 1/3 pierwotnej długości). Praktycznie cały czas sam „chce” się unosić do góry. No i dobrze! Dziś wykorzystywałem tę okoliczność i mogłem oddychać prawie normalnie. Sadowiłem go wysoko na nosie i przytrzymywałem górną powierzchnię okularami, a dolną lekko podwijałem (lub podwijała się sama). Gdy chciałem opuścić tkaninę na usta, wcale nie musiałem używać dłoni, wystarczyło zrobić mały ruch dolną wargą i buff zakrywał twarz aż do brody.
Policji trochę się kręciło. W Strzegomiu zauważyłem czteroosobowy patrol. Panowie mieli takie postury, że gdyby chcieli ścigać jakiegoś biegacza bez maski (pisano o podobnym wydarzeniu nieco wyżej), to chyba nie daliby rady.
Tak czy owak nieco wysuszyłem gardło. Warto je przepłukać czymś odpowiednim:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum