Autor Wątek: Człowiek w masce (na rowerze)  (Przeczytany 57031 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Człowiek w masce (na rowerze)
« 30 Kwi 2020, 17:23 »
Tam gdzie ja kupowałem SIM to musiałeś pokazać dowód rejestrującemu kartę, więc nie taka fikcja, pewnie zależy od miejsca.

Poczytaj sobie o "SIM swapping". Atak polegający na oszukaniu lub przekupieniu pracownika sieci i przechwyceniu czyjejś karty, po to by móc się włamać do konta bankowego i zrobić przelew. Ostatnio bardzo częsty. A to jest dużo trudniejsze od założenia konta na słupa, bo musisz się podszyć pod konkretną osobę. Niestety Pablo ma tu rację, że przepis uderzył w normalnych obywateli, a przestępcy sobie dalej radzą.

https://en.wikipedia.org/wiki/SIM_swap_scam

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Kwi 2020, 22:39 »
Poczytaj sobie o "SIM swapping". Atak polegający na oszukaniu lub przekupieniu pracownika sieci i przechwyceniu czyjejś karty, po to by móc się włamać do konta bankowego i zrobić przelew. Ostatnio bardzo częsty. A to jest dużo trudniejsze od założenia konta na słupa, bo musisz się podszyć pod konkretną osobę. Niestety Pablo ma tu rację, że przepis uderzył w normalnych obywateli, a przestępcy sobie dalej radzą.

Ale co ten przekręt ma do obowiązku rejestrowania karty SIM bo nie bardzo rozumiem? To polega najpierw na zdobyciu danych do konta (a tam masz imię i nazwisko oraz numer telefonu), a potem na wyrobieniu duplikatu karty SIM. Jaki to ma związek z obowiązkiem rejestracji kart pre-paid?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Kwi 2020, 23:26 »
Ja nie posiadałem kiedykolwiek karty SIM zarejestrowanej na siebie... Tożto trzebaby być niepoprawnym ekshibicjonistą. Gdy rejestrujesz na Pana żula zawsze warto zrobić sobie jakąś kopię jego PESELu, gdyż na infolinii operatora Cię o niego spytają.
Można też 'na wygodnego' zamówić karty już zarejestrowane - zwykle po 30 złociszy sztuka, bądź zapłacić za dodanie do kont już zarejestrowanych, ostatnio płaciłem 2 dychy.
Jedyny problem, to fakt, iż czasami ni z tego, ni z owego wygasają, więc warto mieć zapas.
(mnie wygasło może z 10% posiadanych numerów)

A gdybym chciał rzeczywiście uczynić coś grubego i obawiał się śledzenia, to kupiłbym telefon z komisu, gdzie IMEI jest powiązane z poprzednim użytkownikiem - owszem możemy sobie sami zmienić numer IMEI, lecz lepiej chyba podsuwać ślad na kogoś innego, aniżeli 'czyste konto'?  :icon_smile2:

No i polecam kanał np. https://www.youtube.com/channel/UCYVU6rModlGxvJbszCclGGw/videos?disable_polymer=1
Czym większa dywersyfikacja, tym lepiej dla nas, obywateli. Każdy skompiluje swój własny ROM i nagle wszystkie narzędzia pokroju pegasusów stracą rację bytu...

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Kwi 2020, 23:38 »
Poczytaj sobie najpierw na czym wpadali najbardziej poszukiwani w Polsce przestępcy, a później takie teksty wstawiaj.

Równie dobrze mogę sobie poczytać o tym, że ziemia jest płaska.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Maj 2020, 08:03 »
Ale co ten przekręt ma do obowiązku rejestrowania karty SIM bo nie bardzo rozumiem?

To, że jeśli się da wyrobić duplikat bez pokazywania dowodu, to znaczy że i założenie nie jest problemem. Po prostu nie da się ufać wszystkim pracownikom saloników GSM, że będą postępować w 100% zgodnie z procedurami. Miałem jeszcze napisać, że pewnie na czarnym rynku bez problemu da się kupić kartę, ale qbotcenko już napisał, że kosztują 20-30 złotych. Czyli obywatele muszą się rejestrować, a przestępcy i tak to obchodzą.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Maj 2020, 11:27 »
To, że jeśli się da wyrobić duplikat bez pokazywania dowodu, to znaczy że i założenie nie jest problemem. Po prostu nie da się ufać wszystkim pracownikom saloników GSM, że będą postępować w 100% zgodnie z procedurami. Miałem jeszcze napisać, że pewnie na czarnym rynku bez problemu da się kupić kartę, ale qbotcenko już napisał, że kosztują 20-30 złotych. Czyli obywatele muszą się rejestrować, a przestępcy i tak to obchodzą.
Ale to nic nie ma do tego rodzaju przekretu który opisałeś. W niego musi być zaangażowany pracownik salonu i czy masz kartę na siebie czy anonimową to tak samo jesteś narażony.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Maj 2020, 13:06 »
Ten sam pracownik salonu pozwoli ci też założyć konto na słupa, na jakieś skradzione dane które znalazłeś w internecie. Już nie wiem jak to mogę prościej wytłumaczyć.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Maj 2020, 15:28 »
Ten sam pracownik salonu pozwoli ci też założyć konto na słupa, na jakieś skradzione dane które znalazłeś w internecie. Już nie wiem jak to mogę prościej wytłumaczyć.

Żeby założyć konto na słupa - to nikt nie będzie się bawił w przekupywanie pracownika salonu, dużo prościej dać pół litra menelowi, który legalnie numer na swój dowód zarejestruje niż ryzykować takie zabawy. Podkupywanie pracownika salonu to ma sens właśnie przy grubym przekręcie, jak próba przejęcia konta bankowego.

Kiedyś czytałem taki opis śledztwa policyjnego dotyczącego jednego z głównych polskich mafiosów. I opierało się właśnie głównie o telefony, ale ten przestępca używał setek różnych numerów, starał się trzymać zasady by więcej niż raz z jednego numeru nie rozmawiać, by ciężko go było podsłuchać. A skołować setki numerów to już nie jest taki banał, szef mafii to da radę zrobić, ale podrzędni mafiosi już będą mieć z tym problemy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Maj 2020, 15:35 »
bo to jest zabezpieczenie "na debili", ale tych i bez rejestracji było łatwo zlokalizować. Bohaterska walka biurokracji z nieistniejącymi problemami. Co się człowiek nawkurwia przy kupnie lokalnej karty SIM za granicą, jest jego.

Po drugie, pracownik sieci GSM w salonie siedzi tam za psie pieniądze, zwykle na śmieciówce. Ma dostęp do danych osobowych klientów. Nie jest urzędnikiem, żeby rzetelnie sprawdzać dokumenty. Co może pójść nie tak?

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Maj 2020, 16:30 »
A skołować setki numerów to już nie jest taki banał, szef mafii to da radę zrobić, ale podrzędni mafiosi już będą mieć z tym problemy.

Qbotcenko twierdzi, że kupował w internecie po 30 zł, chyba nawet podrzędnego mafiozę stać na kilkaset takich numerów  :lol:

Inna sprawa, że potem musi każdą kartę aktywować z nowego telefonu i w innym miejscu, żeby nie dało się tych numerów powiązać, tutaj co głupsi bandyci na pewno polegną, ale takie metody namierzania nie polegają już na obowiązku rejestracji.

Offline Kobieta Weronika

• Miasto: Wychódźc
  • Na forum od: 26.01.2020
    • Dawne podróże - pamiętnik z początku XXI wieku
« 1 Maj 2020, 18:19 »
Ludzie tu zgłębiają tak wiele "różnych" tematów, że czasem to aż strach wiedzieć, jakie doświadczenia kryją się za tą całą wiedzą :icon_razz:

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Maj 2020, 19:00 »
Wystarczy czytać niebezpiecznika :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Maj 2020, 19:16 »
Qbotcenko twierdzi, że kupował w internecie po 30 zł, chyba nawet podrzędnego mafiozę stać na kilkaset takich numerów  :lol:

Ludzie twierdzą różne rzeczy, wątpię żeby od ręki dało się skołować kilkaset numerów, a kiedyś to nie stanowiło problemu. Ale myślę, że to nie w walce ze zorganizowaną przestępczością jest ten efekt znaczący, a z przestępstwami zwykłych ludzi - a takich jest mnóstwo, także bardzo groźnych jak morderstwa, pedofilia itd. W tej grupie już jest sporo mniejsza świadomość, sporo przestępstw jest popełniania w afekcie, bez jakiegoś specjalnego planowania itd. Jak czytałem to np. znacznie spadła liczba alarmów bombowych. Może się to wydawać śmieszne, ale naprawdę nie brakuje ludzi co takie alarmy podnosili dzwoniąc z zarejestrowanej na siebie komórki i w ten sposób wpadają  ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Maj 2020, 19:24 »
Jak czytałem to np. znacznie spadła liczba alarmów bombowych.

"Ludzie twierdzą różne rzeczy", więc podaj jakiegoś linka :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum